Arjantin, Danimarka’dan ikinci el 24 F-16 Savaş Uçağı Satın Aldı

0
195

Arjantin Devlet Başkanı ve Savunma Bakanı, Salı günü canlı yayında yaptığı açıklamada, Arjantin hükümetinin Danimarka’dan 24 adet F-16 savaş uçağı satın aldığını duyurdu.

Blok 15 uçakları için yapılan anlaşma, Savunma Bakanı Luis Petri’nin Arjantin Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Fernando Luis Mengo ve bir hükümet heyetiyle birlikte Danimarka’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında tamamlandı.

320 milyon dolar değerindeki sözleşme, keşif podları ve AIM-9X ve AIM-120 füzelerini de içeriyor. ABD hükümeti, uçak alımını önceden onaylamıştı.

Bakan, yayın sırasında “Ülkeyi ileriye taşıyorsunuz, Arjantin’i onlarca yıllık düşüşten çıkarıyorsunuz ve özgürlük bayraklarını dünyanın her köşesine taşıyorsunuz. Bunu burada Danimarka’da da hissediyoruz” dedi.

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, bu satışın, savaş uçaklarını F-35’lerle değiştiren ülkesinin Hava Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasının bir parçası olduğunu ve bazı ekipmanların Ukrayna’ya hibe edileceğini açıkladı.

Bakan Poulsen, “Müttefiklerimizle yakın işbirliği içinde Ukrayna’nın özgürlük mücadelesine 19 adet F-16 hibe ettik ve şimdi de iki ülke arasında değerli bağlar yaratan iyi bir süreçte Arjantin’e 24 uçak sattık” dedi.

Arjantin Hava Kuvvetleri, 1982’deki Falkland Savaşı’ndan sonra uygulanan İngiliz ambargosu nedeniyle yeni savaş uçakları tedarik etmekte zorlanıyordu.

Fransız yapımı Mirage avcı uçakları, bütçe kısıtlamaları nedeniyle 2015 yılında emekliye ayrıldıktan sonra, Arjantin Hava Kuvvetleri yeni uçak arayışına girdi. Ülke, Ürdün ve İspanya gibi ülkelerden ikinci el savaş uçakları tekliflerini değerlendirdi. İkinci el İspanyol Mirage F1’leri veya İsrailli Kfir üçüncü nesil uçakları (1960’ların ortalarında ulaşılan bir teknoloji düzeyine sahip) satın alma seçenekleri vardı. Son dönemde ise İsveç’in Saab Gripen ve Güney Kore’nin KAI FA-50 savaş uçakları gündeme geldi.

Ancak Arjantin hükümeti, tek bir faktörden dolayı bu teklifleri değerlendiremedi. Falkland Savaşı’ndan bu yana Birleşik Krallık, Arjantin’e her türlü askeri donanıma tam bir ambargo koymuş durumda.

Hava Kuvvetleri modernizasyonu açısından sınırlı seçeneklerle karşılaşan Arjantin, uzun yıllar boyunca Falkland Savaşı gazisi Mirage ve eski A-4 uçaklarına güvenmek zorunda kaldı.

Birleşik Krallık, Güney Kore’nin FA-50 savaş uçaklarının Arjantin’e satılmasına engel oldu. Güney Koreli firma, Arjantin hükümetine FA-50 savaş uçaklarında İngiliz yapımı parçaların kullanılması nedeniyle uçağı tedarik edemeyeceğini bildiren bir mektup Kasım 2020’de gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri, 1991 Çöl Kalkanı Harekâtı’na destek veren Arjantin’e iki korvet ve bir tedarik gemisi vermeyi taahhüt etti. 1998’de Arjantin, Avustralya, Mısır, İsrail, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’dan sonra ‘NATO Dışı Büyük Müttefik’ ilan edilen altıncı ülke oldu. Bu süre zarfında ABD, Arjantin’e 36+6 adet F-16A/B satmak için bir teklifte bulundu. Ancak Arjantinliler ekonomik kriz nedeniyle teklifi reddetti.

Arjantin, ABD’den ikinci el F-16’ları almaya ilgi gösterdi, ancak birçok savaş uçağında olduğu gibi İngiliz Martin Baker fırlatma koltuklarının kullanılması nedeniyle satış gerçekleşmedi.

ABD, İngiltere’ye F-16’ları Arjantin’e ihraç etmelerine izin vermesini istemişti. Askeri uzmanlar, İngilizlerin silah ambargosunu kaldırması veya en azından şiddetini azaltması gerektiğini savundu. İngilizler ambargoyu kaldırmazlarsa, Güney Amerika ülkesi Arjantin’in Çin ve Rus savaş uçaklarına yöneleceği uyarısı yapıldı.

Bu durum, Arjantin’i zor bir çıkmaza sürükledi. Bir yandan hava kuvvetlerini modernleştirmek ve savunma kapasitesini artırmak istiyordu, diğer yandan da Birleşik Krallık ile olan gergin ilişkilerini riske atmak istemiyordu.

Nihayetinde Arjantin, Danimarka’dan F-16 savaş uçakları satın alma kararı aldı. Bu, İngiltere’nin ambargosunu atlatmanın ve hava kuvvetlerini modernize etmenin bir yoluydu. Danimarka, F-35 savaş uçaklarıyla kendi filosunu yenilediği için F-16’ları elden çıkarmaya hazırdı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here