Ürdün’deki İHA saldırısında Hava Savunma Sistemi “karışıklık” sebiyle cevap veremedi

0
190

İran destekli kuvvetlerin bu hafta sonu Ürdün’ün kuzeydoğusundaki Tower 22 Devriye ve Operasyon Üssü’ne düzenlediği İHA Saldırısı’nda, ABD Hava Savunma sisteminin üsse dönen dost İHA’sıyla düşman İHA’sını karıştırması sonucu karşılık veremediği belirtiliyor.

The Wall Street Journal’a açıklama yapan iki ABD’li yetkili, düşman İHA’sı Amerikan İHA’sını takip etti ancak bu takibin kasıtlı mı yoksa bir tesadüf mü olduğu net değil.

Ayrıca, ABD’li yetkililer düşman İHA’sının çıkış noktasını hala değerlendiriyorlar.

Cuma gününden bu yana Pazar günkü insansız hava aracı saldırısı ve Pazartesi sabahı Suriye’deki Şeddadi Devriye Üssü’ne düzenlenen çoklu roket saldırısı da dahil olmak üzere altı saldırı gerçekleştiği ifade ediliyor.

İnsansız hava aracı saldırısının arkasında İran destekli bir milis grubunun olduğu konusunda görüş birliği olsa da ABD, sorumlu grubu belirlemeye çalışıyor. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Beyaz Saray’ın “grubun Irak ve Suriye’de Devrim Muhafızları’nın ana destek gruplarından biri olan Kataib Hizbullah tarafından desteklendiğine” inandığını açıkladı.

Başkan Joe Biden, bu saldırılara tamamen son verme baskısı altında. İran destekli militanlar Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye’deki ABD askeri tesislerini 160’tan fazla kez hedef aldı. Bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri, ABD’nin net bir mesaj vermek için İran’ı doğrudan vurması çağrısında bulundu.

ABD, geçtiğimiz aylarda İran’ın Irak ve Suriye’deki silah depolarını hedef alan bir dizi saldırı gerçekleştirdi. Ancak bu saldırılar militanları caydıramadı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu’daki durumun 1973’ten bu yana en tehlikeli seviyede olduğunu söyledi. Blinken, ABD’nin tepkisinin “çok düzeyli, aşamalı ve zamana yayılarak sürdürülebileceğini” ifade etti.

Eski CENTCOM komutanı emekli Orgeneral Joseph Votel, ABD’nin “korkunç saldırı” nedeniyle İran’a net bir mesaj göndermesi gerektiğini belirtti.

Votel, cevabın İran’da verilmesi gerektiği anlamına gelmediğini, ancak eğer vurulacaksa, İran’ın değer verdiği ve bedel ödemesine neden olacak bir hedef olması gerektiğini ifade etti.

Votel ayrıca, Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan’daki liderlerinin muhtemel hedefler olabileceğini öne sürdü. İran’ın denizdeki gemileri veya kıyıdaki askeri tesisleri gibi diğer askeri hedeflerin de vurulabileceğini belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here