Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile savunma anlaşması imza töreninde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Akdeniz’deki ortak çıkarları savunmak için iki ülke arasında daha derin bir “stratejik ortaklığın” parçası olarak Fransa’dan üç fırkateyn satın alacağını söyledi.

Anlaşmanın güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirdiğini ve her iki ülkenin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olduğunu belirten Macron, ” Avrupa savunmasında da önemli bir kilometre taşıdır ” dedi.

Yunanistan üç Belharra sınıfı FDI HN-tipi fırkateyn alacak, gemilerin konfigürasyonu henüz bilinmiyor önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor. Ayrıca Yunanistan’ın üç Gowind tipi korvet almayada yakın olduğu bildirildi.

Macron, bu anlaşmanın NATO içinde bir gerginlik yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise ” Avrupalılar olarak, kendi kendimizi korumamız için aynı pragmatizm ve açıklıkla hareket etmeliyiz. Avrupa’nın stratejik bağımsızlığı, ABD ya da NATO’ya alternatif değil, ikame değil, Avrupa’nın bu sorumluluğu NATO çerçevesinde daha güçlü üstlenmesidir. Bizden kendi güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk almamız istendi. Sanırım bu meşru, bu nedenle bunu yapmak şimdi bize düşüyor” yanıtını verdi.

Macron, “Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşananların tansiyonu ve silahlanma yarışını daha da tırmandırmasından endişe edip etmediği” sorusuna ise şu yanıtı verdi:“Yunanistan, enerji kaynakları ve jeopolitik açıdan önemli ve gergin bir gölgede ön planda. AB, üyesi Yunanistan’a bir saldırı, akın, düşmanca bir girişim olması durumunda, toprak bütünlüğünü koruması için Yunanistan’a yardım etmeli. Orada aynı zamanda AB’nin egemenliği söz konusu. Tepki vermemiz, bizim de kendimizi bir güç olarak göstermemiz, gerilimi tırmandırmak anlamına gelmez, sadece kendimizi savunabileceğimizi göstermemiz demektir.”

Fransa’nın Yunanistan’dan aldığı ihaleye, Avustralya’ya denizaltı yapmaya talip olan Fransız Naval Group şirketinin yanısıra Alman TKMS, Hollandalı Damen, İtalyan Fincantieri ve Amerikan Lockheed Martin de katılmıştı. 

Fransa’nın batısındaki Lorient kentinde Naval Group şirketi tarafından inşa edilecek Belharra sınıfı fırkateynler Yunanistan’a milyarlarca dolara mal olacak. Maliyetle ilgili resmi açıklama yapılmazken Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan bir Yunan hükümet kaynağı, Yunanistan’ın fırkateynler için yaklaşık 3 milyar euro ödeyeceğini belirtti.

Yunanistan, geçen Eylül ayında açıkladığı, tarihinin en büyük savunma programı çerçevesinde Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı alımına da imza atmış, Ocak ayında 2,5 milyar euroluk anlaşmanın imza töreninde konuşan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “Yunanistan’ın Akdeniz’de güçlü bir aktör olarak kalması için” fırkateyn satışı gibi başka tekliflerin de gündemde olduğunu kaydetmişti. Yunanistan 6 Rafale uçağı daha satın almayı planlıyor.

Açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre muhtemelen, FDI-tipi (Belharra) fırkateynlerinde, 8 hücreli Aster ailesi hava savunma füzesi (ASTER 15/30) ve MICA NG füzesi, Yakın Hava Savunma (CIWS) 21 adetlik RIM-116 RAM lançeri, 2×4 adet Exocet-40 Block III gemisavar füze, EuroTrop Fransız-İtalyan ortak yapımı MU-90 hafif torpido ve Oto Melara Süper Rapid 76 mm baş topuyla donatılacak. Bu silah yükü henüz net değil, nihai anlaşmada değişebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here