Mısır’da iki hafta sürecek olan “2023 Parlak Yıldız” askeri tatbikatı 34 ulustan askerlerin katılımıyla başladı. Suudi Silahlı Kuvvetleri birimleri tatbikata katılmak üzere Mısır’a geldi. Tatbikata, Hindistan ilk kez 549 kişilik personel ile katılıyor.

Mısırlı yetkililer, manevraların Hammam şehrindeki Mohammed Naguib Askeri Üssü’nde ve Kuzey Mısır’da Akdeniz kıyısında bulunan Marsa Matruh kentinde hava, deniz ve kara unsurlarının katılımıyla gerçekleştirileceğini açıkladı.

Suudi Silahlı Kuvvetler Eğitim ve Geliştirme Başkanı Tümgeneral Adel Al-Balawi, Suudi kuvvetlerinin eğitim planlarının bir parçası olarak Krallık içinde ve dışında ortak tatbikatları içerdiğini söyledi.

Ayrıca, “Kara, hava, deniz ve hava savunma branşlarında 34 kardeş ve dost ülkeden gelen kuvvetlerle birlikte planlama ve gözlemci subaylarında tatbikata katılıyorlar.”

Diğer katılan ülkeler Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, İngiltere, Almanya, Ürdün, Irak, Sudan, Kıbrıs, Yunanistan, Fas, Kenya, İtalya, İspanya, Fransa, Tanzanya, Nijerya, Tunus, Kuveyt, Pakistan, Brezilya, Güney Afrika, Japonya, Avustralya, Cezayir, Katar, Mali, Burkina Faso, Uganda ve Nijerya’dır.

Tümgeneral Adel Al-Balawi, Suudi kuvvetlerinin yeteneklerini geliştirmenin yanı sıra tatbikatın diğer bir amacının da katılan kuvvetler arasında uzmanlık değişimi sağlamak, koordinasyonu ve ortak operasyonları iyileştirmek olduğunu belirtti.

Al-Balawi, “Tatbikatlar, operasyonel kavramları güçlendirmeye, becerileri geliştirmeye, karşı terörizm ve düzensiz savaş operasyonlarının planlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olmaya, lojistik destek ve tıbbi tahliye operasyonlarını iyileştirmeye, operasyonel eğitim yöntemlerini geliştirmeye ve deniz güvenliğini artırmaya yardımcı olacaktır,” diye ekledi.

Bright Star adı verilen askeri tatbikatlar ilk kez 1980’de düzenlendi. O dönemde savaş oyunlarının büyük ölçüde Sovyetler Birliği ile yakın ilişkilerin ardından Mısır’ın o zamanlar yeni oluşan ABD ile olan ittifakını vurgulamak için yapıldı. Tatbikatlar o zamandan beri Mısır silahlı kuvvetleri ve ABD Merkez Komutanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir.

Hindistan tatbikata ilk kez asker gönderdi

Başlangıçta sadece Mısır ve Amerikan askerlerini içeren iki yılda bir düzenlenen tatbikatlar daha sonra daha fazla ülkeyi içerecek şekilde genişletildi. Çoğunlukla NATO üyeleri ve örgüt dışı ABD müttefikleri dahil edildi. Bright Star 2023’te en az 8,000 asker yer alıyor. Tatbikata ilk kez katılan Hindistan 549 kişilik personel gönderdi. Bu kontenjanın 137 kara birliğinde oluşuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here