İsrail ile Gazze’deki Filistinli Hamasa örgütü arasındaki 11 gün süren çatışmada, her iki tarafta geliştirilen çok sayıda yeni yetenek ve taktik kullanıldı. İsrail tarafıdan Demir Kubbe (Iron Dome) sistemi, İsrail’e atılan 4.360 rokettin 1.500’den fazlasını durdurarak, yüzde 90 başarı oranı gösterdi. Bir başka taktik ise Hamas’ın Gazze şeridi altında tahmini 500 kilometrelik yeraltı tünel ağının 100 kilometreden fazlası Güdümlü Nüfuz Edici Bomba (NEB) ile imha edilmesi oldu.

İsrail Ordusu, hava saldırılarında çok sayıda düşük seviyeli Hamas savaşçısını hedef almak yerine, Hamas’ın roketleri nakil etmede kullandığı stratejik yeraltı tünellerini hedef aldı. Böylece Hamas’ın 10 yılda inşa ettiği tüneller büyük darbe almış oldu, çünkü yeni tünellerin inşası yıllar alacaktı.

Burada dikkat çekilmesi gereken nokta tüm bu operasyonlar İsrail Ordusu tarafından sahada kullanılan yeni komuta ve Kontrol ağı sistemi ile yönetiliyor olmasıdır. İsrail Ordusu (IDF) hedefin tespiti ve konumu ile ona karşı kullanacağı silahı seçip ateşlemesi arasında geçen süreyi “Sensör-Atıcı süreçlerini veya ateş çemberleri” önemli ölçüde kısalttı.

IDF’nin siber savunma bölümünün iletişim ve bilgi teknolojisi sorumlusu Tuğgeneral Yariv Nir, “ Bu süreç, çeşitli kaynaklardan, sensörlerden, istihbarattan, operasyonel ve yasal unsurlardan bilgi almayı, bu bilgilerin farklı paydaşlara işlenip dağıtılmasını, son olarak hassas saldırı için gerekli bilgilerle hedefe saldırı emri verilmesini içerir. Son çatışmalarda bu süreci %30-%40 oranında kısalttık.” dedi.

Yeni çalışma yönteminde ordu, hedeflerin yoğunluğunu tespit ediyor, düşmanın hangi yeteneklerine sahip olduğuna karar veriyor. Sürekli yenilenen hedefler, veritabanına dayalı olarak hedefleme sistemine otomatik olarak kaydediliyor. Ateş altına alınacak en iyi hedefler belli parametrelere dayalı olarak seçiliyor. Bu sistemin özelliklerini kullanarak IDF son çatışmalarda, Güney Komutanlığı komuta merkezi ve Hava Kuvvetleri Karargahı bir gün içerisinde binlerce hedefe saldırı gerçekleştirebilecek kapasiteye ulaştı. Gazze’deki yeraltı tünel ağı başta olmak üzere, yaklaşık 1.500 hedefe saldırı gerçekleştirildi. IDF,
Hedef Bilgi Havuzu’nu doldurmak için otomatik bir sistemi kurdu. Hedef bilgisinin ilk belirlenmesinden son vurulabilir hale gelmesine kadar geçen sürçeler için üç farklı istihbarat teşkilatı tarafından hedef onayı alınması kararlaştırıldı.
Hedef Bilgi Havuzu veri tabanına bu bilgilerin ulaşması ve onaylanması için otomatik bir BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) sistemi kuruldu. Geçmişte bu tip görevler insan kaynaklı istihbarat çalışması ile günler hatta haftalar alıyordu, şimdi ise bu işlemler bir kaç saat içinde yapılabiliyor.Hedefleme sürecini hızlandırmak amacıyla, IDF operasyonel İnternet hizmeti üzerinden muharebe bulut altyapısı oluşturularak dijital bir durum değerlendirmesi yapabilen bir sistem kurdu.

Önceden sadece İsrail Genelkurmayına mahsus olan bu yetenek, şimdi tümen düzeyine taşınarak komuta heyetinin ve kurmayların BİT araçlar üzerinde durum değerlendirmeleri yapmalarına ve ortak resmi görmelerine imkan sağladı. Ortak resim, havan ve roket fırlatma pozisyonları, çarpma noktaları, kırmızı ve mavi kuvvet konumları ve operasyon planları dahil olmak üzere düşman eylemleriyle ilgili tüm veriler görülebilir oldu.

Sistem ayrıca zamandan tasarruf sağlayarak, karar vericilere eylemi daha hızlı gerçekleştirmesine, operasyonel düzeyde IDF komutanlarının gerçek zamanlı olarak bilgiye dayalı kararlar vermesini imkan sağladı. Sistemin son derece etkin olduğu kanıtlansada, IDF tarafından alınan ilk derslerde roket atarların tespit sürecinin iyileştirilmesi gerektiğini gösteriyor. Son çatışmalarda IDF hedeflerin ancak yüzde 40’ını yok etmeyi başardı.

Dijital Ordu Programı çok alanlı savaş ortamında görev yapan üç IDF kuvveti (Kara, Hava, Deniz) arasında ağ oluşturarak gelen verileri birleştirmektedir. Böylece birlikte çalışabilirlik, savaştaki tüm tarafların standartlaştırılmış iletişim ve güvenlik protokollerine dayalı ortak bir operasyonel dili paylaşarak iletişim
kurmasını sağladı.Örneğin sahada kıdemli bir komutan ekranında bir hedefi işaretlediğinde, sistem hangi silahın kullanılacağını, doğru mühimmatın ne olduğunu, saldırı için gereken açının tam olarak ne olduğunu hesaplar. Seçim ve onayın ardından sistem, saldırıyı gerçekleştirmek için saniyeler içinde hedef bilgilerini bir silah sistemine gönderir.

Dijital Ordu Programı sistemi, iletişim ve operasyonlara ek olarak, subayların bilgileri işlemesine ve hızlı bir şekilde karar almasına yardımcı olmak için, karar destek hizmetlerini entegre edilmiştir. Subaylara mevcut savaş düzeni ve tüm muharebe unsurlarının yerleri, mühimmat mevcudiyeti ve tedarik seviyelerinide sunmaktadır. Bu sistemin çekirdeğini, İsrail Ordusu’nun ana C4ISR sistemini Elbit System’in Dijital Ordu Programı TORCH 750’nün en son sürümü oluşturmaktadır. İsrail ordusu savaş alanının net resmini görmek amacıyla TORCH 750 muharebe yönetim sistemini ilk kez “Duvarların Muhafızı Operasyonu” sırasında geniş kapsamlı olarak kullandı. TORCH 750 muharebe yönetim sistemi yeni versiyonu, dost ve düşman konumlarını gerçek zamanlı gösteren resim oluşturdu.

Saha komutanları ellerindeki cihazlar ile mavi (dost) ve kırmızı (düşman) kuvvetlerin güncellenmiş savaş alanı resmiyle karar verirken, İsrail Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri ile yeni bağlantı yollarını kullandı. İsrail
Ordusu Silah Geliştirme Departmanı Başkanı Amos Shor, cihazlar arasındaki iletişimin, radyo sistemine
bağlı gelişmiş bir yazılım ile tabletler veya akıllı telefonlar üzerinden yapıldığının söyledi.

TORCH sistemini 2020 tatbikatları ve operasyonlarında kullandıklarını belirten Shor, “Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında ilk kez geniş kapsamlı olarak kullanıldı.” dedi.

Yeni sistemin büyük faydalarından biri düşman konumlarını gerçek zamanlı olarak, doğrudan müfreze komutanına kaliteli bir şekilde gönderdiğini söyleyen Amos Shor, “kimsenin bir şeye tıklamasına gerek yok.Algoritma pozisyonları otomatik olarak doğrudan komutana gönderiyor” ifadelerini kullandı.

Shor, amacımız müfreze komutanları cihazına baktığında tüm kuvvetlerin net resmini görmesidir. Burada kast ettiğim her şey..denizde, havada olanlar, kara birlikler, piyadeler, tanklar ve karargah her şey… Lübnan ve Gazze’de yaşadığımız tecrübelerde, ne yazıkki dost ateşi ile çok kayıp verdik. Net resmi görmek birinci önceliğimizdir.

Elbit Sistem Torch-X


IDF, TORCH komuta ve kontrol dijital sistemini 2010 yılından bu yana geliştiriyor. Geçen seneden beri yeni versiyon kara birimlerinde kullanılmaya başlandı. Tamamen farklı dijital altyapıya sahip olan yeni sistem, takım komutanı seviyesinden yukarıya kadar komutanlara hizmet vermektedir.Eskiden komutanlardan yukarıya doğru giden yapılanma vardı, artık piyadedeki müfreze komutanına kadar kullanılmaya başlandı.

Kara Kuvvetleri, tabur, tugay ve tümen karargahlarını tek sistem ile bağlayan bir cihaz var.Sistemlerin sadece birbiriyle bağlantılı çalışması yeterli değil, farklı yapıda sistemleri içeren silah ve kontrol sistemleriyle de bağlantı kurması gerekiyor. Böylece karargahtaki taktik komutanlar dost güçlerin nerede olduğunu, düşmanın tahmini konumunu net bir şekilde görebilmektedir.

Bu teknoloji kaliteli istihbaratın saha komutanlarına hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayarak, ateş destek birimleri ile düşman hedefini hızlı bir şekilde ateş altına almasına imkan verir. Ateş emrini herkesin nerede olduğunu bildiğinizde, dost birliklerinize zarar vermediğinizi emin olduğunuzda, düşmanın nerede olduğunu anladığınızda rahatlıkla verebilirsiniz.

Silah Geliştirme Departmanı Başkanı Amos Shor, eskiden bölük komutanları günün çoğunu karargah veya diğer birimlerle sözlü telsiz mesajları aracılığıyla nasıl iletişim kurduğunu hatırlatarak, “herkes aynı anda konuştuğunda mesajlar geçilmezdi” dedi.

“Herkesi dijital hale getirmek, sivil yaşamların dijitalleşmesine benzer bir etkiye sahip” olduğunu vurgulayan Shor, “Grup mesajları için akıllı telefonlar kullanmak, birçok mesajı saniyeler içinde farklı birimlere iletmek gibi. Bu, taktik birimlerimiz için büyük bir operasyonel avantaj sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Amos Shor, Elbit System’in Dijital Ordu Programı TORCH 750’nün geliştirme programı devam ediyor, bir sonraki adımın dronlara ve robotik araçlara bağlantı kurarak kullanmak olacak. Gelecekte savaş alanları Torch gibi muharebe yönetim sistemleri üzerinde şekilleneceğini belitti.
TORCH 750 sistemi Golani Tugayı, 7. Zırhlı Tugayı, Komando “Oz” Tugayı ve Çoklu Alan birimi dahil olmak üzere tugay düzeyinde ve altında konuşlandırıldı. Çatışmaların başlamasından kısa bir süre önce ve 36. Tümenlerin gerçekleştirdiği geniş çaplı tatbikatlarda sistem tümen düzeyinde denendi ve faliyete geçti.
İsrail Ordusu yeni C4ISR sistemlerini ‘Oz’ komando Tugayı ve gelecekte oluşturulacak Hayalet taburu planlarında kullanmak istiyor. Bu birlikler bir taburun insan gücüne, ateş gücü, manevra kabiliyetine ve arazi hakimiyeti olarak bir Tugayın gücüne sahiptir.

Bilgi Teknolojisi’nin askeri alanda kullanılması hem asker hem sivil kayıpları daha azaltacaktır. Gazze’den atılan roketlerin engellemesinde Iron Dome (Demir Kubbe) sitemleri olmasa, İsrail ordusu bunu önlemek için kara harekatına başlayacak sivil asker bir çok kayıp verilecekti. Gazze’den gelen roketlerin şehir merkezlerine düşmesini önleyerek can ve maddi kayıplar engellenmiş oldu. Aynı şekilde Bilgi Teknolojileri kullanarak Gazze içerisinde sivillerin olmadığı hassas noktalar seçilebilecek, daha az sivil kaybı yaşanacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here