Geçen yaz düzenlenen 2018 RIMPAC deniz tatbikatında ABD Donanmasına bağlı USS Dewey (DDG-105) destroyerinden 20 hipersonik hyper velocity projectiles (HVP) mermi fırlatıldığı bildirildi.

ABD basının haberine göre, test kapsamında yapılan atışların destroyerin MK-45 standart topunudan fırlatıldığı açıklandı.Deniz kuvvetleri, amaçlarının güverte topundan atılan mermilerin seyir füzelerine ve daha büyük insansız hava araçlarına (İHA) karşı etkili ve ucuz bir silaha dönüştürülebildiğini göstermek olduğu açıklandı.

İlk başlarda hipersonik (HVP) mermilerin elektromanyetik raylı top için geliştirildiği, şimdiyse ABD Donanması’nın seyir füzeleriyle mücadele için kombine füzeler kullandığı belirtildi.

Şu anda ABD donaması seyir füze tehditine karşı su üstü unsurlarında Evolved Seasparrow Missile RIM-162 (ESSM), Rolling Airframe Missile RIM-116 (RAM) ve Standard Missile-2 RIM-66/67 (SM-2) gibi füzelerin birleşimini kullanıyor. Bu füzeler etkili fakat maliyetleri çok yüksek, bu sebeple donanma daha düşük maliyetli çözümler arayışında.

Kızıldeniz’de 2016 yılında görev yapan USS Mason (DDG-87) destroyerine Yemen sahili açıklarında İran’ın desteklediği Husi militanlar tarafından iki füze fırlatılmıştı.Gemi bu füzelere karşı üç savunma füzesi fırlatmış, husilerin füzeleri ise denize düştüğü açıklanmıştı. Ortadoğu gibi bölgede görev yapan ABD deniz unsurları bunun gibi füze tehditi altında bulunuyor.

ABD Strateji ve Bütçe Değerlendirmeleri Merkezi’nden (CSBA) Bryan Clark, bu tehditlere cevap verebilmek için 2 milyon dolar ESSM ya da 1 milyon dolar değerinde RAM füze savunma sistemlerine ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Hipersonik (HVP) mermilerinin kullanımı durumunda maliyet ve yüksek ateş gücü gibi avantajların ortaya çıktığını belirten Clark, ” Hava savunma ve yüzey hedeflerine dakikada 15 mermi atabilen standart topların ESSM ve RAM füzesinin yerine alabildiğini düşündüğümüzde, füze savunma kapasitesini arttırırken maliyetlerinde düşmesini sağlayabiliriz..” ifadelerini kullandı.

Haberde, hipersonik mermileri ayrıca Amerikan ordusu ve deniz piyadelerinin karadaki topçu sistemlerinde ve Zumwalt tipi destroyerlerde kullanma olanaklarının araştırıldığı da ifade edildi.

ÇİN DONANMASIDA HİPERSONİK SİLAH TESTLERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Çin Deniz Kuvvetlerinin’de hipersonik silahlar ile ilgili çalışmalar yaptığı belirtildi.Basına yansıyan fotoğraflarda bir savaş gemisine yerleştirilen raylı elektromanyetik gemi topunun olduğu görülüyor.

 Tip-072 Amfibi gemisine yerleştirilmiş elektromanyetik top

Hipersonik toplar, mermileri elektromanyetik bir kuvvet kullanarak inanılmaz hızda elektrikle yüklü raylar boyunca iterek çalışıyor. ABD testlerinde, prototip hipersonik raylı toplar, mermileri  7,800 km / saate hızda 150 km menzile fırlatabiliyordu. Ancak, 10 yıllık geliştirme sonrasında ABD projeyi çöpe attığını açıklanmıştı.

Uzmanlar, Yüksek Mach sayılarında bir vuruşa karşı gerçekten bilinen bir savunma mekanizmasının olmadığını belirtiyor. Sistemin, gemi veya uçaksavar sistemleri için çok küçük ve hızlı olduğu belirtildi.

ABD’NİN ÇİN VE RUSYA’NIN HİPERSONİK SİLAHLARINA CEVAP VERECEK KABİLİYETİ YOK

Rusya ve Çin’in aktif bir şekilde geliştirdiği Hipersonik sistemlerin ABD için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirten ABD emekli Tümgeneral Howard Thompson, ” Katı gerçek şu ki mevcut füze savunma sistemlerimiz ve taktik düşüncelerimiz bu tehdide karşı koyacak kabiliyette değil.” dedi.

Thompson, The Hill haber sitesi için kaleme aldığı makalede Mitchell Enstitüsü’nün yaptığı araştırmanın ABD’nin niçin hipersonik silahları geliştirmesi gerektiğini ikna edici bir şekilde ortaya koyduğunu açıkladı.

Thompson, Washington’u bu soruna tepki vermeye ve sınırlı önlemler yerine yeni güvenilir bir füze savunma sistemi kurmaya çağırdı.

Yazara göre raporu hazırlayanlar, hipersonik silahların ABD Silahlı Kuvvetlerinin hedeflerine daha önce görülmemiş bir hızla ulaşmalarına olanak sağlayacağı, bu ‘dördüncü boyut etkisi’ sayesinde karşı tarafın karar alma süresinin azalacağı, mevcut hava savunma sistemlerinin de tamamen işe yaramaz olacağı sonucuna varıyor.

Washington’un bu alanda Moskova ve Pekin’in oldukça gerisinde olduğunu savunan yazar, ses hızını 27 kat aştığı tahmin edilen Rus yapımı hipersonik ‘Avangard’ füzesinin geçen aralıkta başarıyla test edildiğini, sistemin üretimine devam edildiğine ve yakında ordunun hizmetine girebileceğini kaydetti.

Çin’in ‘hipersonik silah yarışında’ daha da enerjik davrandığına ve son bir yılda ABD’nin son 10 yıl içinde bu alanda gerçekleştirdiği denemelerden daha çok test yaptığına ve sistemlerine ilk operasyonel tepki yeteneği kazandırdığına dikkat çekti.

ABD’li general, balistik füze güzergahı tahmin edilebilirken yüksek manevra kabiliyeti olan hipersonik füzelerin nereye yöneldiklerinin hiçbir şekilde öngörülemediğini, dolayısıyla Patriot, THAAD gibi sistemlerin etkisiz hale geldiğini ifade etti.

KAYNAK: USNI News, Ajanslar, Sputnik,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here