ABD Hava Kuvvetleri, son bütçe talebine ek olarak 1,5 milyar dolar daha tahsis edilmezse yüzlerce uçağının yedek parça eksikliği nedeniyle yere indirilme riski altında olduğunu açıkladı.

Bütçe sağlanamazsa F-16C/D Viper ve F-15E Strike Eagle taktik jetleri, B-52 bombardıman uçakları ve KC-135 tankerleri etkilenecek tipler arasında yer alıyor. Kesintiler sebebiyle yedek parça temini 2025 Mali Yılı bütçesinin dışında bırakıldı. Halihazırda uçak filoları için yedek parça alımlarına yetersiz bütçe ayrılması, özellikle büyük bir çatışmanın patlak vermesi durumunda ciddi riskler barındırdığı belirtildi.

İlave yedek parçalar için ayrılan 1,5 milyar dolar, Hava Kuvvetleri’nin 2025 Mali Yılı için Finanse Edilmeyen Öncelikler Listesi’ndeki (UPL) en büyük kalemdi. Hava Kuvvetleri, ABD ordusu ve Savunma Bakanlığı’nın diğer unsurları yasa gereği yıllık bütçe tekliflerine ek olarak Kongre’ye öncelikler listesi UPL’ler sunmak zorundadır. Bu listeler, şu ya da bu nedenle ana bütçe talebine girmeyen kalemleri listelemektedir.

Bu yedek parça desteği sağlandığında uzun bir süre yere indirilmekten kurtulacak olan uçakların kesin sayısı belli değil.

Bu hafta başında yayınlanan belgelere göre 1,5 milyar dolarlık ek fonun uçak tipine göre dağılımı şöyle:

  • B-52H Stratofortress bombardıman uçakları için 167 milyon dolar
  • F-16 Fighting Falcon jetleri için 564 milyon dolar
  • F-15E Strike Eagle jetleri için yaklaşık 61 milyon dolar
  • HC-130J Combat King personel kurtarma uçağı için yaklaşık 62 milyon dolar
  • RC-135 istihbarat uçakları için 195 milyon dolar
  • C-130J Super Hercules kargo uçakları için 7 milyon dolar
  • KC-135 Stratotanker havadan yakıt ikmal uçağı için yaklaşık 450 milyon dolar

Yedek parça tedarikinin karşılanmaması, operasyonel ve lojistik açıdan zincirleme etkilere yol açabilir. Uçakların yere indirilmesi, hala uçabilir durumda olan uçaklara daha fazla yük bindirir. Ayrıca operasyon temposunda da değişikliklere neden olabilir. Buna ek olarak, bir uçak ne kadar uzun süre yerde kalırsa, planlı bakım döngüleri ve uçuş sertifikasyon gereklilikleri nedeniyle tekrar uçabilir hale getirmek için daha fazla maliyet ve zaman harcanması gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here