ABD, Uzay İHA’sı X-37B’yi altıncı kez uzaya gönderdi

0
1758

ABD Hava Kuvvetleri’nin X-37B uzay uçağını taşıyan Atlas 5 roketi Florida’daki Cape Canaveral üssünden 17 Mayıs’da yerel saat 09:41’de fırlatıldı.

X-37B uzay uçağı düşük Dünya yörüngesinde iki yıl kadar süren uzun görevler için tasarlanmış otonom bir uçak. NASA’nın uzay görevlerinde kullandığı uzay mekiklerine benzeyen X-37B, mekiklerin sadece dörtte biri büyüklüğünde. 900 km irtifaya çıkabilen uzay uçağının ağırlığı ise 5 ton.

ABD Hava Kuvvetleri envanterinde Boeing tarafından üretilen 2 adet X-37B uzay uçağı bulunuyor. X-37B uçağının 6. görev uçuşunda NASA ve ABD ordusu için bilimsel deneyler yapacak.

Boeing tarafından üretilen X-37B otonom uzay uçağı
…………………………………….

ABD Hava Kuvvetleri Akademisi’nin 5 bilimsel deneyi bu uçuşla gerçekleştirilecek. Ayrıca uzayda gıda yetiştirmek için kullanılan malzemeler, tohumlar üzerinde radyasyon ve uzayın etkileri incelenecek. NASA’nın deneylerinde ise uzaydan Dünya’ya güneş enerjisi göndermek için mikrodalga kullanımı test edilecek. Deniz Araştırma Laboratuvarının bazı testleri yapılacak.

ULA şirketi X-37B’nin uçuşunun ilk 7 dakikasını web üzerinden canlı yayınladı. ULA CEO’su Tory Bruno gazetecilere verdiği demeçte, “canlı yayını erken kesmemiz gerekiyordu. Rakiplerimizin uçuş hakkında çok fazla veri vermek istemiyoruz” dedi.

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Barbara M. Barrett ve ABD Uzay Kuvvetleri’nin ilk komutanı General John Raymond fırlatılmayı Cape Canaveral üssünden takip etti. Raymond, “ABD ordusu X-37B’nin her görevinde değerli bilgiler elde etti. Yeniden kullanılabilirlik ve otonom hakkında çok şey öğreniyoruz.” dedi.

ABD Uzay Hava Kuvvetleri’nin 6 Mayıs’da yayınladığı tanıtım videosunda ilk defa X-37B uzay uçağının görüntüleri yayınlanmıştı.

X-37B beş uçuşunda yörüngede 2.865 gün geçirdi. Görevini tamamlayan uçak otonom özelliğini kullanarak Dünya’ya geri dönüyor.

ULA (United Launch Alliance) Lockheed Martin ile Boeing ortaklığında kurulan havacılık ve uzay mühendisliği şirketidir.En büyük müşterileri NASA ve ABD Savunma Bakanlığı’dır.

Kaynak: MSNBC, NASA, ULA,Space News, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here