Alman donanmasının 2024 yılı programında Baltık Denizi ve Hint Okyanusu’ndaki varlığını arttırmaya odaklanacağı, ayrıca Yemen’deki Husi isyancılar tarafından hedef alınan ticaret gemilerini korumak için Kızıldeniz’de bir konuşlanmanın da ufukta olduğu bildirildi.
Alman Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen ve güvenlik trendlerinin tartışıldığı yıllık panelde konuşan Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Jan Christian Kaack, daha esnek olma ve yakın ve uzak sıcak noktalara daha iyi güç yansıtma ihtiyacını vurguladı.
Kaack, personel ve mühimmatın yanı sıra bu yılki üç öncelikten birinin Alman donanmasının bu yaz gerçekleştireceği Hint-Pasifik ziyareti olduğunu söyledi. Amiralin vizyonunu özetleyen belgede bu görevin Berlin’in bölgedeki diplomatik hedeflerine hizmet edeceği belirtiliyor.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, geçtiğimiz Haziran ayında Singapur’a yaptığı bir ziyaret sırasında, Çin’in geniş toprak iddialarının Batı dostu ülkelerinkiyle çakıştığını söyledi. Savunma Bakanı Pistorius, Güney Çin Denizi’ndeki yüksek gerilimin ortasında, iki savaş gemisinin (bir fırkateyn ve bir ikmal gemisi) 2024 yılında dünyanın bu bölgesine gideceğini duyurdu.
Benzer bir Alman misyonu 2021 yılında sadece bir fırkateynle (Bayern) gerçekleşmiş ve Japonya ve Güney Kore’den Umman ve Hindistan’a kadar çok sayıda Asya ülkesinde liman ziyaretleri yapmıştı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı, Almanya’nın Baltık kıyısında kurulacak yeni bir donanma tesisinin lojistik kabiliyetlerini ve dolayısıyla bu bölgede güç projeksiyonu yapabilme kabiliyetini güçlendirmek açısından önemini vurguladı.
Kızıldeniz krizi bağlamında Alman ticaret hedeflerini korumak için savaş gemileri göndermek 2010 gibi yakın bir tarihte Berlin’de tartışmalı bir pozisyondu. Eski Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, bir röportajında ülkenin ordusunun ulusal ekonomik çıkarları korumak için kullanılması gerektiğini söyledikten sonra o yıl istifa etmişti. O dönemde eleştirmenler onu “gambot diplomasisi” yapmakla suçlamıştı.
Şimdi ise Almanya, Yemen açıklarında Husi saldırılarına karşı nakliye yollarını korumak için planlanan Avrupa Birliği deniz misyonunun destekçileri arasında yer alıyor.
Avrupa Birliği’nin bölgeye konuşlandırılması çalışmaları Aralık ayından bu yana devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Christian Wagner, 19 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında müzakerelerin “iyi ilerlediğini” söyledi. Wagner, “Federal hükümet Kızıldeniz’deki bir misyona katkıda bulunmaya hazır” dedi.
Bloğun en üst düzey diplomatı Josep Borrell, 22 Ocak’ta AB dışişleri bakanlarının nakliye rotalarını korumak için bir Kızıldeniz misyonu üzerinde anlaştıklarını söyledi. Henüz bir başlangıç tarihi açıklanmadı. Alman yetkililer, Berlin’in katkısı olarak FGS Hessen fırkateynini belirledi.
FGS Hessen, Almanya’ya ait Sachsen sınıfı bir fırkateyndir. 2003 yılında hizmete girmiştir. 143.5 metre uzunluğunda ve 17.44 metre genişliğindedir. Standart bir deplasmana sahipken tam yükte deplasmanı 5,800 ton civarındadır. FGS Hessen, denizaltılara ve hava tehditlerine karşı savunma sağlayan modern sensör ve silah sistemleri ile donatılmıştır.