Almanya Savunma Bakanlığı’nın P-3C Orion deniz devriye uçağı (MPA) modernizasyon projesini durdurduğu açıklandı. Bakanlık 2025 yılına kadar kullanabileceği alternatif platformlara bakmaya başladı.

Reuters’in Alman Savunma Bakanlığı’nın parlemento savunma komitesi tarafından incelenmek üzere hazırlanan belgelere dayandırdığı haberinde, Savunma Bakanlığı’nın ekonomik fizibilite çalışmasının ardından P-3C Orion deniz devriye uçağının modernizasyon ( Mid-Life Upgrade -MPA) projesini durdurmaya karar verdiği iddia edildi.

Almanya 8 adet P-3C Orion deniz devriye uçağını 2005 yılında ikinci el olarak Hollanda’dan satın aldı. P-3 uçakları Almanya’da yürütülen yenileme çalışmalarının ardından Nisan 2006’da Alman ordusunda hizmete girdi.

Hükümetin 2011 yılında yayınladığı raporda P-3 uçaklarının operasyonel zorluklar yaşadığı belirtildi. Bunun üzerine Almanya ABD’den yeni bir yenileme talebinde bulundu. ABD Yabancı Askeri Satış (FMS) ajansının onayı ile Orion’ların görev bilgisayarını ve akustik sistemlerini yükseltmek için gerekli donanım ve yazılımın tedariğine izin verildi. ABD kongresinin Nisan 2014 tarihinde onaylaması ile Alman Hükümeti Temmuz 2015’de Lockheed Martin ve Airbus Savunma ve Uzay firmaları arasında sözleşme imzalandı.

Yapılacak modernizasyon ile P-3C Orion deniz devriye uçaklarının 2035 yılına kadar hizmette kalması planlanıyordu. Fakat modernizasyon sırasında ortaya çıkan maliyet ve teknik sorunlar sebebiyle uçakların operasyonel hale gelmesi gecikti. Savunma Bakanlığı bu boşluğu doldurmak amacıyla 2025 yılına kadar kullanabileceği alternatif platformlara bakmaya başladı.Bunlar arasında Airbus’un C-295 Deniz Karakol uçağı, Rheinland’ın (RAS) 72 Sea Eagle ve Boeing’in P-8A Poseidon uçakları bulunuyor.

Alman Savunma Bakanlığı 17 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında yukarıdaki listeye Kawasaki tarafından üretilen Kawasaki P-1 Deniz Karakol uçağınıda ekledi.

Almanya uzun vadede 2030 yılından sonra kullanacağı deniz uçakları için Fransa ve Almanya’nın ortak projesi ‘Deniz Hava Savaş Sistemi’ ve Avrupa Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı  (MALE RPAS) programı kapsamında geliştirilecek insansız hava araçları kullanmayı planlıyor.

Avrupa MALE İnsansız Hava Aracı  programı Mayıs 2015’te; Almanya, Fransa ve İtalya’nın ortaklığında başlatıldı.İspanya ise 4’üncü ülke olarak, programa 2016 yılında katıldı. Katılımcılar 2017 yılı ortalarında aracın  konfigürasyonu ve çift motorlu olması konusunda anlaştı. 

Almanya bugüne kadar 21 uçağın tedarik edileceğini açıkladı, Fransa 2030’a kadar sekiz adet tedarik edeceğini  duyururken İspanya da geçtiğimiz günlerde aynı miktarı açıkladı. İtalya henüz ihale planını açıklamadı.

Ayrıca Avrupa’nın önde gelen uçak üreticisi firması Airbus, ticari havayolu sektörüne damgasını vurmuş olan A320 uçağını askeri amaçlı tasarlayarak, A320neo M3A  Modüler Çok Amaçlı Askeri Uçak’ konseptini ortaya çıkardı.

A320neo M3A ailesinde deniz devriyesi (MPA), havadan erken uyarı ve kontrol (AEW & C), sinyal istihbaratı (SIGINT) ve VIP taşımacılığı yapacak uçaklar bulunmaktadır.

KAYNAK: Reuters, dsm.forecastinternational, Ajanslar, Airbus

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here