İnsansız Deniz Sistemlerinin Geleceği ve Türkiye’nin Potansiyeli panelinde konuşan, ASELSAN Genel Müdür yardımcısı Ahmet Akyol, “Akdeniz’deki bir vilayetimizde dörtlü sürüyü başarmış durumdayız.” dedi.

Moderatörlüğünü Tolga Özbek’in yaptığı panele, Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Cenk Cumhur Kıyım, ASELSAN Genel Müdür yardımcısı Ahmet Akyol, HAVELSAN ARGE ve Platform Entegrasyon Direktörü Deniz Remzi Dumlu, SEFİNE TERSANESİ Stratejik ve İnsansız Sistemler Müdürü Mustafa L.Civelek, YONCA ONUK Tersanesi Planlama Müdürü Samet Bilen katıldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) olarak İnsansız Denir Aracı (İDA) çalışmalarına dört kanaldan başladıklarını söyleyen SSB Deniz Araçları Daire Başkanı Cenk Cumhur Kıyım, “Her bir platformdan beklentimiz farklı, görev yükleri farklı, ortak yetenekler var ama ayrıştırdığımız yeteneklerde farklı…” diye konuştu.

Kıyım konuşmasına şöyle devam etti : “Her birinin ortak yeteneklerini Keşif gözetleme ve su üstü harbi gibi özetlersek, örneğin Elektronik Harp bir platforma adresledik, mayın karşıtı başka bir platforma, Denizaltı savunma harbi bir başka platforma adresledik en son adreslediğimiz görevde İnsansız Deniz araçalarımızın organik İHA kabiliyeti tanımlama üzerine bir çalışma yaptık onuda son yoldaşımız olarak belirledik. ”

ASELSAN’ın İDA çalışmalarına 10 yıl önce başladığını belirten, ASELSAN Genel Müdür yardımcısı Ahmet Akyol, SSB’nin kurguladığı dörtlü modelde SEFİNE iş ortağımız ile Elektronik Harp yükü taşıyan MARLİN İDA üzerinde çalışıyoruz.

SEFİNE iş ortağımız ile MİR adında başka bir İDA çalışmasıda yapıyoruz. Görev fonksiyonlarını ayrıştırdık, MARLİN’i su üstü harbine, MİR’ide denizaltı savunma harbine odakalamaya çalışıyoruz.

NATO tarafından dünyada ilk kez insanlı ve insansız gemiler birlikte bir tatbikat icra edildiğini söyleyen SEFİNE TERSANESİ Stratejik ve İnsansız Sistemler Müdürü Mustafa L.Civelek, ” İnanın bana insansız tatbikat çok kolay geçti. Tek engel hava şartlarıydı, okyanus şartlarıydı. MARLİN onada dayandı. İngiliz muhatabımızın çıkamadığı göreve onun yerine biz çıktık. İnsansız tatbikatta tek güçlük tabiattır. Ama insanlı tatbikatta paradoks insanlardır. Haberleşmeydi, birbirleriyle çalışmanın alışılmadık kurallarıydı.” ifadelerini kullandı.

NATO tatbikatına katılmadan önce 25 tane İDA’yı incelediklerini belirten Civelek, 25 tane aracın çok büyük bölümü teknolojik gelişimlerini tamamlamış, ancak bu platformların yoğun bölümü 10 ile 15 metre arasında tasaralandığını görüyoruz. Tatbikata gelenlerin önemli bölümüde küçük araç sınıfındayı. Fakat okyanus koşullarında, açık deniz koşullarında görev yapmakta zorlandılar.

Tatbikatta 100 gün denizde dolaşmak üzere tasarlanmış araştırma merkezli bir platform gördüklerini belirten Civelek, “henüz harp sahasına çıkabilecek durumda değil ama, tek Konsantrasyonu 100 gün denizde dolaşabilecek olması.Onun dışındaki platformlar bir veya iki gün denizde kalabiliyor.” dedi.

Civelek konuşmasına şöyle devam etti: ” seyir ve görev otonomisine baktığımızda Seyir konsunda yeterli seviye yakalanırken görev otonomisinde emekleme safhasında olduklarını söyledi.Faydalı yük taşıma kapasitesi bakımından incelediğimizde, çoğunluğu 1-2 ton, 5 tona yaklaşan çok az platforma var. Ülkemiz baktığımızda bu değerlendirmelere göre bir çok platform denk ve üzerinde diyebilirim.”

İnsansız Deniz Araçlarında sürü konsepti hakkında değerlendirmelerde bulunan Ahmet Akyol, ” Akdeniz’deki bir vilayetimizde dörtlü sürüyü başarmış durumdayız. ALBATROS-S diye adlandırdığımız başka bir İDA’mız var. Dörtlü sürüyle görev yapabilir yeteneğine ulaştı. Önümüzdeki ay sekizli sürüyüde göstermiş olacağız.” dedi.

HAVELSAN ARGE ve Platform Entegrasyon Direktörü Deniz Remzi Dumlu, Türk Deniz Kuvvetleri ile birlikte geliştirdikleri ADVENT Savaş Yönetim Sisteminin bir versiyonu olan ADVENT ROTA’nın ilk defa İnsansız araçta SANCAR SİDA’da kullanımı söz konusu olacağını söyledi.

Dumlu, “Bu sayede SANCAR SİDA sistemi ile sahaya indiği zaman komuta kontrol gemileriyle birlikte ortak ve ADVENT ağ destekeli yetenek vasıtasıyla görevini icra edebilecek. “ ifadelerini kullandı.

Dünya’ya baktığımızda geleceğin oyun sahasını değiştiren sualtı teknolojileri olduğunu belirten HAVELSAN ARGE ve Platform Entegrasyon Direktörü Deniz Remzi Dumlu, “Bizimde su üstü araçları ile yakladığımız ivmenin sualtı araçlarında da devam edeceğini değerlendiriyorum.” dedi.

Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Cenk Cumhur Kıyım, ROKETSAN ve SEGA gibi firmalar ile İHA’lara benzer şekilde SİDA mühimmatları geliştirilmesi yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi.

Kıyım, “geliştirilen mühimmatlar satıhtan satıha, gelecekte satıhtan havaya ve torpido atımı gibi yeteneklerde söz konusu olabilecek. ” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here