SAHA EXPO fuarı kapsamında düzenlenen ‘Savunma Sanayinde Bölgesel İşbirliği İmkanları’ panelinde konuşan BAYKAR Savunma’nın genel müdürü Haluk Bayraktar, Birleşik Arap Emirliği ile projelerde ortak işbirliği içinde olduklarını söyledi. EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Banna, “Türkiye’yi kilit düzeyde önem taşıyan ortak olarak görüyoruz.” dedi.

“Savunma Sanayinde Bölgesel İşbirliği İmkanları” panelini Cumhurbaşkanlığı Kıdemli Yatırım Ofisi Danışmanı Murat Özdemir moderatörlüğünde, BAYKAR Savunma’nın genel müdürü Haluk Bayraktar, Birleşik Arap Emirliği (BAE) Tedarik Kuruluşu TAWAZUN Ekonomik Konseyi CEO’su Tarık el-Hüseyni, EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Banna ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci katıldı.

Savunma ekosistemde bir numaralı sorun “yeterlilik” kendi kendine yetebilme olduğunu belirten Haluk Bayraktar, “Birleşik Arap Emirlikleri (BEA) bizim önmeli ortaklarımızdandır. Türkiye’nin savunma ithalat ve ihracatına baktığımızda ilk üç sırada olmuştur.” ifadelerini kullandı.

TAWAZUN Ekonomik Konseyi CEO’su Tarık el-Hüseyni Türkiye ile farklı bir ortaklık modeli geliştirdiklerini söyledi. Türkiye’deki savunma ekosistemin bize ciddi fırsatlar sunduğunu belirten el-Hüseyni, ” sadece işbirliğimizi ürün seviyesini geliştirmiyor, aynı zaman ekosistemimizde destek görüyor..” dedi.

El-Hüseyni, “küçük bir ülkeyiz, kaynaklarımız sınırlı, o nedenle ortaklık tesis etmek, gerçekten bölgesel kuvvete ulaşmak için en önemli saç ayaklarından bir tanesi. Türkiye’de bizim doğru deneyimlerle pek çok paylaşım yaptığımız ülke..” dedi

Al Banna ” bazen belli başlı becerileri öğrenmek için çalışıyoruz. Mesala Roketsan ile farklı ürüneler için neler yapabiliriz diye konuşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir operasyon modeline sahip olduklarını vurgulayan EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal, üç alanda odaklandıklarını söyledi. Bizim bir veya iki alanda lider olmamız gerektiğini belirten Al Banna, “Bunlardan bir tanesi Otonom platformları (Hava, Deniz, Kara) çok zaman harcıyoruz, geleceğin orada olduğunu düşünüyoruz. Birde Elektronik Harp, 10 yıl önce sınırlıydı. Küresel olarak bir kaç oyuncu vardı. Üçüncüsü ise Akıllı silahlar, İHA olabilir, füze olabilir. Burada yararlı yük ve sensörler devreye giriyor. Her şeyi kendi kendimize üretemeyiz. Bunları yapabilecek ülkelerin sayısı çok az. Bütün bunları mümkün kılmak içinde doğru ekosistem ortaklıkları kurmalıyız. ” diye konuştu.

Al Banna konuşmasına şöyle devam etti: “Daha esnek ve açık görüşlü ortaklık modeli ortaya koymamız lazım, Yani biz olalım Türkiye olsun, daha yükseğe ulaşmamız lazım. Heyacanlıyız, hızlı ilerliyoruz. Burada fırsatlar var, o sebeple biz burda bulunuyoruz. Türkiye’yi kilit düzeyde önem taşıyan ortak olarak görüyoruz.”

“mevcut platformunuza bir silah entegre etmek istiyorsunuz, burdaki üreticinin onayını almanız lazım. Bu inanılmaz bir şey..” diyen ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, “bu sorunu çözmemiz lazım, kuvvetlerimizi birleştirmemiz lazım.Bu bir seçenek değil, zorunluluk.” dedi.

Yerel ve bağımsız savunmanın önemine vurgu yapan İkinci, “Hem emirlikleri, hem de Türkiye’yi tehdit eden pek çok çatışma var. O sebeple çözüm oluşturmamız lazım. Anacak bu çözüm yerel bazda üretilmeli.” dedi.

İmalatçılar yeni kurallar ortaya koyuyor. Kuralları ve sınırları değiştiriyorlar.Oyun esnasında değiştiriyorlar. diyen Murat İkinci, ” bir şirketten ürün alıyorusunuz, üretici firma bu ürünü platformda kullanamazsınız diyorlar. Kendi ürettiğiniz mühimmata ürünü eklemek istiyorusunuz, imalatçı geliyor hayır şu teknik sebeplerle buna izin vermiyorum diyorlar..Bu sorunların ötesine geçmeliyiz. Mühendislik kabiliyetlerimizi birleştirmeliyiz. Mali kabiliyetlerimiz de ortaya koymalıyız.” şeklinde konuştu.

Murat İkinci konuşmasına şöyle devam etti: “İkinci, esas odak noktamızın uluslararası piyasa olması gerekir, yerel piyasa değil. Öyle bir savunma çözümü ortaya kayalım ki, küresel anlamda çok ciddi değer kazansın. Aksi takdirde hem zaman, hem para kaybederiz. Bu nedenle kuvvetlerimizi bir araya getirelim.”

İkinci, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin savunma ve uzay alanındaki hedeflerimiz aynı, bir burada örtüşen hedefler üzerinde çalışmalıyız. Güçlerimizi birleştirirsek, iki dost müttefik ülke olarak Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri fayda göreceğini söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here