ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, yakın zamanda Barbaros Kıyı Savunma Sistemi ile başarılı test atışı gerçekleştirdiklerini söyledi. İkinci.” Silah sisteminde milli gemisavar füzesi Atmaca ve milli seyir füzesi Çakır’ın kullanılabilecek..” dedi. 

 “Barbaros” ismi verilen kıyı savunma sistemi ilk atışını birkaç ay önce Sinop’ta kıyıdan gerçekleştirdiklerini hatırlatan İkinci, “Atmaca füzesiyle kıyıya yerleştirilmiş mobil batarya üzerinden denizdeki bir hedefe angaje olup başarıyla atışımızı gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı. 

Barbaros Kıyı Savunma Sistemi hakkında AA muhabirine bilgi veren Murat İkinci,  sistemin Advent Savaş Yönetim Sistemi ve ağ destekli yetenekleri kullanan, radar sistemlerinden gelen bilgileri kendi içerisinde birleştirip hedefe angajman gerçekleştirebildiğini söyledi.   

İkinci, Yaklaşık 5 dakikadan kısa sürede yer değiştirebilen  Barbaros Kıyı Savunma Sistemi, komuta kontrol ve lançer kabiliyetleriyle, hedef belirleme ve hedef angajmanı konusundaki yetenekleriyle denizden gelebilecek her türlü hedefi, tehdidi bertaraf edebilecek yeteneklere sahip olacağını belirttti. 

Murat İkinci konuşmasına şöyle devam etti: “Hem Atmaca hem de Çakır füzesini beraber kullanabilecek bir platform olarak hedeflerin büyüklüğüne, önceliğine göre hedef angajmanını değiştirebilecek, hedeflemeyi aynı anda yapabilecek kabiliyetleri birleştirecek, sürü saldırısı yapabilecek, tespit ettiği hedefleri radar, network üzerinden diğer mobil bataryalarıyla paylaşabilecek. Merkezden, kıyı gözetleme sisteminden, radar sisteminden gelecek bilgilerle hedefleri görmeden angaje olup atış yapabilecek özellikleriyle ön plana çıkacak.”

Barbaros Kıyı Savunma Sistemi’nin bir bataryasından 4 Atmaca füzesi veya 6 Çakır füzesi ateşlenebileceğini bildiren Murat İkinci, bu sayede maliyet etkin, hedefe odaklı, hedeflerin cinsine, tehdit seviyesine göre hedef angajmanı yapılabilecek bir kabiliyetin Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunulacağını vurguladı.

Barbaros’un HAVELSAN tarafından geliştirilen ve birçok platforma entegre edilen Advent Savaş Yönetim Sistemi ile entegre olarak Deniz Kuvvetlerinin kullandığı ağa direkt adapte olacağını, orayla bilgi alışverişi yapabileceğini anlatan İkinci, “Bu sistem sayesinde ülkemizin her noktasında çok hızlı şekilde kurulup, çok hızlı şekilde denizdeki kontrolü sağlayabilecek mobil sistemleri hayata geçirmiş olacağız.” diye konuştu.

Önümüzdeki yıl itibarıyla bu sistemin Deniz Kuvvetlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak seviyeye gelmesini hedeflediklerini belirten İkinci, “Ondan sonra birçok yetenek, sensör kabiliyeti üzerine eklenecek. Barbaros sistemi büyüyerek devam eden, yeteneklerini artıran ve ülkemizin değişen savunma ihtiyaçlarına cevap veren bir yapıda ROKETSAN’ın öz kaynaklı projesi olarak çalışılmaya devam edilecek.” dedi. 

ÇAKIR füzesinin tanıtım toplantısında Konuşan Murat İkinci, “Kıyı savunma sistemleri hakkında bir çalışmalarının olduğu belirten Ekinci, ” Kıyı savunma sistemlerinde ATMACA füzesinin ana silah olarak kullanılacağını, ama ÇAKIR’ında bu sistemin parçası olarak, küçük hedeflere hücumbot gibi, SİDA’lar gibi hedeflere angaje olabilecek bir mühimmat olarak kıyı savunma sistemiz içinde yer alacak. “ ifadelerini kullanmıştı. 

 Yeni Seyir Füzesi ÇAKIR’ın İHA’dan ilk atışı 2022 sonunda gerçekleştirilecek. 2023 yılı içersinde farklı platformlara entegrasyonu tamamlanacak. 

Kaynak: A.A., Ajanslar, ROKETSAN, 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here