Boeing ve ABD Hava Kuvvetleri, ileri eğitim uçağı olarak tasarlanan T-7A Red Hawk’ın ilk uçuşunun gerçekleştiğini duyurdu. Hava Kuvvetleri Mühendislik ve İmalat Geliştirme (EMD) prototip teslimat takvimini en az Aralık 2025’e erteledi ve Kırmızı Şahinlerin en erken 2027’den itibaren hizmete girmesini bekliyor.

İlk T-7A,  test ve tasarım doğrulama amaçlarıyla kullanılmak üzere üretim öncesi mühendislik ve imalat geliştirme (EMD) kapsamında ilk uçuşunu yapmış oldu. (Engineering and Manufacturing Development – EMD), bir ürünün veya sistemin üretim sürecine geçmeden önceki aşamadır. Bu aşama, bir ürünün tasarımının tamamlanmasından sonra gerçekleşir ve üretim için gerekli olan tüm mühendislik ve imalat faaliyetlerini içerir.

ABD Hava Kuvvetleri seri numarası 21-7002 taşıyan ve taksi testleri için kullanılan Prototip T-7A, Missouri eyaletinde St. Louis Lambert Uluslararası Havalimanı’ndan ilk uçuşunu 28 Haziran’da gerçekleştirdi. Red Hawk, işletme ve bakımı giderek daha zor hale gelen ABD Hava Kuvvetleri’nin yaşlanan T-38 Talon jet eğitim uçaklarının yerini alacak.

Boeing, T-7A’nın ilk uçuşuyla ilgili olarak basın açıklaması yayınladı ve uçuşun yaklaşık bir saat üç dakika sürdüğünü belirtti. Şirket, ilk uçuşun T-7 baş test pilotu Steve Schmidt tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Uçağın diğer testler için California’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ne gitmesi planlanıyor.

İLK EMD PROTİPİ TESLİMATLARI 2025’E ERTELENDİ

Kırmızı Şahin (Red Hawk) programın gerisinde kalması nedeniyle T-7A’nın ilk uçuşu önemli bir adım olarak gösterilmektedir. ABD Hava Kuvvetleri, 2018 yılında Boeing’in İsveçli uçak üreticisi Saab ile işbirliği geliştirdiği T-7A tasarımını seçtiğini açıklamıştı. 

Boeing, 2016 yılından bu yana bu programı desteklemek için gerçek uçuş testleri yapmaktadır. Hava Kuvvetleri, bu yıl ilk beş T-7A EMD prototipinin teslimatına başlamayı ve yeni jet eğitim uçaklarının önümüzdeki yıl hizmete sokmayı umduğunu belirtmişti. Fakat son açıklamalarda EMD prototip teslimat takvimini en az Aralık 2025’e erteledi ve Kırmızı Şahinlerin en erken 2027’den itibaren hizmete girmesini bekliyor.

Bu gecikmenin sebebi olarak bir dizi faktör bulunmaktadır. Şu an en önemli sebep T-7A’nın ACES 5 fırlatma koltukları ve uçağın tam acil tahliye sisteminde yaşanan sorunlar gösterilmektedir. Özellikle daha küçük ve daha hafif kadın pilotlar gibi belirli vücut tiplerine sahip pilotlar için ciddi güvenlik sorunları ortaya çıkmıştır. Bunun çözümü için maliyetli yeniden tasarım çalışmaları gerektirdiği belirlenmiştir.

ABD Kongresi’nin bir denetçisi olan Hükümet Sorumluluk Bürosu (GAO), Kırmızı Şahin’in uçuş kontrol yazılımının endişe verici sorunlar tespit etmiş, ilişkili simülatör çalışmalarının da geciktiği ve uçağın sürdürülebilirlik gereksinimleriyle ilgili bilgilerin sınırlı olduğu konularına dikkat çeken bir rapor yayınladı.

Sabit fiyatlı bir sözleşme imzalayan Boeing, şu ana kadar T-7A projesindeki gecikmeler sebebiyle 1,1 milyar dolar zarar etti.

Bu arada, T-7A’daki gecikme Hava Kuvvetleri’nin uzun süredir devam eden pilot eksikliğini daha da kötüleştirdiği görünüyor. Fakat bunda daha önemlisi, T-38’lerde kullanılan son derece eski J85 motorlarının beklenenden daha uzun süre hizmette kalması anlamına gelmesidir. Son yıllarda T-38 Talon uçaklarında bakım sorunlarında ve önemli kaza vakalarında, birkaç ölümlü kazayı da içeren dikkate değer bir artış görülmüştür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here