Gölcük Tersane Komutanlığı`nda, REİS Sınıfı Denizaltıların 2’ncisi HızırReis Denizaltısı’nın Havuza Çekme ve Sınıfının 6’ıncı ve son denizaltısı SelmanReis’in ise ‘İlk Kaynak Töreni’ düzenlendi. Törende Konuşan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “MİLDEN’in inşasına, 2025 yılında GÖLCÜK’te başlayacağız. MİLDEN’i 5-6 yıl içerisinde teslim etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Kuvvet Komutanları ve Savunma Sanayi Başkanı Prof. İsmail DEMİR’in de katıldı.

Tören konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milli dizayn ve milli sistemlerden oluşacak olan milli denizaltımız MİLDEN için hazırlıklarımız devam ediyor. MİLDEN’in inşasına, 2025 yılında GÖLCÜK’te başlayacağız. MİLDEN’i 5-6 yıl içerisinde teslim etmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni denizaltılarımızın teknik özellikleri itibariyle gerçekten göz doldurduğunu belirten Erdoğan, ” Su altında 3 gün görev yapabilen denizaltılarımız 12 hafta boyunca ikmalsiz suda kalabiliyor. Milli torpidomuz Akya’yı entegre ediyoruz. Hızırreis’in 2023’te, Selmanreis’in de 2027’de hizmete girmesini planlıyoruz. 2027 yılına kadar 6 adet yeni tip denizaltımızı donanmamıza kazandırmış olacağız.” dedi.

Konuşmanın ardında Yeni Tip Denizaltı Hızır Reis mevcut haliyle 1100 ton olan denizaltı 2000 metre tel halat ve 8’li palanga sistemi ile toplam 120 ton kuvvet uygulanarak Havuza çekilecek. Denizaltı havuza çekilirken dakikada 50 cm ilerleyecek tüm faaliyet yaklaşık 3 saat sürcek.

Yeni Tip Denizaltı tam boyu 68.35 metre, mukavim tekne dış çapı 6.3 m, 1850 ton deplasmanda inşa edildi. Yaklaşık 40 personelin görev yapacağı Yeni Tip Denizaltı’nın tahrik sistemi Dizel-Elektrik ve yakıt hücresinden oluşuyor. Ana motor SIEMENS (PERMASYN) 3900 kW, 2 adet dizel jeneratör MTU 16 V 396 S4L Piller, batarya 2 adet 324 TYPE 30PS15B ve yakıt pili 2 adet SIEMENS 120 kW.

Denizaltı’da ana silah 8 torpido kovanı bulunmaktadır, sensör olarakta sonar ve atış kontrol sistemİ ISUS 90-72, Periskoplar CARL ZEISS yer almaktadır.

Yeni Tip Denizaltı’nın yerli fimaların katkıları ise şöyledir:

1- Torpido Karşı Tedbir Sistemi, KOÇ/ULTRA

2- Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi. HAVELSAN

3-Data Link sistemi MİL/SOFT

4-Entegre Muharebe Sistemi HAVELSAN

5- Solunum Havası İzleme Sistemi TÜBİTAK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here