Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen yedinci Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX 2022) sona erdi. Fuar kapsamında toplam 32 sözleşme, anlaşma, mutabakat zaptı ve niyet mektubu imzalandı.

DIMDEX 2020 Komite Başkanı Abdulbaki Salih el-Ensari, bu yılki fuarın, yapılan anlaşmaların sayısı, büyüklüğü, katılımcı ve ziyaretçi sayıları ile başarılı geçtiğini söyledi. El-Ensari fuar komitesinin Mart 2024’te gerçekleşecek DIMDEX 2024 için şimdiden sözleşmeleri imzalamaya başlandığını belirtti.

Düzenlenen 3 günlük etkinlikler süresince 20 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini belirten Ensari, fuarın üreticiler ve devlet kurumları arasındaki ticari alışverişi kolaylaştırdığı göz önüne alındığında, büyük şirketler için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Yedinci Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX 2022) 14 uluslararası pavyon ve 90’dan fazla VIP heyetinin katılımıyla 35.000 metrekarelik bir alanda gerçekleştirildi. Fuar kapsamında toplam 32 sözleşme, anlaşma, mutabakat zaptı ve niyet mektubu imzalandı.

Türkiye fuara 32 savunma sanayii firması ile katıldı. Fuara; Anadolu Tersanesi, Ares Tersanesi, Armelsan, ASELSAN, ASFAT, BİTES, BMC (Barzan Holding) Dearsan, Desan Tersanesi, Dorçe, Electroland, Esetron Savunma, Fora Savunma, HAVELSAN, HOYTEK, HTR, İşbir Elektrik, MENSAN, Meteksan Savunma, MKE AŞ, Nurol Makina, Öztek Tekstil, REPKON, ROKETSAN, SAHA İstanbul, SDT, Simsoft, STM, TAIS, Titra Teknoloji, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Yonca Onuk şirketleri ürünlerini sergiledi.

Türk savunma firmaları, deniz sistemleri, İHA ve İKA’lar, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, elektronik sistemler, mühimmatlar, simülatörler, lojistik destek ürünleri tanıtıldı.

Dünyanın dört bir yanından 200’den fazla şirket, korsanlıkla mücadele sistemleri, C5iSR sistemleri, yapay zeka yazılımı, elektronik savaş, istihbarat ve otonom sistemler de dahil olmak üzere denizcilik alanındaki en son yenilikler sergiledi.

İRAN, FUARDA DEVRİM MUHAFIZLARI TARAFINDAN TEMSİL EDİLDİ

Kaynak: Twitter/ @acom_es

Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2022) İran, füze ve hava savunma sistemleri İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) tarafından tanıtıldı.

Devrim Muhafızları’nın etkinliğe katılımı “çarpıcı” olarak kabul edildi. Çünkü Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK), İsrail ve ABD İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) terör örgütü olarak tanımlıyor. Devrim muhafızları ürünlerini tanıtırken karşı stantta Amerikan şirketleri savaş uçaklarını sergiledi.

Arap Körfezi ülkeleri arasında Katar, İran savunma ürünlerini sergileyen ilk ülke konumunda. Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Donanma Tuğamiral Ali Reza Tangsiri başkanlığındaki İran savunma heyeti 2018 yılında düzenlenen DIMDEX fuarına katılmıştı.

İran ile ABD arasında arabuluculuk yapması ile bilenen Katar, İran ile iyi ilişkiler sürdürüyor.

Kaynak: Katar Haber Ajansı, Doha News,

BAE Systems, Katar Deniz Kuvvetleri ile teknik ve lojistik destek anlaşması imzaladı

Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde devam eden yedinci Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nın (DIMDEX 2022) ikinci gününde Barzan Holding ile BAE Systems arasında Umm Al Houl deniz üssüne teknik ve lojistik hizmet verecek bir merkez kurulmasına yönelik niyet mektubu imzalandı.

Anlaşma, Katar filosunun bazı bölümlerini desteklemek ve bakımını yapmak için teknik hizmetleri içeriyor. Katar Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Abdullah bin Hassan al-Sulaiti, sözleşmenin Deniz Harekat Merkezi’nin hizmete girmesi için gerekli ekipman ve cihazlarla donatılmasını içerdiğini söyledi.

Fizibilite çalışması yapıldıktan sonra resmi sözleşmenin imzalanmasının ardından proje uygulaması gerçekleştirilecek.

Bakım destek anlaşmasının Barzan Holdings’e deniz araçlarının ikinci ve üçüncü hatlarının bakımını ve liman işletmeciliğini yapma yetkisi vereceğini belirten Tümamiral Abdullah bin Hassan al-Sulaiti, ilk hattın sorumluluğunun Katar Deniz Kuvvetleri personelinde olacağını söyledi.

BAE Systems Denizcilik Hizmetleri Genel Müdürü David Mitchard, Katar Deniz Kuvvetleri denizcilik yeteneklerini genişletme konusundaki iddialı planlarında bizden destek istenmesi bizi onurlandırdı” ifadelerini kullandı.

BAE Systems Savaş Gemisi Desteğinde küresel bir üne sahip olduğunu belirten Mitchard,” Katar Deniz Kuvvetleri Umm Al Houl Deniz Üssü’nü geliştirirken, BAE Systems’in uzmanlığından, küresel erişiminden ve müşterilerine olan bağlılığından büyük ölçüde faydalanacak. “ dedi.

Leonardo Deniz Operasyon Merkezi (NOC) kurulmasına destek verecek.

Leonardo firması Katar Deniz Kuvvetlerine (QENF) karasuları, Münhasır Ekonomik Bölge (EEZ), bitişik suların izlenmesini ve kontrolünü sağlamak için kurulan Deniz Operasyon Merkezi (NOC) kurulmasına destek verecek.

Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’da (DIMDEX 2022) Leonardo firması ile Katar arasında anlaşma imzalandı.

Deniz Operasyon Merkezi (NOC) denizdeki operasyonların komuta-kontrolu ve koordinasyonunu sağlayacak. Silahlı Kuvvetler sahadaki tüm sensörler arasındaki yüksek düzeyde işbirliğinden yararlanarak sahayı izlemesine imkan verecek. Böylece durumsal farklındalığı arttırarak, Katar Deniz Kuvvetleri tüm operasyonel ve taktik paydaşların karar verme sürecini hızlandıracak.

Leonardo firması Katar’da yaklaşık 25 yıldan bu yanan çok yakın işbirliği içinde çalışıyor. Denizcilik alanında savaş sistemi entegratörü olarak, Katar donanmasının yeni gemilerini anahtar teslim savaş yönetim sistemleri ve deniz savunma sistemlerine kadar değişen deniz yetenekleriyle donatmaktadır.

TUSAŞ ile Katar Üniversitesi araştırma ve mühendislik alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Katar Üniversitesi ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında araştırma ve mühendislik alanındaki işbirliklerini güçlendirmek amacıyla mutabakat zaptı (MoU) imzalandı.

Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX 2022) imzalanan anlaşma, Katar Üniversitesi başkanı Dr. Hassan Rashid Al-Derham ile TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Temel Kotil tarafından imzalandı.

Türk Savunma Sanayii kurumu ile işbirliği yapmaktan gurur duyduğunu belirten Al-Derham, mutabakat zaptının gelecekte yeni fırsatlara “kapılar açacağını” söyledi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Başkanı (TUSAŞ) Genel Müdür Dr. Temel Kotil, anlaşma yoluyla TUSAŞ’a Katar’dan daha fazla mühendis almayı umduğunu söyledi. Kotil, genç mühendislerin beşinci nesil savaş uçağı geliştirilmesinde yardımcı olacaklarını belirtti.

“Bizim yapmak istediğimiz, Katar Üniversitesi’nde bir mühendislik ofisi açmak. Türkiye’den mühendislerimiz ile öğrencilerle bir araya getirmek” olduğunu söyleyen Kotil, öğrencilerin haftada en az bir kez Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde çalışma şansı elde edeceklerini açıkladı.

Kotil, Türkiye’de her yıl işe aldıkları 1.000 öğrenciye Katar’dan 100 mühendis eklemeyi umduğunu belirtti.

Halihazırda Katar’dan Türkiye’de okuyan 1.600 öğrenci çeşitli üniversitelerde eğitim görüyor. Katar Üniversitesi bu yıl Türkiye’den 30 öğrenciyi ağırlıyor.

Türkiye, 2022 FIFA Dünya Kupası için çevik kuvvet birimlerinden yaklaşık 3.000 personeli Katar’a göndermeye hazırlanıyor.

Katar, ASELSAN ve Nurol Makina ile anlaşma imzaladı

Yedincisi düzenlenen Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı “DIMDEX 2022” kapsamında Katar Savunma Bakanlığı’na bağlı Barzan Holding ile Aselsan ve Nurol Makina ortak iş birliği anlaşmaları imzaladı.

Anlaşma Barzan Holding’in Başkan Yardımcısı ve Stratejik Satın Alma Sektörü Başkanı Sayın Abdullah Hassan Al-Khater ve Barzan Kalkan Bakım Şirketi Müdürü Sultan İbrahim Al-Kuwari tarafından imzalandı.

Barzan Maintenance Shield Müdürü Sultan Al-Kuwari, Katar Haber Ajansında yer alan açıklamasında, bu anlaşmaların yerel ve uluslararası şirketler arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı.

ASELSAN ile imzalanan anlaşmanın, “Aselsan” tarafından üretilen ve Katar Devleti’nde kullanılan sistemlerin bakımı ile ilgili olduğu belirtildi.

ASELSAN telsiz sistemleri ve silah kuleleri alanında Katar Devleti’nin en önemli tedarikçilerinden biri olarak biliniyor.

ASELSAN tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na yapılan bildirimde şirketin bir uluslararası müşterisine yedek parça, test altyapısı, eğitim ve destek hizmetleri kapsamında bir ihracat gerçekleştireceği belirtildi.

Şirket açıklamasına göre Fuar kapsamında birden fazla uluslararası müşteri ile iki ayrı sözleşme imzalandı.Sözleşmelerin toplam tutarı ise 36.6 milyon dolar olarak belirtildi.

Ayrıca Katar Savunma Bakanlığı Milaha ve BAE Systems ile anlaşmalar imzaladı.

Dearsan tersanesi yeni SİDA ve fırkateyn tasarımını tanıttı

Türk savunma sanayii firmalarıdan Dearsan tersanesi Katar’da düzenlenen DIMDEX 2022 fuarında Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ailesini görücüye çıkardı. Ayrıca firma yeni bir fırkateyn tasarımı F 142’yi tanıttı.

SİDA ailesinin ilk üyesi olan 15 metre Atak SIDA (USV 15); 12.7 mm Uzaktan Kumandalı Stabilize Makineli Tüfek Sistemi ile Güdümlü Füze Sistemleri (CİRİT 70mm Lazer Güdümlü Füze, L-UMTAS Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze…) entegre edilebilecek.

Son kullanıcı talebine göre 60 knot hıza kadar çıkabilecek olan SİDA’lar savaş gemilerinde de konuşlandırılabilecek olup, mobil araçlardan, karargâhlardan, komuta merkezlerinden ve yüzer platformlardan uzaktan kontrol edilebilecek.

Keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve stratejik tesis güvenliği gibi görevlerde hizmet verecek ve tam otonomiye sahip olan SİDA Filosunda ayrıca 15 metre Keşif Gözetleme ve 2 farklı versiyonda tasarlanan 11 metre SİDA olmak üzere farklı konfigürasyonlara sahip 3 farklı SİDA daha bulunuyor.

METEKSAN-ARES Tersanesi ile ASELSAN-Sefine Tersanesi ortaklığından sonra Dearsan, Türkiye’de Silahlı İnsansız Deniz Araçları konusunda çalışma yürüten 3. firma olarak gösteriliyor.

YENİ TASARIM FIRKATEYN F 142 TANITTI

Dearsan tersanesi yetkilileri misafirlerine yeni bir fırkateyn tasarımı olan F 142’yi de tanıttı.

Tersanesi tarafından tasarlanan 141.4 metre boyundaki F142 fırkateynin ölçekli modelinde 76 mm’lik bir ana top, iki adet Millenium 35mm CIWS, Aselsan’a ait iki adet 12,7 mm’lik silah istasyonu, yüzeyden havaya füzeler için 32 VLS hücresi, 16 gemisavar füzesi ve iki torpido fırlatma sistemi yer alıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here