Türk Deniz Kuvvetleri’nin yakın hava savunma ihtiyacını karşılayacak olan ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ sitemi son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha etti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “ Savunma sanayiimizden bir bayram hediyesi! Donanmamız için geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha etti. GÖKDENİZ bu yıl içinde İSTANBUL fırkateynine entegre edilecek. “ ifadelerini kullandı.

ASELSAN ana yükleniciliğinde geliştirilen ile adı KORKUT-D sistemi bir ön prototip olarak üretildi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının destekleri ile eğitim gemisi TCG S. MEHMETPAŞA’ya Mayıs 2018’de entegre edildi.

4 Mayıs’ta yapılan test atışı sırasında KORKUT-D; tespit, takip ve ateş altına almayı içeren tüm fonksiyonları operatör müdahalesi olmaksızın otomatik olarak yerine getirdi. KORKUT-D, füze saldırısına benzer yüksek hızla deniz yüzeyinden yaklaşan hedefi ateş altına alarak imha etti.

Basın bülteninde ayrıca, KORKUT-D’nin, hedefini, dünyada kullanılmakta olan birçok sisteme kıyasla daha uzun menzilde imha ettiği bilgisi yer aldı. Ayrıca bülteni ile birlikte, KORKUT-D’nin test atışlarını ilişkin bir de video yayınlandı.

KORKUT-D Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin deniz versiyonu ismi değiştirilerek GÖKDENİZ adıyla IDEF 2019’da tanıtıldı.

Sistem ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmat (ATOM) ile dakikada 1100 atım atış hızına sahip.Ayrıca Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması sayesinde iki farklı tipte mühimmat sisteme yüklenebiliyor ve istenen mühimmat tipi seçilerek kullanılabiliyor. Bu sayede farklı hedef tiplerine karşı en etkili mühimmat tipi seçilebiliyor. 

Hedef tespit, teşhis, takip ve imhasını tam otonom olarak gerçekleştiren GÖKDENİZ, üzerinde bulunan 3 boyutlu arama radarı; atış kontrol radarı ve elektro-optik (E/O) algılayıcılar ile gece ve kötü hava koşullarında etkin şekilde kullanılabilecek.

GÖKDENİZ’de kullanılmakta olan 35 mm silah, mühimmat, radarlar, E/O algılayıcılar, hareket kontrol sistemleri, görev bilgisayarlar gibi temel alt bileşenlerin tümü yurt içinde Türk savunma sanayii tarafından geliştirildi ve üretildi.  

İSTANBUL FIRKATEYNİNE ENTEGRE EDİLECEK

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2021 Değerlendirme ve 2022 Hedefler Toplantısı”nda Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İSTANBUL fırkateynine entegre edileceğini açıklamıştı.

MİLGEM Projesinin 5’inci gemisi olan İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin İnşa süreci İstanbul Tersanesinde devam ediyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Açık Deniz Karakol Gemisi (ADKG) Projesi’nde yakın hava savunmasında GÖKDENİZ’in kullanılacağı belirtilmişti.

Dünyada İngilizce “Close-In Weapon System (CIWS)” olarak tanımlanan bu sistemler başta anti-gemi füzeleri olmak üzere insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler gibi geniş bir tehdit kümesine karşı gemilerin savunulmasını sağlıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here