Güney Kore Silah Satın Alma Kurumu üçüncü parti K2 Kara Panter ana muharebe tanklarının yerel imkanlar ile geliştirilen güç paketinde Alman transmisyon sistemi ile donatmaya karar verdi.

Bu karar, 15 yıldan buyana tankın ihraç yolunu açması için çaba harcayan yerel avunma sanayine büyük bir darbe olarak görüldü. Tankın motorunun Alman RENK firmasına bağlılığını ortadan kaldırmak için transmisyon sistemi yerli imkanlar ile geliştirilmesi planlanmıştı.

Güney Kore Savunma Edinme Programı İdaresi (DAPA) kararı, 25 Kasım’da Savunma Bakanı Suh Wook liderliğindeki komite toplantısında 50 adet K2 tankın seri üretimi öncesinde verdi.

DAPA’nın açıklamasında, S&T Dynamics tarafından geliştirilen yerli otomatik şanzımanın dayanıklılık testlerinde başarısız olması nedeniyle, yeni ünitelere Alman RENK şanzımanı ve Doosan Infracore tarafından geliştirilen motordan oluşan “hibrit güç paketi” takılacağı belirtildi.

Yerel imanlar ile otomatik şanzıman geliştirmedeki başarısızlık, tankın Güney Kore Ordusu’na konuşlandırılmasında aksaklıklara sebep olmuştu.

Kara Panter ana muharebe tankı 1980 yılından bu yana hizmet veren M48 Patton tanklarının yerini alabilmek amacıyla Savunma Edinme Programı İdaresi ile Hyundai Motor’un savunma kolu olan Hyundai Rotem tarafından ortaklaşa geliştirildi.İlk Prototipler 2007’de tanıtıldı.

İlk 100 tankın seri üretimi 2011 yılında onaylandı. Üretimin bir sonraki yıl başlaması planlanmıştı, fakat hatalı motor ve yerel olarak üretilen şanzımanda ilerleme olmamasıyla ertelendi. Hükümet ilk parti için MTU 883 dizel motor ve RENK şanzıman sisteminden oluşan Alman yapımı güç paketini kullanmaya karar verdi.Tanklar 2014 yılında hizmete girdi.

Yerel savunma sanayii firmaları ikinci parti 100 tank için 1.500 beygir gücünde bir güç paketi geliştirmeyi başardıklarını duyurdular.S&T Dynamics yapımı şanzıman sistemi, 320 saat boyunca sorunsuz çalışması için sistemin şanzıman üretim standartları düşürülmesine rağmen güvenilirliğini ve dayanıklılığını sağlamada defalarca başarısız oldu.İkinci partinin konuşlandırılması da gecikmelerle karşı karşıya kaldı. K2 tanklarının ikinci partisi ancak 2019 yılının sonunda teslim edildi.

Yerel olarak üretilen güç paketinin kaderi, Türkiye dahil tankın potansiyel yabancı müşterileri için temel bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Hyundai Rotem 2008 yılında K2’nin teknolojik transferi ve tasarım desteği ile Otokar ile 540 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.Teknoloji transferi ile Altay Ana Muharebe tankı geliştirildi. Güney Kore’nin yaşadığı benzer zorluklar Türkiye’de yaşandı.Tank programının motor ve şanzıman gibi kritik parçalarla ilgili büyük sorunlar’ yaşandı. Batı ülkeleri özellikle Almanya, Türkiye’de meydanan gelen siyasi gelişmelerden dolayı kritik teknolojiyi paylaşmak konusunda isteksiz davranması tankın seri üretime geçmemesine sebep oldu.

Bu zorluğu aşmak için Güney Kore firması Hyundai Rotem ile motor şanzıman ve zırh konusundaki ithalat sıkıntısını aşmak için Güney Kore Hükümeti ile görüşmeler yapıldığı gündeme gelmişti.

Kaynak: Defense News, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here