Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin hava saldırısını püskürtmek için çeşitli birimlerin katılımıyla geniş çaplı tatbikatlar yaptı.
Tatbikatlar, Hamas ve İran’ın İsrail’e yönelik son saldırıları göz önüne alınarak, Kuzey Kore’nin insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzelerle gerçekleştireceği senaryolar simüle edildi.
Tatbikatlar, konuşlandırılan varlıklar ve kuvvetler açısından bugüne kadarki en büyük ölçekli olanlardı ve Güney Kore Hava Kuvvetleri, kara kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden üst düzey subaylar tarafından yönetildi.
Senaryo, Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı’nın belirtilmeyen bir “cephe bölgesinde” “birleşik müdahale” eğitimi kapsamında çeşitli hava araçlarının eş zamanlı olarak Güney Kore hava sahasına büyük ölçekte sızmasını içeriyordu.
Senaryodaki Kuzey Kore araçlarının “insanlı ve insansız uçaklardan seyir ve balistik füzelere kadar tüm hava provokatiflerini” içerdiği ve yaklaşık 800 gerçek ve simüle edilmiş hava hedefinin kullanıldığı ifade edildi.
Senaryoda, F-35A, F-15K ve KF-16 dahil olmak üzere yaklaşık 30 savaş uçağının yanı sıra Patriot ve Cheongung füze sistemleri, Aegis donanımlı bir gemi ve Vulcan, Biho ve Cheonma hava savunma sistemleri yer aldı. Güney Kore Ordusu açıklamasında, her bir birimin kendi belirledikleri bölgelerdeki farklı irtifalardaki düşman hava hedeflerini vurmakla görevlendirildiği belirtildi.
Tatbikat, Güney Kore ordusunun geçen ay ülke hava sahasını düşmanın “büyük ölçekli sızmalarına” karşı savunmak için daha iyi stratejiler geliştirmek üzere yaptığı toplantıdan elde edilen müdahale yöntem ve prosedürlerini doğrulamak amacıyla planlandı.
Kuzey Koreli uzmanlar, NK News’e verdikleri demeçlerde, insansız hava araçlarının radar ve diğer gözetleme varlıklarının görüş alanındaki sınırlamalar nedeniyle fiziksel olarak engellenmesinin zor olduğunu ve seyir füzelerinin manevra kabiliyetleri ve alçak irtifa uçuşları nedeniyle Güney Kore’nin mevcut yetenekleriyle takip edilmesinin ve engellenmesinin zor olduğunu iddia ettiler.
Tatbikat, Güney Kore’nin Aralık 2022’de ROK hava sahasına sızan ve hatta Seul’e ulaşan Kuzey Kore insansız hava araçlarını takip edip engelleyememesine bir yanıt olarak görülüyor.