Hindistan’ın 5. nesil savaş uçağı programı AMCA’nın Proje Direktörü AK Ghosh, ilk prototipin üç yıl içinde piyasaya sürülmesinin beklendiğini, ardından ilk uçuşun bir buçuk yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Yeni savaş uçağının Ön Tasarım Gözden Geçirme (PDR) aşamasının tamamlandığını, şu anda Kritik Tasarım Gözden Geçirme (CDR) aşamasında olduğu belirtildi.  

Direktör AK Ghosh, CDR aşaması neredeyse tamamlandığını, tasarım belgelerinin Hindistan Hava Kuvvetleri’ne (IAF) teslim edilip onaylanması gerektiğini söyledi. IAF’ın ardından fon için Hindistan Hükümet izni alınacak ve ilk prototipin inşa süreci başlayacak. 

Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı Vivek Ram Chaudhari, Hafif Savaş Uçağı (LCA-N) projesinin yeni versiyonu Tejas Mark-2 savaş uçağı 2030’da, AMCA’nın Projesinin 5.nesil savaş uçağınında 2035 yılından itibaren devreye gireceğini açıklamıştı. 

Tejas Mark-2 Savaş Uçağı  test ve sertifikalandırması için 9000 Hindistan Rupisi (Rs ) hükümet tarafından onaylandı. AMCA’nın finansman onayı hala beklemede ve CDR tatmamlanmasının ardından onaylaması bekleniyor. Şu anda AMCA’nın geliştirme maliyeti yaklaşık 15.000 Rs ve Güvenlik Komitesi’nden onay bekliyor.

Öte yandan AMCA’nın geliştirme ortağı HAL, 13 Temmuz 2022’de başlayan teknoloji geliştirme kapsamında ‘AMCA uçağının Titanyum Bölmesi için ‘Metal Kesme’ gibi belirli parçaların tedarikine ve üretimine başladığı belirtildi. 

Hindistan Hava Kuvvetleri, 2 AMCA Mark-1 filosu, 5 AMCA Mark-2 filosu olmak üzere toplam 7 AMCA Filosu tedarik etmeyi planlıyor. 

AMCA’nın Mark 1 varyantı, art yakıcı ile 97.9KN’lik maksimum itme gücü üretebilen iki GE F414-INS6 turbofan motorla güçlendirilecek. Motorun yanı sıra Mark-I ithal bir fırlatma koltuğu sahip olacak. Sensörler, aviyonikler ve uçuş kontrol sistemlerini içeren diğer bileşenlerin yerli imkanlar ile üretilmesi planlanırken, savaş uçağındaki yerli bileşenlerin oranını %70 olması hedefleniyor.

AMCA-MK2 versiyonu, DRDO & Safran tarafından ortaklaşa geliştirilecek ve önümüzdeki 7-8 yıl içinde hazır olması beklenen yerli motora sahip olacak. 

Ayrıca uçağın Doğrudan Enerji silahları (Lazer) ve insansız hava sistemlerini (İHA) kullanma kabiliyeti gibi bazı 6. nesil teknolojilere sahip olması bekleniyor.  

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here