Japonya, içinde 2 uçak gemisinin bulunduğu beş yıllık savunma bütçesini onayladı. Japonya II.Dünya savaşından bu yana ilk kez uçak gemisi sahip olacak.

Salı günü onaylanan beş yıllık bütçe ile  2024 Mart’ına kadar 27.47 trilyon yen (242 milyar $) rekor savunma harcaması kabul edildi. 

Bölgede Çin’in artan askeri gücüne karşı japonya savunma bütçesinde mevcut helikopter taşıyıcılarının yükseltilerek savaş uçaklarının kullanabileceği duruma getirilmesi planlanıyor. 

Başbakan  Shinzo Abe bölgede Çin ile birlikte Kuzey Kore’nin artan tehditlerine karşı savunmanın güçlendirilmesini istiyor. Çin’in askeri alanda gizli çalışmaları ve bölgede genişleme çabaları Japonya’da tehdit olarak görülüyor. 

Japon basınında çıkan haberlerde, Japonya’nın gücünü arttıran Çin’e karşı 100 adet F-35 daha almaya hazırlandığı belirtilmişti.Haberde Japon hükümetinin bakımı güçleşen F-15 uçaklarının yerine 100 adet F-35 siparişi vermeye hazırlandığı bildirildi.

Savunma yetkililerine dayanarak yapılan haberde Japonya’nın ABD Deniz Piyadelerinin kullandığı dikine iniş ve kalkış yapabilen F-35B varyantıyla ilgilendiği belirtildi.

Envanterde bulunan iki İzumo sınıfı helikopter gemisinin F-35B’lere uygun olduğu raporu geldikten sonra savunma bakanlığının F-35B lerin alımını gündeme getirdiği belirtiliyor.

Japonya’da yayınlanan Mainichi gazetesine konuşan yetkililer, İzumo sınıfı helikopter gemilerinden hariç üçüncü bir uçak gemisinin inşaa edilemsinin planlandığını söyledi.

Japonya’nın yeni savunma planları ABD başkanı Donald Trump’un sürekli olarak şikayette bulunduğu ticaret açığının kapanmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Hükümet yeni savunma planlamasıyla 10 yıllık projeler olan siber güvenlik  ve uzay savunma planlarına destek vermiş olacak.  

Savunma yetkilisi, Çin’in Güney Çin denizindeki faliyetleri dikkate aldığımızda yeni uçak gemileri ve savaş uçaklarının Japon ordusunun “operasyonel esnekliğini arttıracak” ifadelerini kullandı.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE DÜNYA GEMİ TRAFİĞİNİN ÜÇTE BİRİ GERÇEKLEŞİYOR

Pekin yönetimi, tartışmalı Güney Çin Denizi adaları üzerinde hak iddia ederek bölgede altyapı çalışmaları başlatmıştı.Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve amacın sadece sivil halka hizmet götürmek olduğunu ifade ediyor.

Ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin’i Güney Çin Denizi’ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

Bölgede zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelindeki deniz trafiğinin üçte biri de bu bölgede gerçekleşiyor.

 JAPONYA’YA KUZEY KORE’NİN FÜZE TEHDİTİ ALTINDA  

Geçen yıl Kuzey Kore ile Japonya arasında füze gerginliği yaşanmıştı. Pyongyang yakınlarından fırlatılan füze, Japonya hava sahasına girerek Pasifik Okyanusu’na düştü.

Ajanslar daha önce Kuzey Kore’nin fırlattığı hiçbir füzenin bu kadar uzun süre havada kalmadığına dikkat çekti. Japonya’da halk sığınaklara çağrılmıştı.

Japonya Devlet Bakanı Yoşihide Suga, orta menzilli füzenin Hokkaido adasının üzerinden geçtiğini ve adanın 2.000 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu’na düştüğünü belirtti.

Kaynak: Ajanslar, 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here