Northrop Grumman tarafından geliştirilen sonobuoy ( Sonarlı şamandıra) ile donatılmış insanlı Bell 407 helikopteri ile denizaltı karşıtı savaş testi gerçekleştirdiği açıklandı. Testte insansız MQ-8C Fire Scout helikopteri yerine insanlı Bell 407 helikopteri kullanıldı.

Northrop Grumman Ekim 2020’de Güney Kaliforniya kıyılarında gerçekleştirdiği testte, sonobuoylara sinyal işleme sistemleri sağlayan Birleşik Krallık merkezli Ultra firması denizcilik bölümü ile çalıştı. Testte insansız MQ-8C Fire Scout helikopteri yerine insanlı Bell 407 helikopteri kullanıldı. Denizaltı harbinde insansız MQ-8C Fire Scout helikopteri kullanılması planlanıyor.

Helikopterin ne tür veya tipte sonobuoyları konuşlandırdığı veya toplamda kaç tane atıldığı konusunda bilgi verilmedi. Northrop Grumman 24 hücreli iki dağıtıcı bölme taşıyan bir MQ-8C’yi gösteren konsept fotoğraf yayımladı. Ayrıca Ekim 2020’de gerçekleştirilen testte Bell 407 helikopterinden gövde üzerinde taşıdığı tek atıcıdan atılan sonobuoy gösterildi.

Bell 407 helikopterinden gövde üzerinde taşıdığı tek atıcıdan atılan sonobuoy

Northrop Grumman firması, sonobuoyları geniş alanlı multistatik akustik arama yapmak için kullanıldığını belirtti. Aktif – pasif sonarlar ve çok sayıda multistatik akustik sonobuoy üreten Ultra firması, Avrupa pazarının % 90’ına sahiptir.

Şirket yetkilileri, ABD Donanmasının teste doğrudan dahil olmadığını ve insansız havacılık sistemlerinin (UAS) Denizaltı Karşıtı Savaşta (ASW) kullanılması yönünde net bir gerekliliği belirtmediğini vurguladı. Ancak geliştirmeye ilgi gösterdiğini, çalışmaları desteklemeye ve izlemeye devam ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz Kasım ayında General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) tarafından üretilen MQ-9A Block V Reaper İnsansız Hava Aracı‘nı (İHA) Kaliforniya açıklarında bulunan test merkezinde simüle edilmiş bir denizaltı hedefini tespit etmek için kullanıldı.

Pasifik test merkezinde başlayan testlerde, MQ-9A Block V Reaper üzerinde taşıdığı denizaltıları tespit etmek için kullanılan sonobuoylar ( Sonarlı şamandıra) kullanıldı.

Son yıllarda Rusya ve Çin’den gelen potansiyel sualtı tehditleri büyümesi sebebiyle ABD ordusu denizaltı avlama kabiliyetini geliştirmek için bir çok projeyi yakından takip ediyor.

Kaynak: Northrop Grumman, Ultra Grup,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here