Kara Kuvvetleri Komutanlığına muhtelif miktarlarda, “Portatif Hava Savunma Füze Sistemi” ile “Zırhlı Tekerlekli Araç Kurtarıcısı”nın muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığı bildirildi.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, “Portatif Hava Savunma Füze Sistemi” ile “Zırhlı Tekerlekli Araç Kurtarıcısı”nın muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını da aktardı.
Aktürk, MSB’ye bağlı ASFAT ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü arasında imzalanan, “8 adet Liman Kontrol Botu Projesi” kapsamında, yerli ve milli asayiş ve emniyet botu ASBOT’un 6’ncısının 20 Şubat’ta teslim edildiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “yerli ve milli uçak gemisine sahip olunması” yönünde verdiği direktif üzerine alınan kararla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Dizayn Proje Ofisince tasarım faaliyetlerine başlandığını belirten Aktürk, “Öte yandan dün ülkemizin savunma ve güvenlik geleceğindeki en önemli kuvvet çarpanı olarak ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren yerli ve milli muharip uçağımız KAAN’ın ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor ve emeği geçenleri tebrik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Avrupa Gökyüzü Kalkanı (ESSI) Anlaşması
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, NATO Savunma Bakanları Toplantısı sırasında Türkiye ve Yunanistan’ın da katılımıyla Avrupa Gökyüzü Kalkanı (ESSI) Anlaşması’na ilişkin şunları kaydetti.
“Almanya’nın öncülüğünde 2022’de oluşturulan girişimin üye sayısı Türkiye ve Yunanistan’ın katılımıyla 21’e ulaşmıştır. Ülkelerin hava ve füze savunma sistemlerini ortaklaşa tedarik ederek maliyetleri düşürmek ve operasyonel esnekliği sağlamak için tasarlanan girişim, aynı zamanda NATO Entegre Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin güçlendirilmesini de amaçlamaktadır. ESSI’ye üye ülkelerin füze, roket veya uçak saldırılarına karşı kendilerini daha iyi silahlandırma misyonları bulunmaktadır. Söz konusu girişimle, hava savunma sistemlerinin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışması, sistemlerin eşgüdümlü kullanımı, aynı zamanda da eğitim ve tatbikatların kolaylaştırılması da hedeflenmektedir.”