Kuzey Kore, “Hero Kim Kun Ok” adını taşıyan yeni bir denizaltının geliştirildiğini duyurarak uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekti. Ülke lideri Kim Jong Un, taktik nükleer saldırı denizaltısının su altında nükleer bir saldırı gerçekleştirme yeteneğine sahip olduğunu söyledi.

Resmi açıklamada, denizaltının sualtından taktik nükleer silahları fırlatmak için tasarlandığı belirtilse de füzelerin miktarı açıklanmadı. Ancak Güney Kore yetkilileri, denizaltının yetenekleri konusunda şüpheci bir yaklaşım benimsedi ve operasyonel göreve hazır olmadığını öne sürdü.

Uzmanlar, denizaltının 1950’lerden kalma Sovyet kökenli teknolojiye dayandığını ve bu nedenle bazı sınırlamalar taşıdığını belirtiyorlar. Kuzey Kore, son yıllarda denizaltılardan fırlatılabilen çeşitli füzeleri test ederek nükleer saldırı yeteneklerini sualtında geliştirmeye çalışıyor.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin denizaltıdan fırlatılan balistik füzeleri geliştirme konusundaki görünür ilerlemesinin beklentilerden daha hızlı olduğunu ve denizaltıda nükleer strateji hırsının küçümsenmemesi gerektiğini de söylediler.

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı KCNA tarafından yayınlanan fotoğraflarda, denizaltıdan fırlatılan balistik füzeleri ateşleyebilen on füze tüpü ile donatıldığını gösteriyor. Fakat fotoğrafta füze bölümlerinin kapalı olduğu ve ayrıntı verilmediği görülüyor. Bir askeri kaynak, Kuzey Kore’nin bir Romeo sınıfı denizaltısını değiştirmiş gibi göründüğünü, bu denizaltının SLBM (Denizaltıdan Fırlatılan Balistik Füze) fırlatıcısı taşıma yeteneğine sahip olmadığını söyledi.

Ayrıca denizaltının Kuzey Kore’nin geçen yıl Mart ayında tanıtılan ilk nükleer silahlı insansız su altı aracı olan “Haeil”i fırlatabilecek şekilde tasarlandığı düşünülüyor.

Güney Kore “Birleşik Genelkurmay Başkanlığı” (Joint Chiefs of Staff – JCS) yetkilisi, “Kuzey Kore denizaltısının şimdiye kadar dış özellikleri analiz edildiğinde bazı bölümlerinin füze taşıyabilecek şekilde büyütüldüğünü gösteriyor” dedi.

Yetkili, “denizaltının normal işlem yapabilir bir formda olmadığı değerlendirilmektedir” ifadelerini ekledi.

Bu gelişme, Kuzey Kore’nin mevcut katı yakıtlı silahlarına denizden gelen bir tehdit eklemesi anlamına geliyor, bu da Güney Kore ve Japonya’nın füze savunmasını etkileyebilir. Ancak bu tür denizaltı filosunu inşa etmek, Kuzey Kore için zaman, kaynaklar ve teknolojik geliştirmeler gerektirecektir.

ABD kaynaklarına dayanarak New York Times’da çıkına bir haberde, Pyongyang’ın bir nükleer enerjili denizaltı geliştirme konusunda Moskova’nın desteğini aradığı belirtildi. Kuzey Kore lideri Kim, Vladimir Putin ile 10-13 Eylül tarihleri ​​arasında Vladivostok’ta bir araya geleceği iddia edildi.

Kuzey Kore’nin füze fırlatabilen sadece bir denizaltısı olduğu biliniyordu. Ülkenin sahip olduğu dizel tahrikli denizaltılar ise genellikle torpidolar ve mayın silahlarını kullanabiliyordu.

Denizaltının lansmanı, Kuzey Kore’nin kuruluşunun 75. yıl dönemiyle aynı zamana denk gelmek üzere ayarlandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here