M-60T tanklarına uygulanan modernizasyon kapsamında geliştirilen PULAT Aktif Koruma Sistemi entegrasyonu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimine devam edildiği açıklandı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ” Fırat M60T Modernizasyon Projemiz kapsamında PULAT Aktif Koruma Sisteminin seri üretimine, tanklarımıza entegrasyonuna ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza teslimine devam ediyoruz. “ ifadeleri yer aldı.
Açıklama, Kimyasal enerjili tanksavar silahlarını tanka isabet etme öncesinde tespit ederek harp başlıklarının zırh delme etkisini asgariye indiren PULAT; birleşik yapıda radar ve tahrip sistemi ile kontrol ünitesi ve güç dağıtım biriminden oluşuyor.
Fırat Kalkanı harekatında M-60T tankları ‘Asimetrik Harp’ ( Anti tank füzeleri, intihar saldırıları, tüneller, insansız hava araçları ) taktikleri ile karşılaşması üzerine tanklarda modernizasyon ihtiyacı ortaya çıktı.
Ana muharebe tanklarının artan tanksavar tehditlerine karşı muharebe sahasında etkinliğin ve beka yeteneğinin arttırılması, terör unsurlarına karşı daha etkin korunabilmesi ve mevcut sistemlere ilave yetenekler kazandırılması amacıyla FIRAT-M-60T projesi başlatıldı.
Proje kapsamında Anti Tank Füzelerine (ATGM) karşı bazı sistemler geliştirildi. Füzelerin tanklara gelmeden tespit edilmesi, gelen füzenin bertaraf edilmesi, eğer tank isabet alırsa personelin hayatta kalması için yeni çözümler ortaya çıktı. Aselsan tarafından ‘PULAT Aktif Koruma Sistemi’ ve iç astar koruma sistemleri gibi çalışmalar devam etti. Pulat sisteminin Kalifikasyon testleri devam ederken, 2018 yılında 40 tanka Hibrit PULAT Aktif Koruma Sisteminin montajının başlandığı bildirildi.
Yakın-orta-uzak mesafeden gelebilecek tehditlere karşı uzaktan kumandalı kule silah (UKS) sistemi, yakın mesafe gözetleme sistemi, Lazer Uyarı Sistemi tanklara yerleştirildi. Ayrıca tank mürettebatının daha iyi koşullarda çalışabilmesi için İklimlendirme sistemi de hayata geçirildi.
Zeytindalı operasyonuna katılan bir tank personeli, Lazer uyarı sistemi sayesinde iki defa uyarı aldıklarını ve Anti Tank Füzelerine karşı gerekli tedbirleri alarak canlarını kurtardıklarını belirterek Aselsan’a teşekkür etti.
Bu entegrasyonlar tankın mevcut yeteneklerinde hiç bir azalmaya yol açamadan gerçekleştirildi.Böylece M-60T tanklarının her türlü harekatta kullanımasının önü açılmış oldu. Sistemlerin seri üretimi ve tanklara entegrasyonu operasyon devam ederken sahada (Çobanköy üs bölgesi-Kilis, Çıldıroba üs bölgesi-Kilis, Silopi-Şırnak, İskenderun, Kuzey Irak ) Aselsan tarafından gerçekleştirildi.
PULAT Aktif Koruma Sistemi sahip olduğu yüksek teknoloji radar ile M60T tanklarına yöneltilen tanksavar füzelerini havada tespit ederek füzeleri tanklara çarpmadan önce uygun mesafede imha ediyor.
Pulat sistemi Tank harekatına uygun olarak tankın üzerine yerleştirilen sabit ve ayrık modüller, kontrol paneli ve güç dağıtım biriminden oluşuyor. Radar tarafından tanka gelen mühimmat tespit ediliyor, tespit sonucu bir takip oluşturularak doğru kesişme noktası hesaplanarak modüller mühimmatı tahrip ediyor.
Kalifikasyon testleri NATO tarafından belirlenmiş AEP-62 test platformunda yapıldı.Uzun-orta-kısa mesafelerden yapılan atış sonrasında platforma etkisi uzmanlar tarafından değerlendirildi. Çeşitli angajman senaryolarında gerçekleştirlen yüzlerce atış yapıldı ve değişik mühimmatlar ile atışlar gerçekleştirildi. Bu sistemleri geliştiren İsrail yaklaşık 2000 yakın atış testi yapmıştı.
PULAT’ın diğer Aktif koruma modeli olan AKKOR’un sözleşmesi 2015 yılında imzalandı. Çalışmalar devam ediyor, şu an alt sistemlerin testleri yapılıyor.Saha testleri 2019 yılında başladı.AKKOR Aktif Koruma sisteminin ALTAY tanklarında uygulanması planlanıyor.
C Savunma Dergi Mayıs Sayısı
+Endonezya denizaltısı KRI Naggala 402 batması ardından
+Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi ne kadar başarılı ?
+Son yıllarda İHA kayıplarının giderek artması ne anlama geliyor.
PDF sürümünü okuyabilirsiniz.