Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı (LIMA2023) kapsamında Malezya, hafif muharip uçaklar, insansız hava araçları ve deniz devriye uçakları da dahil olmak üzere 2,2 milyar dolar değerinde 40’tan fazla anlaşma imzaladı.

Sözleşmelerin en büyüğü, Güney Kore’nin tek uçak üreticisi Korea Aerospace Industries (KAI) tarafından üretilen Golden Eagle FA-50 savaş eğitim uçakları için imzalandı. Malezya Savunma Bakanı Utama Mohamad Bin Haji Hasan, LIMA 2023 fuarında nihai sözleşmeyi imzaladı.

Malezya’nın FA-50’yi hafif muharip uçağı olarak seçtiği Şubat ayında duyurulmuştu. KAI, siparişin 18 uçak için 920 milyon dolar değerinde olduğunu belirtmişti. Malezya’nın gelecekteki ihtiyaçları doğrultusunda bu sayı 36 uçağa kadar çıkabilir.

Malezya’nın resmi haber ajansı Bernama’ya konuşan KAI CEO’su Kang Goo-young, Kraliyet Malezya Hava Kuvvetleri (RMAF)’nin 2026 yılında FA-50 Block 20 “Fighting Eagle” uçaklarını almaya başlayacağını ve bunların ilki dört uçağın Güney Kore’de üretileceğini, geri kalan 14 uçağın ise yerel olarak monte edileceğini doğruladı.

Kang Goo-young, uçakların aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarlarla birlikte geleceğini belirtti. Ancak radar modelini belirtmedi.

Güney Kore’nin LIG Nex1 şirketi, FA-50 için ESR-500A AESA radarını geliştirmektedir. Bu arada Raytheon Technologies bu ayın başlarında PhantomStrike radarının FA-50’ye entegre edileceğini duyurdu.

Malezya’nın FLIT Hafif Muharebe Uçağı ihalesine Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) HÜRJET ile Hindistan ise yerli yapımı Hafif Muharebe Uçağı (LCA) Tejas MK-I uçağıyla katılmıştı.

LIMA2023’te imzalanan diğer sözleşmeler arasında, İtalya’nın Leonardo şirketinden 150,78 milyon dolar değerinde iki deniz devriye uçağı anlaşması bulunmaktadır. Malezya Savunma Bakanlığı Ekim ayında ATR-72MP’yi seçtiğini duyurmuştu. ATR-72, ikiz turboprop bölgesel yolcu uçağı olan ATR-72 tasarımına dayanmaktadır.

Leonardo, ATR-72’nin Hava Taşınabilir Taktik Gözlem ve Gözetleme (ATOS) misyon sistemiyle donatıldığını belirtmektedir. Bu sistem, uçağın deniz devriye, denizaltı karşıtı, hava gözetimi ve istihbarat toplama gibi çeşitli görevleri yerine getirmesini sağlayan Senspray 7300E V2 radarı gibi sensörlerle entegre bir şekilde çalışmaktadır.

Fuarın en dikkat çeken anlaşması ise Malezya’nın TUSAŞ’ın ANKA İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) seçmesi oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Malezya’ya yaklaşık 100 milyon dolar karşılığında 3 adet ANKA sistemi ihraç edecek.Kraliyet Malezya Hava Kuvvetleri personelinin Anka İHA eğitimi gelecek yıl başlayacak ve sistemlerin teslimatı iki yıl sürecek. Sözleşme Faz-1 olarak adlandırılırken, Malezya’nın ANKA tedariki Faz-2 ve Faz-3 şeklinde devam edecektir.Faz teslimatları tamamlandığında Malezya toplamda 9 adet ANKA İHA tedarik etmiş olacak.

Ayrıca fuar kapsamında Malezya’nın yerel şirketi Aerotree Defence’den dört adet Sikorsky UH-60A+ Blackhawk nakliye helikopterini kiralayacağı duyuruldu. RM187 milyon değerinde bir kiralama sözleşmesi imzalandı.

Malezya Ordusu Havacılığı, kiraladığı helikopterleri askeri taşıma, kurtarma, yangın söndürme ve ambulans olarak kullanmayı planlamaktadır. Helikopterlerin 2023 yılında teslim edilmesi beklenmektedir.

Aerotree Defence, Malezya merkezli bir savunma ve hava aracı hizmetleri şirketidir. Şirket, askeri havacılık alanında çeşitli hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetler arasında uçak ve helikopter kiralama, bakım ve onarım, eğitim, lojistik ve danışmanlık yer almaktadır.

Aerotree Defence, Malezya Savunma Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, askeri hava araçları alanında çeşitli projeleri yürütmekte ve hizmetler sunmaktadır. Şirket, askeri gereksinimleri karşılamak için modern ve güvenilir hava araçlarının temini konusunda uzmanlaşmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here