“ZAHA Araçları Teslim ve Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) Modernizasyon Projesi İmza Programı” töreni FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. (FNSS) Gölbaşı tesisinde gerçekleştirildi. 

Millî Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, savunma sektörü ve basın temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen törende, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve FNSS Savunma Sistemleri arasında “GZPT Modernizasyon Projesi” sözleşmesi de imzalandı.

FNSS ana yükleniciliğinde yürütülecek olan proje kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 305 beygir güç grubuna ve amfibi kabiliyete sahip 52 adet GZPT yeni teknoloji alt sistemler ile donatılarak modernize edilecek. GZPT Modernizasyon Projesi ile FNSS’nin 2000’li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği ve birçok operasyonda görev yapmış olan GZPT’lerin en az 20 yıl daha yüksek performansla görev yapmasının önünün açılması hedeflenmektedir.

Değişen tehdit ortamı, teknolojik gelişmeler ve başta ZMA modernizasyonu olmak üzere modernizasyon projelerinde elde edilen bilgi birikimi sayesinde kullanıcı geri bildirimleri ile FNSS tarafından hazırlanan çözüm paketi ile GZPT-T1’lerin yeni teknoloji alt sistemler sayesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı muharip gücüne katkı sağlaması amaçlanmaktadır. FNSS tarafından uygulanacak modernizasyon paketi sayesinde, GZPT-T1’ler uzatılmış kullanım ömrü ve yeni nesil görev donanımları ile güncel tehditlere karşı modern bir araç olacaktır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için başlatılan Zırhlı Muharebe Aracı Modernizasyon Projesi kapsamında ilk prototip ZMA aracı teslimatı Ekim 2020’de gerçekleştirilmişti.

FNSS ve ASELSAN arasında ZMA Platform Modernizasyonu Alt Yüklenicilik Sözleşmesi Ocak ayında imzalanmıştı. Projeyle Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki ZMA-15 Araçları ZMA Modernizasyonu ile yenilenecek.

Tüm yenileştirme ve iyileştirme faaliyetlerinin yanı sıra prototip üretim, kalifikasyon faaliyetleri, kule dahil tüm görev donanımlarının entegrasyonu ile seri üretim ve platforma yönelik lojistik destek faaliyetleri FNSS tarafından gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında, 25mm NEFER Silah Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Yön Bulma ve Seyrüsefer Sistemi Ana Yüklenici ASELSAN tarafından sağlanacak.

1990’lı yılların başından 2000 yılına kadar, Silahlı Kuvvetlerimizin yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Filipinler Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde de bulunan ZMA’lar, değişen tehditler ve gelişen teknolojilere uygun olarak modernize edildi.

ZAHA, DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI AMFİBİ PİYADE TUGAYINA TESLİM EDİLDİ” 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının (DzKK) zırhlı amfibi araç ihtiyacını karşılamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde FNSS Ana Yükleniciliğinde yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Projesi kapsamında geliştirilen 9 adet ZAHA aracı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Amfibi Piyade Tugayına teslim edildi.

Proje kapsamında, FNSS tarafından geliştirilen 23 adet personel taşıyıcı, 2 adet komuta kontrol aracı ve 2 adet kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edilecektir. FNSS tarafından tasarlanan çift silahlı ÇAKA Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, ZAHA personeline zırh koruması altında ateş gücü sağlaması bakımından amfibi birliklerimize önemli bir yetenek kazandıracaktır.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, FNSS tarafınadan yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) projesinin ilk prototipi IDEF2019’da düzenlenen lansman ile tanıtıldı.

ZAHA projesinin ilk prototipin ‘kendini düzeltme’ testi Eylül 2020’de başarıyla tamamlandı. Kendini düzeltme testi mühendislik doğrulama faaliyetlerinde önemli bir aşama olarak gösteriliyor. Araç alabora olma durumunda kendini düzeltme ve 4 deniz durumda bile operasyon kabiliyetlerine sahip.

ZAHA ile birlikte geliştirilen ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK) sistemi, ile kez IDEF 2021’de sergilendi.  ZAHA’ya özel olarak tasarlanan ve üretilen, adını büyük denizci CAKA beyden alan ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK), yerli imkanlar ile geliştirildi. Kullanıcı isterlerine uygun olarak üzerine 50 kalibre ağır makinalı tüfek ve 40mm otomatik bombaatar olmak üzere iki ayrı silah entegre edilmiş durumda. 

Güvenilirlik ve İdame Edilebilirlik Testi kapsamında mayın ve balistik testleri Aralık 2021’de tamamladı. Benzerlerine göre daha yüksek balistik ve mayın korumasına sahip olan ZAHA, günümüzün en gelişmiş görev donanımları ile donatıldı. Projede, araç içi ve diğer araçlar ile haberleşme, LHD sınıfı TCG Anadolu gemisi ile iletişim sistemleri gibi alt sistem tedarikleri için yerli ve milli imkânlar kullanıldı, proje kapsamında pek çok alt sistemin yerlileştirilmesi yapıldı.

FNSS ZAHA’nın (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Endonezya Deniz Piyadeleri tarafından test edildiğine ilişkin bir video Twitter üzerinden paylaşılmıştı. Endonezya’nın Jakarta kentinde 2 – 5 Kasım 2022’de tarihleri arasında düzenlenen “Indo Defense Expo & Forum 2022” fuarında FNSS Savunma Sistemleri ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK) ile birlikte ZAHA’yı sergilenmişti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here