Türkiye’nin yerli ve milli İnsansız Hava Aracı (İHA) olan ANKA, uluslararası pazarlarda da büyük ilgi görmeye devam ediyor. Son olarak Malezya Hava Kuvvetleri, ANKA’yı tercih etti ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Malezya’ya yaklaşık 100 milyon dolar karşılığında 3 adet ANKA sistemi ihraç edecek.

Bu anlaşma, başlangıç aşamasında olan ve MYR 400 M (EUR 80.56 M) değerindeki birinci fazı kapsamaktadır. Anlaşma, 3 adet Anka İHA ve yer kontrol istasyonlarını, eğitim ve lojistik paketiyle birlikte içermektedir. Bu anlaşmanın imzalanması, yaklaşık beş yıl süren bir açık ihale yarışması sonucunda gerçekleşti. Malezya Hava Kuvvetleri’nin İHA ithalatıyla ilgili yürüttüğü ihaleyi TUSAŞ kazandı ve ABD, Çin ve İtalya gibi ülkelerden firmalar da katıldı.

Sözleşme kapsamında Malezya’ya tedarik edilecek İHA’nın yeni bir Anka-S versiyonu olduğu belirtildi ve bu versiyon modifiye edilmiş kanatlara sahip olacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde insansız hava sistemleri Anka Program yöneticisi Erol Oğuz, Ankaların silahsız olacağını, ancak deniz hedefli istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) ekipmanıyla birlikte sentetik açıklıklı radar ve elektro-optik/kızılötesi sensör taşıyacağını söyledi.

Kraliyet Malezya Hava Kuvvetleri personelinin Anka İHA eğitimi gelecek yıl başlayacak ve sistemlerin teslimatı iki yıl sürecek. Sözleşme Faz-1 olarak adlandırılırken, Malezya’nın ANKA tedariki Faz-2 ve Faz-3 şeklinde devam edecektir.Faz teslimatları tamamlandığında Malezya toplamda 9 adet ANKA İHA tedarik etmiş olacak.

TUSAŞ Anka Program program yöneticisi Erol Oğuz, Hava Kuvvetleri FAZ-2’de ek İHA’lar satın alacak olmasına rağmen İHA’ların tam olarak hangi konfigürasyonda olacağı “tam olarak net olmadığını” belirtti. Oğuz. ” İHA’ların hangi türlerinin tedarik edileceği, Birinci Aşama’nın teslimatı sırasında belirlenecektir.” dedi.

Erol Oğuz, “Bu bölgedeki tüm güçler özellikle deniz gözetimi ihtiyacı duyuyor, bu yüzden uzun süreli ISR varlıklarını tercih ediyor. İHA’larımız en maliyet etkili çözümlerdir” şeklinde konuştu.

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen TEI-PD170 4 silindirli, sıvı soğutmalı turbo dizel motorla donatılan Anka-S, üç pervane tarafından hareket ettirilmektedir. Seyir hızı 204 km/s, faydalı yük taşıma kapasitesi 350 kg’dır. Ayrıca yaklaşık 30 saat dayanma süresine ve 30.000 ft (9.144 m) hizmet tavanına sahiptir. Hava aracının uzunluğu 8,6 m, kanat açıklığı ise 17,5 m’dir. Maksimum kalkış ağırlığı ise 1.700 kg’dır.

Anka-S’nin 250 km veri bağlantısı menziline sahip olmasına rağmen, hat dışı uçuşlara olanak tanıyan bir uydu iletişim anteni bulunmaktadır.

Anka-S, Türk Hava Kuvvetleri’nde 2018 yılından bu yana hizmet vermektedir.

TUSAŞ MALEZYA’DA YENİ OFİS AÇTI

TUSAŞ Malezya ile savunma sanayii ve havacılık alanında ortak yeni proje çalışmaları kapsamında Malezya’nın ticaret başkenti Selangor’da yer alan Cyberview Futurise yerleşkesinde yeni bir ofis açmıştı.

Savunma sanayii ve havacılık alanında işbirliği kapsamında TUSAŞ Malezya ofisi ile, Malezya Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Standartlaştırma ve Ar-Ge kuruluşu olan “SIRIM” arasında Kasım 2021’de anlaşma imzalandı.

Anlaşma kapsamında iki taraf endüstriyel standartlar geliştirme, Endüstri 4.0, makina ve imalat, dizayn ve analiz gibi konuların yanı sıra havacılıkta Ar-Ge projeleri ile havacılık sertifikasyonu alanında eğitim ve danışmanlık konularında iş birliği gerçekleştirecek.

Ayrıca TUSAŞ ve Kuala Lumpur Üniversitesi Malezya Havacılık Teknolojileri Enstitüsü ile teknik ve uygulamalı havacılık eğitimleri konusunda araştırma programları geliştirmek için iş birliği anlaşmasına imza attı.

ANKA’nın ihracatı, Türkiye’nin savunma sanayii ihracat hedeflerine de katkı sağlayacak. Türkiye, 2023 yılında savunma sanayii ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. ANKA gibi yerli ve milli ürünlerin ihraç edilmesi, bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım olarak görülüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here