STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz STM satandında Malezya Başbakanı Enver İbrahim'e ADA sınıfı MİLGEM korveti hakkında bilgi veriyor. Fotoğraf: STM

Türk savunma sektöründe önde gelen şirket olan STM, deniz platformlarını Malezya’daki LIMA 2023 fuarında sergiliyor. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bölgeye ve özellikle Malezya’ya teknoloji transferi yapmaya ve yerel endüstrilerin ve bölgenin gelişimine katkıda bulunacak projelerin kurulmasına istekli olduklarını söyledi.

STM, Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik ülkeler için gelişmiş savaş gemileri tedarik etmektedir. Şirket, deniz platformlarından mini-İHA sistemlerine ve Siber Güvenlik konularında çözümler sunmaktadır.

LIMA 2023 fuarında STM standı Malezya Başbakanı Enver İbrahim ve Malezya Savunma Bakanı Utama Mohammed Bin Haji Hasan tarafından ziyaret edildi. Başbakan ve Savunma Bakanı STM’nin ürünleri hakkında bilgi aldı.

STM standı Malezya Savunma Bakanı Utama Mohammed Bin Haji Hasan (sağdan ikinci) tarafından ziyaret edildi
…………………………………………….

Malezya Kraliyet Donanması (RMN), kıyı muharebe gemilerinin ikinci partisi için seçenekleri değerlendiriyor. Bu gemiler, Kıyı Muharebe Gemisi (LMS Batch 2) olarak adlandırılıyor ve sekiz gemilik bir sınıftaki ilk gemiler olacak.

RMN, bu yıl en az üç LMS tedarik etmeyi planlıyor. Bu gemiler, kıyı bölgelerinde devriye, arama-kurtarma, deniz güvenliği ve çevre koruma gibi görevleri yerine getirebilecek. RMN, bu gemiler için 2,4 milyar MYR (524,84 milyon ABD Doları) bütçe ayırdı.

LMS Batch 2 projesi için birçok yabancı şirket teklif verdi. Bunlar arasında Amerikan Swiftships, Hollandalı Damen, Alman Fassmer ve Türk TAIS bulunuyor. Ayrıca Malezyalı Destini ile Damen arasında bir ortak girişim de bulunmaktadır.

Belirli bir model ve gemi tipi henüz kararlaştırılmamış olsa da, Türkiye savunma firmalarından STM’nin ADA sınıfı korvet ve Dearsan firmasının C92 gemileri potansiyel seçenekler olarak belirtilmiştir. Edinimle ilgili daha fazla görüşme ve kararın Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda gerçekleşmesi beklenmektedir.

RMN, teklifleri değerlendiriyor ve bütçe fonları tahsis edildiğinde gemilerin üreticisi hakkında bir karar verecek.

Malezya LMS ilk ihalesinde gemiler Çin Gemi İnşa ve Offshore International Co. Ltd tarafından Çin’deki Qidong, Şanghay’daki Wucang Limanı’nda inşa edildi. Keris sınıfı olarak adlandırılam gemiler sırasıyla, KD Rencong (28 Ocak 2022), KD Sundang (geçen yıl 5 Mart’ta hizmete girdi), KD Badik (20 Ekim 2021), KD Keris (15 Nisan 2019) Kraliyet Donanmasına teslim edildi.

Malezya, Çin’den 4 LMS satın almıştı. Ancak bu gemilerin silah sistemleri sadece ana topa dayandığı için gerekli savaş kabiliyetine sahip olmadığı ileri sürülmüştü.

LMS Batch 2 gemilerinin yaklaşık olarak 70 metre uzunluğunda ve 24 knot hızında olması öngörülmektedir. Bu son teknoloji gemiler, operasyonel etkinliklerini artırmak için çeşitli silah sistemleriyle donatılacaktır. Önemli silahlar arasında 57 mm top, 30 mm yakın savunma silah sistemi (CIWS), iki adet NSM anti-gemi füzesi ve düşük menzilli hava savunma füzeleri bulunmaktadır. LMS Batch 2 gemileri, anti-yüzey savaşı, mayın savaşı, hidrografi ve istihbarat, gözetleme ve keşif gibi çeşitli görevleri gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

İLERLEYMEYEN KIYI MUHAREBE GEMİSİ (LCS) İHALESİNİN CANLANDIRILMASI İÇİN EK SÖZLEŞME İMZALANDI

Langkawi Uluslararası Deniz ve Havacılık Fuarı (LIMA’23) sırasında, ilerleyemeyen İlk Kıyı Muharebe Gemisi (LCS) ihalesi için bir adım atıldı. Malezya, yerel savunma yüklenici Boustead Naval Shipyard ile anlaşma yaparak Malezya Donanması için geciken savaş gemisi inşa programını canlandırmak için yol açtı. Boustead Holding Bhd’nin (BHB) iştiraki olan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS), Savunma Bakanlığı ile altıncı ek sözleşmeyi imzaladı.

BHB başkanı Nazim Rahman ve Savunma Bakanlığı genel sekreteri Muez Abd Aziz, Langkawi Uluslararası Deniz ve Havacılık Fuarı (LIMA’23) sırasında ek sözleşmeyi Savunma Bakanı Mohamad Hasan’ın huzurunda imzaladı.

Boustead Holdings Berhad (BHB), deniz kuvvetlerinin LCS projesinin toplam maliyetini önceki 9 milyar RM değerinden RM11.2 milyar olarak revize ettiğini belirtti. BHB açıklamasında, sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte beş LCS savaş gemisinin tüm tasarım ve inşaat faaliyetlerinin yeniden başladığını ifade etti. Şirket, ilk geminin Ağustos 2026’da teslim edilerek tamamen test edileceğini, beşinci geminin ise Nisan 2029’da teslim edilmesinin beklendiğini belirtti.

İlk Kıyı Muharebe Gemisi (LCS) ihalesinde Malezya Hükümeti sorunlar yaşadı. Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC), altı LCS gemisi edinme sözleşmesiyle ilgili bir şirketin iki CEO’sunu gözaltına aldı. İki şirket, yolsuzluk ve rüşvet almakla suçlandı ve üç yabancı şirkete yapılan ödemeler aracılığıyla haksız kazanç elde ettikleri şüphesiyle soruşturma başlatıldı.

Eski Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin’in, yerel bir firma tarafından inşa edilen ve büyük miktarda ödeme yapılan 6 savaş gemisinin gelecek sene ya da iki sene sonra teslim edileceğini açıklaması, Malezya’da büyük tartışmalara neden oldu. Hükümetin, 6 LCS gemisi inşa etmek için söz konusu firmayla 9 milyar ringgitlik bir anlaşma imzaladığı ve gemilerden hiçbirinin henüz teslim edilmeden önce 6 milyar ringgit ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

Maharaja Lela sınıfının Kıyı Muharebe Gemisi (LCS) olarak adlandırılan, 3,000 ton ağırlığındaki altı adet modifiye edilmiş Gowind tasarım gemi inşa etme programı, bölgedeki en büyük gemi yapım projelerinden biri olarak gösteriliyordu. Aralık 2011’de Malezya hükümeti bu program kapsamında altı gemi inşa etmek için Boustead Naval Shipyard’a 9.13 milyar RM (2.1 milyar dolar) değerinde bir sözleşme imzaladı.

Maharaja Lela sınıfı gemi projesi ve Kıyı Muharebe Gemisi (LMS Batch 2) projesi, Malezya Donanması tarafından yürütülen iki ayrı gemi inşa projesidir. Kıyı Muharebe Gemisi (LMS Batch 2) projesi, Malezya Donanması’nın sahip olduğu Kıyı Muharebe Gemisi (LMS) sınıfının ikinci aşamasını kapsayan bir girişimdir. LMS Batch 1 projesi kapsamında dört adet LMS inşa edilmiştir. LMS Batch 2 projesi, LMS sınıfının devamı niteliğindedir ve ek LMS’lerin inşa edilmesini içermektedir. Bu proje, donanmanın sahil güvenliği ve bölgesel deniz operasyonlarındaki rolünü güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Özetle, Maharaja Lela sınıfı gemi projesi, LCS gemilerinin inşasını içeren daha büyük ölçekli bir projedir. Diğer yandan, Kıyı Misyon Gemisi (LMS Batch 2) projesi, LMS sınıfının ikinci aşamasını kapsayan ve daha hafif çok amaçlı gemilerin inşasını hedefleyen bir projedir.

Kaynak:STM, MalayMail, asiapacificdefensejournal, LIMA 2023

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here