Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen ve Sefine Tersanesi-Aselsan işbirliğiyle üretilen MARLIN Silahlı İnsansız Deniz Aracı’na (SİDA) yeni bir kabiliyet kazandırıldı. MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “İnsansız deniz araçlarımıza yeni kabiliyetler kazandırmayı sürdürüyoruz.MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti.Bu alanda da en ileri seviyeye gitmeye kararlıyız ” ifadelerini kullandı.
KUZGUN Seyir Füzesi atışıyla ilgili konuşan Demir, “Kuzgun mühimmatını attık. Bu atışla ilk kez RF güdümlü mühimmat bir İDA’dan atıldı. Başarılı bir sonuç aldık. İDA’larımıza kazandırdığımız kabiliyetlerle roket ve mühimmat sistemlerimizdeki çeşitli uygulamaları önümüzdeki dönemde de göreceğiz.” dedi.
Sefine Tersanesi-Aselsan işbirliğiyle üretilen MARLIN isimli insansız deniz aracı Türkiye’nin bu alanda bugüne kadar ürettiği en yetenekli insansız su üstü aracı olarak öne çıkıyor.
Yaklaşık 15 metre uzunluğu, 36 knot’lık hıza ulaşabilen ve 5 şiddetindeki deniz durumunda dahi manevra ve görev yapabilen yeni nesil otonom sahip platform su üstü harbi, su altı harbi, elektronik harp ve asimetrik harekatla ilgili çok önemli imkan ve kabiliyetleri bulunuyor. Hücumbotların sahip olabileceği yetenekleri bünyesinde barındıran MARLIN kimi noktalarda hücumbotlardan daha esnek kullanılabilecek bir deniz harp platformu dahi olabilir.
Halihazırda MARLIN’in üzerinde bulunan elektronik harp sistemi dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu haliyle MARLIN, üzerinde elektronik harp sistemleri taşıyan dünya üzerindeki ilk insansız su üstü platformu.
MARLIN SİDA Portekiz’de düzenlenen NATO Tatbikatı’na katıldı.Türkiye, NATO tatbikatında su altı ve su üstünde keşif-gözetleme, istihbarat, elektronik harp, hedef tespit ve teşhisi, amfibi harekatın desteklenmesi gibi hepsi kendi klasmanında özel görevler üstlenmiş oldu. Bu konfigürasyonu ile MARLIN SİDA, ülkemizi NATO’da temsil eden ilk insansız su üstü aracı olma özelliğini taşıyor.
SEFİNE Tersanesi MİR adında başka bir İDA çalışması daha yapıyor. MARLİN’i su üstü harbine, MİR’ide denizaltı savunma harbine odakalanması planlanıyor.
MARLIN SİDA, mevcut özelliklerine önemli bir kuvvet çarpanı olarak şimdi de satıhtan satha atılabilen yeni nesil bir seyir füzesi olan KUZGUN-KY’yi ekledi.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN farklı varyantlara sahip. İHA’dan Serbest Süzülen (KUZGUN-SS), bir İDA’dan (insansız deniz aracı) Katı Yakıtlı (KUZGUN-KY) ve Turbojetli (KUZGUN-TJ) varyantların çalışmaları yapılıyor. Ayrıca Arttırılmış Menzilli KUZGUN-ER (Extended Range) için çalışmalar devam ediyor. Türk Donanması envanterindeki Penguin Füzesi’nin görevini üstlenecek KUZGUN-ER Füzesi KUZGUN mimarisi üzerinde üretilecek. TÜBİTAK SAGE, KUZGUN’un elektronik harp konfigürasyonu diyebileceğimiz KUZGUN-EW’yi de geliştirmeyi hedefliyor. Bu, harp başlığı yerine elektronik-harp faydalı yükü taşıyan bir sistem olacak. TÜBİTAK İLTEREN ile birlikte Elektronik Harp Podu (EHPOD) ve Elektronik Destek Podu (EDPOD)’nu beraber çalışacak.
Katı yakıtlı motora sahip KUZGUN-KY’nin teknik verileri şu ana kadar açıklanmadı. Fakat IDEF 21’de verilen bilgiler göre yaklaşık ortalama Mach 1.5 sürate ve karadan atıldığında 40 km menzile sahip olduğu belirtilmişti. KUZGUN-KY aynı zamanda SH-70 gibi Deniz helikopterlerinde de kullanılabilecek. Deniz helikopterinde 8 adet taşınabilecek. Seyir füzesi Deniz Kuvvetleri hizmetindeki 25m ile 65m arası hücumbotlarda da kullanılabilecek. Bu sayede hücumbotlar için kıyı hedefleri ve yakın kara hedefleri için önemli bir kabiliyet kazanımı mümkün olacak.