Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin “Medusa 6” isimli ortak hava-deniz tatbikatının, 24 Haziran’da Mısır’ın Akdeniz kıyısında başladığı bildirildi.

Tatbikatın Mısır’ın İskenderiye’deki deniz üssünde, üs içerisinde ve  İskenderiye’nin kuzeyindeki açık denizde icra edileceği belirtildi.

Geçen yıl “Medusa 5” tatbikatına gözlemci sıfatıyla katılan Rum Yönetimi’nin bu yıl ki tatbikata personel ve unsurlarıyla katılacağı haber verildi.

Deniz yüzeyinden havaya güdümlü füze atışlarının da yapılacağı tatbikatta, deniz unsurları, denizaltı ve uçaksavar savaşı prosedürleri ile deniz yüzeyi savaşı senaryoları gerçekleştirilecek.

Ayrıca hava unsurları da deniz yüzeyindeki hedeflerini koruma ve saldırı prosedürleri icra edecek.

Amfibi operasyon planlama ve icrasında deniz ve hava imkanları eşgüdümlü hareket etmesi, asimetrik tehditle mücadele, arama kurtarma, deniz tecrit operasyonları da tatbikatta icra edilecek.

Tatbikata Yunanistan 2 firkateyn ve helikopterleribir denizaltı, 8 adet F-16 savaş uçağı (4’ü Mısır’daki üsse konuşlanacak ve buradan operasyon yapacak), 1 C-130 nakliye uçağı, 1 Embraer EMB-145 eken uyarı uçağı, bir Chinook helikopter, 2 adet AH-64 Apachie saldırı helikopteri ve özel kuvvetlere mensup personelle katılacak.

Mısır ise  Mistral Class sınıfı bir helikopter taşıyıcı, 2 firkateyn, 1 denizaltı, 2 destroyer, F-16 tipi 6 savaş uçağı, 2 RAFALE savaş uçağı, bir E2-C uçağı, 1 helikopter ve askeri personelle iştirak edecek.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ ‘AKDENİZ YETKİ’ ALANINDA KARAKOL GÖREVİ İCRA EDİYOR

Türk Deniz Kuvvetleri, son dönemlerde Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde gerilimi artırmaya çalışan Yunanistan’a yönelik önlemlerini artırdı.

Akdeniz’de Türk deniz yetki alanlarında güvenliğine katkı sağlamak amacıyla ‘Akdeniz Kalkanı Harekatı’ kapsamında bir fırkateyn, hücumbot, denizaltı ve deniz karakol uçakları karakol görevini yerine getiriyor.

İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya, dünyanın en uzun deniz altı doğal gaz boru hattının yapımı için  Nisan 2017’de anlaşma imzalamıştı. Kıbrıs meselesiyle birlikte değerlendiriliğinde üç ülke arasında yapılan anlaşma Türkiye için de büyük önem arzediyor.

Doğu Akdeniz’de keşfedilmeye devam edilen muazzam miktardaki yeni doğal gaz sahaları, Türkiye’nin enerji güvenliği ve tedariği açısından oldukça değerli bir konumda bulunuyor. Uzmanlar, mevcut sıkıntılı ilişkiler çerçevesinde İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki bu anlaşmanın yakından takip edilerek, Türkiye’nin bahse konu doğal gaz sahalarındaki haklarını sonuna kadar koruması gerektiğini belirtiyor.

Mısır, Doğu Akdeniz’in ‘yeni enerji jeopolitiğinde’ oldukça agresif bir silahlanma çalışması yürütüyor. Enerji kaynaklarına erişim ve bunların güvenliklerinin sağlanması konularında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu işbirliklerinin Türkiye’yi hedef aldığı görülüyor. Bu durum gelecekte Türk ve Mısır donanmalarının Akdeniz’de artan biçimde karşı karşıya gelmeleri sonucunu doğurabilir.

Kaynak: Ajanslar, Yeni bakış,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here