STM Savunma tarafından geliştirilen “Bütünleşik Elastikiyet Modeli” NATO Kriz Yönetim Tatbikatı’na katılıyor. Tatbikatta, deprem benzeri doğal afetlerin gerçekleşmesi halinde sivil ve askeri kabiliyetlerin durumu ve karşılıklı etkileşimi analiz edilecek.

Bütünleşik Elastikiyet Modeli pandemi, çeşitli afetler, siber saldırılar, elektrik kesintileri ve büyük çaplı insan hareketleri gibi stratejik şoklar karşısında karar verme süreçlerine destekliyor. 

Modelde stratejik şokların etkilerinin ve yaratacağı kritik değişikliklerin ne olabileceğine ek olarak; sivil ve askeri sistemlerde yaratacağı olası sonuçlar analiz ediliyor. Geliştirilen modelde, şok türlerinin enerji, ulaşım, iletişim, haberleşme gibi farklı altyapılarda yaratacağı nihai etkileri ve olası riskler de senaryo tabanlı olarak analiz edilebiliyor.

STM ThinkTech 9-15 Mart 2023 tarihleri arasında NATO çapında yapılacak olan Kriz Yönetim Tatbikatı’na (Crisis Management Exercise –CMX), geliştirmiş olduğu elastikiyet modeli ve modelin kullanımına ilişkin danışmanlık hizmeti ile çevrimiçi katılım sağlıyor.

Bütünleşik Elastikiyet Modeli (Aggregated Resilience Model), tatbikat senaryosuna uygun olarak, sivil imkan ve kabiliyetlerin hazırlık seviyeleri ile bunların askeri unsurlara sağlayabileceği desteğe ilişkin, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı’nda (SHAPE) yapılacak analiz ve değerlendirmelerde kullanılacak.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM olarak NATO’da yıllardır çeşitli mühendislik projeleri yürüttüklerini ve STM’nin NATO tecrübesinin uzun yıllara dayandığını belirtti.

Güleryüz, “Modelimiz; NATO’ya stratejik seviyede karar desteği sunarken, yetkililerin atacakları adımlar ve alabilecekleri önlemler noktasında karar verme süreçlerini kolaylaştırıyor” dedi.

Güleryüz açıklamasına şöyle devam etti: “Deprem benzeri doğal afetlerin gerçekleşmesi halinde sivil altyapı, imkan ve kabiliyetlerinin durumu ile bunların askeri operasyonları destekleme potansiyelinin de analiz edileceği tatbikatta STM ThinkTech aktif olarak yerini alacak.”

NATO Kriz Yönetim Tatbikatı (Crisis Management Exercise –CMX), NATO’nun temel görevlerinden “Müşterek Savunma” ve “Kriz Yönetimi” kabiliyetinin geliştirilmesi maksadıyla, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvelerinde alınan kararlar doğrultusunda, jenerik bir senaryo dahilinde, NATO tarafından düzenleniyor. Bahse konu tatbikata, NATO üyesi ülkelerin başkentleri, NATO Karargâhı ve stratejik komutanlıklardaki görevli sivil ve askeri personel katılım sağlıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here