MİLGEM projesinin inşa sürecindeki 3`üncü teslimat, takviminde ise 2`nci gemi PNS KHAIBAR (F 282) Korveti törenle denize indirildi. Tören kapsamında ayrıca Açık Deniz Karakol Gemisi (ADKG) Projesinin P-1220 AKHİSAR Gemisi Blok Kızağa Koyma ve P-1221 KOÇHİSAR Gemisi Sac Kesim Seremonisi icra edildi. 

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Pakistan Başbakanı Şahbaz ŞERİF, Millî Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Kuvvet Komutanları ve Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Amjad Khan NIYAZI katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki konuşmasında “Savunma sanayi alanında Türkiye’yi dünyanın süper liginde ilk sıralara taşıyana kadar durmayacak, mücadelemizi sürdüreceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dördüncü ve son gemimizi de Allah’ın izniyle Pakistanlı kardeşlerimize 2025’in şubat ayında teslim etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi ikinci gemisi Koçhisar’ın sac kesimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından gerçekleştirildi.

Pakistan Deniz Kuvvetleri MİLGEM (PN-MİLGEM) Projesi altında Pakistan Deniz Kuvvetleri için ADA Sınıfı Korvet tasarımı üzerine şekillendirilmiş toplam 4 korvet (PNS BABUR, PNS KHAIBAR, PNS BADR ve PNS TARIQ) inşa edilmektedir. 

PN-MİLGEM Projesinde BABUR Sınıfı olarak isimlendirilen gemilerden ilk ikisi (1 ve 2) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, diğer ikisi (3 ve 4ncü) Pakistan’da Karaçi Tersanesi ve Mühendislik Fabrikası (KSEW)’nda inşa edilmektedir. 

Birinci gemi PNS BABUR (F-280) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen tören ile 15 Ağustos 2021’de denize indirildi. Gemi, havuz süreci sonrası liman testleri ardından 2023 Ağustos ayında Türkiye’de teslim edilmesi planlanmaktadır. 

İkinci gemi PNS KHAIBAR’ın (F 282) İstanbul tersanelerinde inşası devam ediyor. Üçüncü  ve dördüncü  PN Milgem gemileri PNS BADR ve PNS TARIQ inşası tüm hızıyla Karaçi’de devam ediyor. En son Kasım 2021’de PN MİLGEM sınıfı korvetlerin dördüncü PNS TARIQ Karaçide düzenlenen törenle kızağa alındı.

Pakistan MİLGEM Projesi’nin üçüncü gemisi PNS BADR Karaçi Tersanesi’nde düzenlene tören ile denize indirildi. PNS BADR 25 Ekim 2020’de Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilen tören ile kızağa konmuştu. PNS BADR teslimatı Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. 

Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin korvet ihtiyacına yönelik açılan ihaleyi Temmuz 2018’de Türkiye kazanmıştı.

MİLGEM korvetinin savaş sistemleri alımı ve entegrasyonu sözleşmesi, ASFAT, HAVELSAN ve ASELSAN arasında Aralık 2019’da imzalanmıştı.

PN-MİLGEM Projesinde BABUR Sınıfı olarak isimlendirilen gemilerde birkaç önemli değişiklik taşıyor. Bu değişikliklerden en dikkat çekeni 12 hücreli dikey fırlatma sistemi (VLS) ve 2×3 gemisavar seyir füzesi (ASCM) paketinin eklenmesiydi.

PN Babur’un  hava savunma harbi paketini MBDA Albatros-NG veya Ortak Hava Savunma Modüler Genişletilmiş Menzilli (CAMM-ER) yüzeyden havaya füze (SAM) sistemi ile donatmayı tercih ettiği bildiriliyor. Albatros NG NBAD her biri 6 hücreli 2 adet CAMM/CAMM-ER Lançer Modülü (GWS-26 VLS) ile 2 adet Platform Data Link Terminali (PDLT)’nden oluşmaktadır.

Gemisavar füzesi olarak yerel olarak inşa edien  Harbah Gemisavar ve Kara Taarruz Seyir Füzesi veya  geliştirilen P-282 adı verilen gemisavar ve kara taarruz yetenekli yeni hipersonik füze sistemi ile donatacağı ön görülüyor. Harbah, deniz ve kara hedeflerini maksimum 280 kilometre menzilde “tüm hava operasyonlarında” hedefleyebilen orta menzilli gemiden fırlatılan bir ses altı seyir füzesi sistemidir.

Yakın Hava Savunma için RIM-116B (Blok-1A) seçileceği gündeme gelmişti, fakat  PN Babur’un Aselsan Gökdeniz yakın silah sistemi (CIWS) ile değiştirildi. Ayrıca 2 adet ASELSAN ürünü 25mm Stabilize Top (STOP/MUHAFIZ) Sistemi (iskele ve sancak tarafında) buluncak.  

Gemilerde Leonardo 76/62mm Super Rapid  bir ana silah ve çift üç hücreli denizaltı savunma harbi (ASW) hafif torpido fırlatıcıları kullanılacak. 

PN Babur sınıfı korveti Aselsan yapımı SMART-S Mk2 radarı, Havelsan ADVENT muharebe yönetim sistemi (CMS), Aselsan ARES-2NC elektronik destek önlemleri (ESM) sistemi, Meteksan Yakamos gövdesi ile yapılandırmayı seçti. 

PN Babur modifikasyonunda  MİLGEM’in spesifikasyonlarında birkaç değişiklikle bulunuyor. Türkiye’nin Ada sınıfı korvetlerine göre Babur 2.985 tonla daha ağır bir deplasmana sahip ve ayrıca sekiz metre daha uzun. PN Babur,  Türk firması deltamarine tarafından tasarlanan LF-2400 hafif  fırkateynine benziyor. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here