Pakistan MİLGEM Projesi’nin üçüncü gemisi PNS BADR Karaçi Tersanesi’nde düzenlene tören ile denize indirildi.
Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Pakistan Savunma Üretim Bakanı Muhammed Israr Tareen, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Amjad Khan Niyazi ve diğer yetkililerle Pakistan MİLGEM Projesi’nin üçüncü gemisi Badr’ın Karaçi Tersanesi’ndeki denize indirilme törenine katıldı.
PNS BADR 25 Ekim 2020’de Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilen tören ile kızağa konmuştu. PNS BADR teslimatı Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.
Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye’de inşa edilen sınıfının ilk gemisi PNS Babur’un, 15 Ağustos 2021’de İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi’nin de katıldığı törenle denize indirildi. Bu yıl içinde İstanbul’da denize indirilecek PNS Khaibar’ın 2024’te Pakistan Donanmasına teslim edileceğini bildiren Akar, Karaçi’de inşa edilecek olan dördüncü geminin de 2025’te hizmete gireceğini aktardı.
MİLGEM Sınıfı Korvetler, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin teknolojik olarak en gelişmiş su üstü platformlarından biri olcağını söyleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Karadan karaya ve karadan havaya füzeler, denizaltılara karşı silahlar, gelişmiş komuta kontrol sistemi de dahil olmak üzere son teknoloji ürünü silahlar ve modern sensörlerle donatılmış olan bu gemiler Pakistan Deniz Kuvvetlerinin yeteneklerine önemli katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin korvet ihtiyacına yönelik açılan ihaleyi Temmuz 2018’de Türkiye kazanmıştı.
MİLGEM korvetinin savaş sistemleri alımı ve entegrasyonu sözleşmesi, ASFAT, HAVELSAN ve ASELSAN arasında Aralık 2019’da imzalanmıştı.
Türkiye’nin Ada sınıfı tasarımına dayanmasına rağmen PN Babur birkaç önemli değişiklik taşıyor. Bu değişikliklerden en dikkat çekeni 12 hücreli dikey fırlatma sistemi (VLS) ve 2×3 gemisavar seyir füzesi (ASCM) paketinin eklenmesiydi.
PN Babur’un hava savunma harbi paketini MBDA Albatros-NG veya Ortak Hava Savunma Modüler Genişletilmiş Menzilli (CAMM-ER) yüzeyden havaya füze (SAM) sistemi ile donatmayı tercih ettiği bildiriliyor.
Gemisavar füzesi olarak yerel olarak inşa edien Harbah Gemisavar ve Kara Taarruz Seyir Füzesi veya geliştirilen P-282 adı verilen gemisavar ve kara taarruz yetenekli yeni hipersonik füze sistemi ile donatacağı ön görülüyor. Harbah, deniz ve kara hedeflerini maksimum 280 kilometre menzilde “tüm hava operasyonlarında” hedefleyebilen orta menzilli gemiden fırlatılan bir ses altı seyir füzesi sistemidir.
Yakın Hava Savunma için RIM-116B (Blok-1A) seçileceği gündeme gelmişti, fakat PN Babur’un Aselsan Gökdeniz yakın silah sistemi (CIWS) ile değiştirildi. Ayrıca 2 adet ASELSAN ürünü 25mm Stabilize Top (STOP/MUHAFIZ) Sistemi (iskele ve sancak tarafında) buluncak. Türk muadili ile benzer şekilde 76 mm’lik bir ana silah ve çift üç hücreli denizaltı savunma harbi (ASW) hafif torpido fırlatıcıları kullanılacak.
PN Babur sınıfı korveti Aselsan yapımı SMART-S Mk2 radarı, Havelsan ADVENT muharebe yönetim sistemi (CMS), Aselsan ARES-2NC elektronik destek önlemleri (ESM) sistemi, Meteksan Yakamos gövdesi ile yapılandırmayı seçti.
PN Babur modifikasyonunda MİLGEM’in spesifikasyonlarında birkaç değişiklikle bulunuyor. Türkiye’nin Ada sınıfı korvetlerine göre Babur 2.985 tonla daha ağır bir deplasmana sahip ve ayrıca sekiz metre daha uzun. PN Babur, Türk firması deltamarine tarafından tasarlanan LF-2400 hafif fırkateynine benziyor.