Paris Hava Gösterisi’nin ilk gününde, Hint havayolu şirketi IndiGo (INGL.NS) ile 500 adet uçak anlaşmasıyla büyük bir başlangıç yapıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan 11 tonluk genel maksat helikopteri T925, uluslararası sahnede ilk kez Paris Air Show’da sergilendi.

IndiGo, Hindistan’ın pazar payına göre en büyük havayolu şirketi olup, 500 adet A320 Ailesi uçağı için kesin bir sipariş vererek ticari havacılık tarihindeki en büyük tek satın alma anlaşması rekorunu kırmıştır.

Bu anlaşma, tek koridorlu uçaklar kategorisinde yapılan en büyük anlaşmalardan biri olarak kabul edilmektedir. IndiGo, Hindistan’ın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olup, büyük ölçüde Airbus uçaklarını tercih etmektedir.

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron havacılık panayırında Airbus’ın en son jet geliştirme projesi A321XLR ve Fransız Rafale savaş uçaklarının birlikte uçtuğu hava gösterisini izledi.

Hava gösterileri Ukrayna’daki çatışmanın gölgesinde gerçekleşiyor. Rusya son dört yıldır önceki etkinlikte olduğu gibi sergi salonlarındaki varlığı yok.

TUSAŞ T925 HELİKOPTER MOCK-UP’INI İLK KEZ PARİS’TE SERGİLİYOR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 11 ton ağırlığındaki genel maksat helikopteri T925’i ilk kez Paris Air Show’da sergiliyor. 

Genel maksat helikopteri T925’i ilk kez Paris Air Show’da sergileniyor. 

TUSAŞ, T129 ATAK’tan elde edilen transmisyon ve motorlarla T625 GÖKBEY helikopterini başarılı bir şekilde geliştirdi. Bu deneyimden ilham alarak T929 veya ATAK-2 projesi adı altında benzer bir yaklaşım benimsendi ve aynı transmisyon ve motor sistemi kullanılarak 11 tonluk T925 genel maksat helikopteri tasarlandı.

Tasarımın resmi adı T925 olarak belirlendi ve üretimin tamamlanmasıyla birlikte 2024 yılında ilk uçuş gerçekleştirilmesi hedefleniyor. TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil daha önce T925 için ilk uçuş tarihini 18 Mart 2024 olarak duyurmuştu.

FUARDA BÜYÜK ANLAŞMALARIN İMZALANMASI BEKLENİYOR

Paris Havacılık Fuarı’nda, Belçika’nın Fransız-Alman-İspanyol FCAS savaş uçağı projesine gözlemci olarak katılmak için başvuruda bulunacağı açıklandı.

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi akşamı resmi olarak Belçika’nın Franco-Alman-İspanyol SCAF gelecekteki savaş hava sistemine katıldığını duyurdu.

Macron, Brüksel’in “başlangıçta bir gözlemci olarak” yer alacağını belirtmesine rağmen, FCAS olarak da bilinen projeye Belçika’nın dahil olmasının “önemli bir evrim” olduğunu ve “yarının hava savunma sistemi’nin merkezinde bu projeyi Avrupa’da daha da güçlendireceğini” ifade etti.

Fransa’nın Thales şirketi, Endonezya’ya 13 adet uzun menzilli hava gözetleme radarı tedariki için bir sözleşme duyurdu.

Airbus’ın, Qantas havayolunun bu yıl duyurduğu dokuz adet A220 seçeneğinin doğrulamasının fuar sırasında yapılması bekleniyor.

Meksikalı düşük maliyetli havayolu şirketi Viva Aerobus’un, dar gövdeli uçaklar için büyük bir siparişe yakın olduğu belirtiliyor. Endüstri kaynaklarına göre, tartışılan uçak sayısı 100’den fazla olmasına rağmen bazı kaynaklar, nihai anlaşma sayısının yaklaşık 60 olabileceğini söyledi.

Paris Hava Gösterisi kapsamında Avrupa hava savunması konulu bir konferansta konuşan Fransız Cumhurbaşkan Macron, Fransa, Belçika, Kıbrıs, Macaristan ve Estonya’nın, Avrupa ortak girişimi MBDA tarafından üretilen Mistral taşınabilir hafif hava savunma füzelerini ortaklaşa satın almak için niyet mektubu (LOI) imzaladığını duyurdu.

Fransız Cumhurbaşkanı Macron, Euro Sky Shield’e 17 Avrupa ülkesi katılmış olsa da, Fransa, ve Polonya’nın katılmadığı bu programın “hava savunması, öncelikle bir strateji sorunudur, kapasite sorunu değildir” dedi.

Macron, “eğer hızlıca büyük ölçekte kullanışsız ürünler satın alırsak, bu genellikle büyük ölçekte Avrupa dışı ürünlerin satın alınması anlamına gelir” dedi. “Avrupa gibi geniş bir bölgede, kendimizi güvende hissettiğimiz düşüncesiyle tamamen içinden geçilmez kabarcıklar oluşturmanın tamamen hayali, hatta son derece tehlikeli olduğunu düşünüyorum “ diyerek, “İsrail tipi bir Iron Dome sistemi 200 kat daha büyük bir bölgede uygulanamaz” diye ekledi.

(Geçtiğimiz hafta Alman parlamentosu komitesi, İsrail’in Arrow 3 füze savunma sistemine fon sağlama kararı almıştı.)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here