ABD’li yetkili, Rus uzay bombasının alçak Dünya yörüngesini bir yıl boyunca kullanılamaz hale getirebileceğini söyledi.

Pentagon’un üst düzey uzay politikaları yetkilisi, Moskova’nın kısa bir süre önce uzaya nükleer silah yerleştirilmesine karşı bir BM kararını veto etmesini endişeyle karşıladığını belirtti.

Yetkiliye göre bir Rus nükleer uzay silahının patlaması alçak Dünya yörüngesini bir yıl boyunca kullanılamaz hale getirebilir.

Uzay politikasından sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı John Plumb Çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen bir oturumda yaptığı konuşmada, “Bazı analistler uzayda doğru yerde doğru büyüklükte bir patlamanın örneğin alçak Dünya yörüngesini bir süre kullanılamaz hale getirebileceğine inanıyor.” dedi.

Uzay politikasından sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı John Plumb Kaynak: Pentagon

Plumb’ın değerlendirmesi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın geçen hafta “ABD’nin Rusya’nın nükleer cihaz taşıyan yeni bir uydu geliştirdiğini değerlendirdiğini” teyit etmesinin ardından geldi.

Melis oturumunda, Cumhuriyetçi Ohio Temsilcisi Mike Turner’ın silahın alçak Dünya yörüngesini ne kadar süre kullanılamaz halde bırakacağını sorması üzerine, Plumb “Bir yıl olabilir “ diye cevap verdi.

Plumb yazılı ifadesinde, Rus silahın yörüngedeki bir uyduyu hedef aldığını doğrulamış ancak hangi yörüngede olduğu hakkında bilgi vermedi.

Yazılı ifadede, “Rusya’nın geliştirmekte olduğu nükleer bir cihaz taşıyan yeni bir uyduyla ilgili bir anti-uydu kabiliyeti geliştirmektedir. Bu kabiliyet, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve şirketler tarafından işletilen tüm uyduların yanı sıra hepimizin bağımlı olduğu hayati iletişim, bilimsel, meteorolojik, tarımsal, ticari ve ulusal güvenlik hizmetleri için de bir tehdit oluşturabilir.” diye yazdı.

Plumb, tehdidin “yakın” olmadığını ancak Rusya’nın kısa bir süre önce uzaya nükleer silah yerleştirme yasağını yeniden teyit edecek bir Birleşmiş Milletler kararını veto etmesi nedeniyle bakanlığın endişeli olduğunu söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here