SAHA İstanbul tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar kapsamında düzenlenen ilk panelde üst düzey savunma sanayii firma yöneticileri, Arge teknolojileri ve sosyal faliyetler alanında bir araya gelmenin önemini vurguladı.

SAHA EXPO fuarında üst düzey yöneticilerin katıldığı savunma sanayindeki son gelişmelerin ve yol haritaların masaya yatırılacağı panellerden ilki “Savunma Sanayinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası” başlığı ile Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panele Katılan savunma sanayiinin önde gelen firmaların yöneticileri, savunma sanayinin ileriyi yönelik faliyetlerinin artması için sinerji, Arge teknolojileri ve sosyal faliyetler alanında bir araya gelmenin önemini vurguladı. Firmaların test alt yapılarının mükerrerliği özellikle firmaların tekrar tekrar aynı şeyleri yapılmasının zaman ve maliyet kaybına sebep olduğu belirtildi. Katılımcıların üzerinde durduğu konulardan biride ” insan kaynağının “ arttırılmasına yönelik faliyetlerin önemi oldu.

Panele katılan ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ekinci, kendi ürününüz olmayan silah sistemlerini kullanacak olusanız o silah sistemlerinin üzerinde kendi ihtiyaçlarınıza göre revizyon yapmak veya faklı türevde ürünler çıkarmanız mümkün olmadığını söyledi. Ekinci, ” kendi ARGE ürünlerimiz ve faliyetlerimiz elde ettiğimi temel teknolojileri savaş ortamında karşılaştığımız sorunları çözmek için çok hızlı bir şekilde kullanabiliyoruz. Bunu Suriye operasyonlarında, Karabağ savaşında ve terör ile mücadele operasyonlarında çok yakından görüyoruz ” dedi.

Murat Ekinci, savunma sanayi firmalarının ‘neyi doğru yaptığını’ sorduğunuzda, kendi ihtiyacımızı karşılamak üzere, kendi teknolojimizi ürtmek için çok ciddi adımlar atıyoruz. Geldiğimiz nokta küçümsenmeyecek bir nokta olduğunu söyledi.

Ekinci, ‘neyi yanlış yapıyoruz‘ diye sorduğumuzda, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ve devletin yapılan Arge kaynaklarını konsidere bir şekilde yönlendirmesine rağmen, ” bazı Arge faliyetlerini mükerrer yapıyoruz.Buda kaynağın etkin olarak kullanılmasında bir engel oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Panele katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil Savunma sanayii firmaları olarak, ” Türkiye’nin potansiyelini açmamız lazım, Türkiye’nin varolan insan gücünü ortaya çıkarmak “ olduğunu söyledi.

TUSAŞ olarak şu an 10 bin mühendise iş imkanı vermeye yakın olduklarını belirten Kotil, “ alt yapı hal olur, epeycede hallettik, önemli olan üst yapıdır, O da insandır. Dolayısıyla üniversitedeki öğrencilerin yetiştirilmesine yardımcı olalım, Türkiye’nin potansiyeleni ortaya çıkaralım..” ifadelerini kullandı.

Alt yapılar ve test alanlarına çok ciddi yatırımlar yapıldığını söyleyen ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, “ bunların ortak kullanılması test alanlarının ortak kullanılması daha iyi becerebilmeliyiz diye düşünüyorum “ şeklinde konuştu.

Çeşitli projelerde bir araya gelmemiz gerektiğini vurgulayan Görgün, “ biz bir araya geliyoruz, free format ve konu spesifik bir araya gelmeninde sektörümüze gelişmeye, argeye ileriki vizyoner bakışı birlikte oluşturmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here