Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi için kilit öneme sahip olan SİPER Hava Savunma Sistemi’nin Siper Ürün-2’nin ilk atışlı test faaliyeti, Sinop Test Merkezi’nde başarıyla gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Proje kapsamında emeği geçen ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve tüm alt yüklenici firmalarımızı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
SİPER Projesi kapsamında Ürün-1 sisteminin kabul faaliyetlerine ilişkin çalışmalar yürütülürken, Ürün-2’nin Sistem/Alt Sistem Geliştirme ve Test Aşaması da paralel olarak devam ediyor.
Siper Ürün-2 testi ile uçuş koşulları altında veri toplanarak, bu verilerin projenin ilerleyen aşamalarında kullanılması hedeflenmektedir. Siper Ürün-2 füzesinin tahmini 150 km menzile sahip olması beklenmektedir.
SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesi ile 100 km’yi aşan menzildeki hedef, Aralık 2022’de gerçekleştirilen testte başarıyla vurulmuştu.
Geçen yıl ASELSAN Genel Müdürü olarak görev yapan Haluk Görgün, Mart ayında bir gazeteye verdiği röportajda, “Hava savunma sistemlerini yapıyoruz. S-300, S-400’lere ihtiyacımız yok.” demişti.
SİPER’in yüksek irtifa ve uzun menzilli bir hava savunma sistemi olacağını açıklayan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, “SİPER, yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemimiz olacak. Çalışmaların son aşamasına gelinmiş durumda. Çok yakın bir zamanda TSK’nın envanterine girecek hale gelecek.” şeklinde konuşmuştu.
SİPER Ürün-1 testinde arama radarı olarak 450+ kilometre menzilli ASELSAN UMAR Radarı kullanıldı. SİPER Sistemi’nin Angajman Radarı olarak ise yine milli imkanlarla geliştirilen ve UMAR gibi AESA tabanlı olan AKR Radarı görev aldı.
Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi bataryası; dört adet SİPER Füze Fırlatma Sistemi (FFS), iki adet Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FTYS), bir adet UMAR/TEIRS Arama Radarı (AR), bir adet Atış Kontrol Merkezi (AKM), bir adet Atış Kontrol Radarı (AKR), bir adet Filo Kontrol Merkezi (FKM) ve üç adet Haberleşme İstasyon Aracı (HİA)’na sahip olacaktır.