IDEF’21 fuarında SOM ve ATMACA füzeleri için KTJ-3200 Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde, ROKETSAN ve Kale ARGE arasında sözleşme imzalandı.

İmza törenine SSB başkanı İsmail DEMİR, ROKETSAN ‘dan Murat İKİNCİ ve Akın TOROS, KALE ARGE’den Osman OKYAY ve Cüneyt KENGER katıldı.

KTJ-3200 Turbojet Motoru, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan “Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi” kapsamında geliştirildi. KALE ArGe tarafından 2013 yılında geliştirime faaliyetlerine başlanan KTJ-3200, halihazırda SOM, SOM-J ve ATMACA füzelerinde kullanılan ve Fransa’dan tedarik edilen TR-40 turbojet motorunun yerini alacak.Yıl sonuna kadar 13 motorun teslimatı gerçekleştirilecek.

HASSAS GÜDÜMLÜ STAND-OFF MÜHİMMAT (SOM)

Hassas Güdümlü Stand-Off Mühimmatı (SOM) füzeleri, hava unsurlarının düşman hava savunma menziline girmeden, sabit ve hareketli kara/su hedeflerini etkisiz kılabiliyor.Gerekli olan operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahiptir.

Hassas Güdümlü Stand-Off Mühimmatı (SOM) füzeleriSOM–A, SOM–B1, SOM–B2 ve SOM–J olmak üzere 4 ana başlık adı altında geliştirilmekte ve üretilmektedir.SOM–A ve SOM–B1 in geliştirme aşamaları sırası ile 2011 ve 2013 yılında tamamlanmıştır. SOM–B2 nin yanısıra SOM–J nin de geliştirme aşamaları devam etmektedir.SOM–A ve SOM–B1 aktif olarak F-4 ve F-16 savaş uçaklarımızda kullanılmaktadır.

SOM Füzelerinin menzili resmi kaynaklarda 250 km üzeri olarak göstermektedir. Resmi olmayan bazı kaynaklar yeni üretilecek füzelerin menzilinin 800 km olduğunu belirtiyor.

Düşük görünürlüğe sahip olan SOM Füzeleri, Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı ve Veri Tümleşimi ile Yüksek Hassasiyetli Terminal Safha Güdüm sistemi mevcuttur. Füzeyle uçuşa çıkmadan önce hedef planlaması ve uçuş esnasında hedef değişikliği yapılabilmektedir. Ağ Merkezli Harekata Uygun olan füzeler Evrensel silah arayüzleri ile uyumludur.

ATMACA FÜZESİ

ATMACA füzesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanımda olan ‘Harpoon’ füzelerinin yerini alacak. ATMACA Projesi, Deniz Kuvvetleri’nin MİLGEM platformlarında konuşlandırılacak gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacına yönelik başlatıldı.

Roketsan tarafından geliştirilip üretilen deniz seyir füzesi ATMACA Deniz Kuvvetleri’ne yeni katılan MİLGEM platformlarından TCG KINALIADA (F-514)  korvetine entegre edilmişti.ATMACA füzesi Kasım 2019’da TCG KINALIADA (F-514) korvetinden başarıyla fırlatıldı.

Harpoon’ füzelerinin yerine alacak olan Atamaca füzesinin ilk resmi adımı 2009 yılında yapılan anlaşamayla başlamıştı.Yerli füze Atmaca projesinde Roketsan, Aselsan ve ArMerKom (Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi) beraber çalıştı.

ATMACA deniz seyir füzesinin seri üretim sözleşmesi Kasım 2018’de SSB ile Roketsan arasında imzalanmıştı. Savunma Sanayi Başkanı Demir’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,”Yerli ATMACA füzemizin seri üretim sözleşmesini imzaladık. Milli gemilerimiz, milli gemi savar füzemiz ile vuracak.” İfadelerini kullanmıştı.

Son testlerin ardından proje Düşük Yoğunluklu Seri Üretim (LRIP) Fazı çalışmaları ile devam edecek. Takvime göre (LRIP) Fazı 2022 yılında tamamlanması bekleniyor. İlk olarak TCG KINALIADA (F-514) entegre edilen ATMACA füze sistemi için ilave füze üretimi planlanırken, asıl üretim 2023 ikinci yarısında DzKK hizmetine girmesi beklenen TCG İstanbul Fırkateyni (F-515) için yapılacak.

Haziran ayında gerçekleştirilen en son testte, Ada sınıfı TCG KINALIADA (F-514) korvetine entegre edilen satıhtan satıha taarruz güdümlü mermisi ATMACA, envantere girişi öncesi gerçekleştirilen son test atışında ilk kez bir gemi hedefini tam isabetle vurmayı başarmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here