Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Milli Muharip Uçak ile ilgili dost ve kardeş ülkelere davetimiz var. Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan bu ülkeler arasında sayılabilir.. ” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın “Savunma Sanayii 2023 Hedefleri” başlıklı basın toplantısı, Teknopark İstanbul’da gerçekleştirildi.

Milli Muharip Uçağımızı (MMU)  hangardan çıkarıp tüm dünyaya göstereceklerini söyleyen Demir, “Milli Muharip Uçak ile ilgili dost ve kardeş ülkelere davetimiz var. Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan bu ülkeler arasında sayılabilir. Eğer talep olursa ki çeşitli seviyede bu konuyu kendilerine açtık. Bu ortaklığın her taraf için faydalı olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kulladı.

Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Milli Muharip Uçak ve HÜRJET gibi iki tane insanlı uçak konusunda da adımlarımızı kararlılıkla sürdürdük ve 2023 yılındaki hedeflerimizi gerçekleştirme konusundaki kararlılığımız ve ümidimiz 2022’deki faaliyetlerde daha netleşti.”

İsmail Demir, 2022’de hedeflerine büyük ölçüde ulaştıklarını aktararak, Karada, havada, denizde, siber alanda, güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılamak üzere çeşitli teslimatlar gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Muharip İnsansız Hava Aracı KIZILELMA, beklenenden de önce bir tarihte ilk uçuşunu gerçekleştirdiklerini belirten Demir,  “Bundan sonra artık muhtelif manevra testleri, muhtelif silah, füze ve sistemlerin uçağa entegrasyonu, atış testlerinin yapılması gibi bir dizi faaliyetle yoluna devam edecek.” dedi. 

Katmanlı hava savunma konseptinde birkaç katmanı kapsayacak birkaç ürünü hizmete aldıklarını vurgulayan SSB Başkanı Demir, “KORKUT’un üzerine SUNGUR, ondan sonra HİSAR A+, HİSAR O+ gibi kademeler oluşturuldu ve SİPER’in de başarılı testleri giderek artan irtifa ve menzil rakamları ile de ürünümüz, birçok tehdidi karşılayabilecek yetenekleri oluşturma yolunda devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Demir, TAYFUN füzesinin kamuoyunda duyulduğunu ve TAYFUN’un kendi içinde bir süreci olduğunu belirterek, “TAYFUN füzesinde, 2022 yılında gösterilen başarının çeşitli örneklerini 2023’de de görmeyi planlıyoruz.” dedi. 

İsmail Demir konuşmasında 2022 teslimatlarında pek duyulmayan ama ihracat konusunda altını çizmek istediğimiz KAPLAN orta sınıf tankı Endonezya’ya teslim edildiğini sözlerine ekledi. Demir, “Ortak proje olan bu tankın bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı da Endonezya’da üretiliyor olacak.” ifadelerine kullandı. 

Demir, dünyada sınıfının en iyisi diyebileceğimiz PARS 6X6 mayına karşı korumalı araçlarımızı modernize ettiğimiz zırhlı muharebe araçlarımızı da envantere aldıklarını söyledi. 

SOM ve ATMACA füzeleri hakkında bilgi veren İsmail Demir, “ bizi yabancı bağımlılığından kurtaracak KTJ3200 Turbojet Motoru’nu teslim ettik ve seri üretimine başladık. Bu motorun çok daha uzun menzilli sistemlerde kullanılacak olan modelinin de çalışmalarını başlattık.” dedi.

DEMİR: 2023 İÇİN 6 MİLYAR DOLARI GÖZÜMÜZE KESTİRDİK 

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Demir, savunma sanayisinin ihracat büyüklüğüyle ilgili soruya, “2022 ihracat rakamlarını beklediğimiz ölçüde yakaladık ve aştık. 2023 için 6 milyar doları gözümüze kestiriyoruz, çok daha üstü de olabilir.” karşılığını verdi.

2022 yılında 4,4 milyar dolar ihracat yaptıklarını belirten İsmail Demir, Sektörde bugün 2 bine yakın firma olduğunu söyledi.

Demir, “Ülkemize ekonomik ve katma değer anlamında en büyük katkıyı oluşturan bir ekosistem bu. Bu kapsamda yürütülen 750’yi aşkın projemiz var. Bu faaliyetlerin sonucunda 10 milyar doların çok üstünde bir ciroya erişmiş durumdayız. dedi.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI 2023 HEDEFLERİ 

1-Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkakacak. 

2-Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yapacak.

3-Muharip İnsansız Savaş Uçağımız Bayraktar KIZILELMA’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek

4-ÖZGÜR Projemiz kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16’ları teslim edilecek.

5-Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı’na gerçekleştirecek.

6-TCG ANADOLU gemisine konuşlandıracak Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.

7- 6’ncı ve son P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla Meltem-3 projesi tamamlanacak.

8-Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak. İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fırlatılacak.

9-Deniz projelerinde, en büyük askeri gemisi olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU kullanıma sunulacak. 

10-Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) DERYA’yı teslim edilecek. 

11- İ Sınfı fırkateynlerin ilki İSTANBUL hizmete alınacak. 

12-Yeni tip denizaltılarımızın ilki olan PİRİ REİS hizmete alınacak.

13-Kara araçları projelerinde, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın ilk teslimatını gerçekleştirilecek. 

14-Yerli Motorlu Vuran, 8×8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araçlar ve Amazon zırhlı araçlarının ilk teslimatları gerçekleştirilecek. 

15-Yurt dışı ihracat lisansına tabi bazı alt sistemlerin yerlileştirilmesinin ardından ilk ALTAY tankının üretimi gerçekleştirilecek.

16- Uzun menzilli hava savunma ve füze sistemimiz SİPER’i hizmete girecek. 

17-BOZDOĞAN Görüş İçi ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerimizin ilk teslimatları gerçekleştirilecek. 

18-GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi’ni gemilerimize entegre etmeye başlanacak. 

19-KARAOK füzeleri ilk kez envantere girecek.

20-ŞİMŞEK Hedef Uçağı seyir füzesi konfigürasyonuyla ilk kez teslim edilecek.

21-Denizaltı Torpidosu AKYA’nın seri üretimine başlanacak.

22-AESA Burun Radarı ilk kez AKINCI TİHA’da kullanılacak ve ilk defa F-16’lara entegresyonuna başlanacak. 

23-F-16’lara yerli-milli Elektronik Harp Podu ve Elektronik Destek Podu entegre edilecek.

24-Erken İhbar Radar Sistemi ERALP’in ilk teslimatları yapılacak. 

25-MERT Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemleri ilk kez kullanıma sunulacak.

26-Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi kapsamında bütün kurulumlarda tamamlanacak.

27-AR-GE, sanayileşme ve destek faaliyetleri kapsamında yakıt pili teknolojileri OTAĞ faaliyetleri başlatılacak.

28-Dökülebilir Duyarsız Patlayıcı Geliştirilmesi teknolojilerine yönelik AR-GE projesi başlatılacak. 

29-Milimetre dalga/Terahertz Bandında Haberleşme AR-GE Projesi başlatılacak. 

30-Kızılötesi/Görünür Dalga boyunda Algılama Teknolojileri’ne yönelik OTAĞ faaliyetleri başlatılacak.

31-Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programımız kapsamında, firmalarımıza sağlamış olduğumuz kredi tahsislerine devam edilecek.

32-İstanbul’da düzenlenecek IDEF Fuarı ve dünyanın çeşitli yerlerindeki 6 uluslararası savunma sanayi fuarına katılım sağlanacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here