Savunma Sanayii Başkanlığı(SSB), hafif sınıftan ağır sınıfa kadar 9 farklı tipteki İKA’ların temin edilmesi için Türk savunma sanayiinin önde gelen temsilcileri ile niyet beyanı imzaladı.
İnsansız Kara Araçları (İKA) ve Askeri Robotik Teknolojileri (ART) imza törenine, SSB Başkanı İsmail Demir ve ASELSAN, HAVELSAN, FNSS, KATMERCİLER gibi Türk savunma sanayiinin önde gelen şirketlerin temsilcileri katıldı.
FNSS Gölbaşı tesislerinde düzenlenen törende konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ” Teknolojide gelişen çalışmalara paralel olarak hızlı bir gelişme gösteren İKA’ların kullanımının ilerleyen dönemlerde oluşturacağı faydalara vaad olarak da bu kullanımın çeşitli mod ve fonksiyonlar bazında artarak devam edeceğini rahatlıkla görebiliriz “ dedi.
Hasımlarımıza sürpriz etkisi yapacak bazı unsurları sahaya vermek istediklerini belirten Demir, “Gelişen, büyüyen ve dünyaya adından sıkça söz ettirmeye başlayan savunma sanayiimiz, insansız sistemler konusunda bir vizyon çizmiş durumda.” ifadelerini kullandı.
Kullanıcılar ile kuvvetlerimiz arasında yapılan iş birliğinin önemine vurgu yapan İsmail Demir, “oradan gelen geri bildirimlerin değeri çok büyük” olduğunu söyledi.
Ayrıca Fuara İmza atan firmaların yanı sıra orta sınıfta çözüm ortağı olarak yer alan Tekatron, Ulusal Makine ve Katmerciler, hafif sınıf insansız kara aracı üreticileri Esetron, Hoytek, Altınay, Arox, Elektroland ile proje paydaşları Kuartis, Milsoft, Ras Teknoloji firmalarının yetkilileri de törene katıldı.
FNSS’nin IDEF ‘21 Fuarında tanıttığı M113 ZPT platformu üzerine inşa edilmiş ağır sınıf Gölge Süvari İnsansız Kara Aracı projesi SSB tarafından yürütülüyor. Anlaşma ile Gölge Süvari’ye FNSS tarafından geliştirilen SABER-25 kule sistemi entegre edilerek, değişik konfigürasyonlarda 5 adet Gölge Süvarinin ilk aşamada geliştirilmesi planlanmaktadır. Gölge Süvari İKA halihazırda radyo link yardımıyla görüş hattında kumanda edilebilmekte ancak ilerde görüş hattı dışında kumanda kabiliyeti mevcut olacak.
HAVELSAN,BARKAN İnsansız Kara Aracı’nı robotik ve otonom teknoloji alanında 2019 yılından bu yana AR-GE çalışmaları sonucu geliştirildi. Şu ana kadar geliştirilen İKA platformlarının en büyüğü olduğu bilinen BARKAN İKA’nın; Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, elektro-optik algılayıcılar ve birçok link sistemi ile donatıldı.HAVELSAN’ın bir süredir “dijital birlik” konseptinde kullanılmak üzere silahlı insansız kara aracı Barkanı geliştiriyor.
ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 2.seviye ‘orta sınıf silahlı insansız kara aracı’ sözleşmesi Mayıs 2020’de imzalanmıştı. ASELSAN ve KATMERCİLER tarafından ortak geliştirilen İnsansız Kara Aracı’nın 2.5 tonluk ağırlığa sahip olması bekleniyor. Üzerinde ASELSAN üretim, Uzaktan Kumanda Silah Sistemi SARP UKKS yerleştirilecek.
Savunma Sanayii Başkanlığı, yüksek hareket kabiliyeti ile öne çıkan hafif insansız kara aracı ACROB’un güvenlik güçlerine yardımcı olarak görevde olduğunu açıklamıştı. Keşif ve gözetleme, merdiven tırmanabilme ve sudan geçebilme gibi özelliklere sahip olan ACROB, yüksek hareket kabiliyeti ile öne çıkıyor. ACROB’un, müdahalede zorluk yaşanan çeşitli bölgelere emniyetli bir şekilde girerek, keşif ve gözetleme yapması hedefleniyor.Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 29 Eylül’de, insansız kara araçlarının (İKA), Kara Kuvvetleri Komutanlığı birliklerinde kullanılmaya başlandığını duyurmuştu. MSB’nin sosyal medyadan yaptığı duyuru ile birlikte, ACROB İKA’nın bir görseli paylaşıldı.
İnsansız Kara Araçları (İKA), Keşif, gözetleme ve istihbarat, asimetrik tehditler ile mücadele, kritik tesislerin güvenliği, sınır gözetleme, El Yapımı Patlayıcılar ile müdahale, arama ve kurtarma, liman, boğaz ve deniz ticareti güvenliği ve lojistik destek sağlama alanlarında kullanılıyor.
Orta sınıf İnsansız Kara Aracı hafif mühimmatlara karşı koruma sağlayacak bir zırh bulunacak. Sürüş kameraları önde ve arkada yer alıyor. Ayrıca sistem uydudan görüntü aktarım kabiliyetine de sahip olacak.Otonom olacak şekilde tasarlanan platformun silahı acil bir durumda yakınlardaki askeri personel tarafından da kullanabilecek.
Kaynak: SSB, Ajanslar,