Türkiye’nin Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu‘nun teslim tarihi öne çekildi.Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, ” Başkanlığımızın çalışmalarıyla gemimizi 1 yıl erken teslim edeceğiz.” dedi.

Tuzla’daki Sedef tersanesinde inşası süren TCG Anadolu gemisini beraberindeki heyet ile ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, inşa sürecini takip etmek üzere burada bulunduklarını söyledi.

Sedef Gemi İnşaatı AŞ yetkililerinden geminin inşasıyla ilgili bilgi alan Demir, ” Türkiye’nin tek kalemdeki en büyük savunma sanayi ürünü olan TCG Anadolu’nun küresel güç olma iddiamızın en büyük örneği niteliğinde. Başkanlığımızın çalışmalarıyla gemimizi 1 yıl erken teslim edeceğiz. Şu anda, 2020’nin son çeyreğinde inşallah geminin teslimini gerçekleştirmek üzere planlamalar, çalışmalar, tedarik süreçleri devam etmekte.” “ ifadelerini kullandı.

Demir konuşmasına şöyle devam etti : ” Aslında içine yerleştirilecek savaş yönetim sistemleri, radar ve silah sistemleri ile beraber komple bir sistem olacak. Yani, denizde Türkiye’nin gücüne güç katacak bir platformdan bahsediyoruz. İnşallah önümüzdeki yılın içinde, çok uzak olmayan bir sürede de geminin bir anlamda denize indirilme töreni veya havuza su verilme töreni ile gemimizin yüzdüğünü göreceğiz. Bunun tarihi ileride açıklanacak.”

DENİZ KUVVETLERİ TCG ANADOLU GEMİSİNDE F-35B KONUŞLANDIRMAK İSTİYOR

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu‘nun ilk saç kesim tören 30 Nisan 2106 tarihinde Sedef tersanesinde gerçekleştirildi. Gemi tam yüklü deplasmanda 27,439 ton ağırlığında olacak. 231 metre boyunda olan TCG Anadolu, Bir Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda bulundurduğu çıkarma araçları ile Amfibi operasyonlarına katılabilecek.

TCG Anadolu, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak. Geminin en önmeli özelliklerinden biride Afetlerde, deprem gibi felaketlerde, insani yardım operasyonlarında hastane gemisine dönüşüyor olabilmesi.

TCG Anadolu güvertesine dikey iniş ve kalkış yapabilen taktik uçak ve helikopterler konuşlandırılabilecek. Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan deniz tipi helikopter Sea hawk S-70, yeni envantere giren Chinook CH-47 nakliye ve özel operasyon helikopterleri, Taaruz ve keşif helikopteri ATAK T-129 gemide görev yapabilecek.

Ayrıca Türk Deniz kuvvetleri  TCG ANADOLU ve ikizi TCG Trakya’nın inşaat programına dikine iniş kalkış yapabilen F-35B uçağının alınmasını talep etti.Bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığına yazı gönderen Deniz Kuvvetleri, 32 adet kısa mesafe havalanan, dikine iniş ve kalkış yapabilen F-35B uçağını tedarik etmek istediklerini belirtti.

Henüz resmen ABDden talep edilmese de Kuvvet uçak tedarikinde LHD başına 16 uçak planlıyor. Bu çerçevede Sedef tersanesinde inşaatı devam eden her  LHD sınıfı gemi için 16 toplam 32 adet uçak tedariki hedefleniyor. Bütün çalışmalar planlandığı gibi sonuçlanırsa Türkiye, hava kuvvetleri için 100 adet F-35A ve 32 adet F-35B tedarik etmiş olacak.

Sedef Tersanesine İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia’nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı, (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp, yerine F-35B tedarik etmeyi planlıyor.

Kaynak: SSB, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here