İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilmekte olan İstanbul Fırkateyni’ne, törenle Türk bayrağı takıldı ve ilk seyrine çıkılarak Deniz Kabul Testlerine (SAT) başlandı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklamada, “İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilmekte olan İstanbul Fırkateyni’ne, törenle Türk bayrağı takıldı ve ilk seyrine çıkılarak Deniz Kabul Testlerine başlandı.” denildi.
TCG İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin inşası için Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Ana Yüklenici STM Firması arasında 12 Nisan 2019 tarihinde bir sözleşme imzalandı ve sözleşme 27 Eylül 2019’da yürürlüğe girdi.
MİLGEM Projesinin 5. gemisi olan İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin Denize İnişi ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3. Gemi İlk Kaynak töreni 23 Ocak 2021’de gerçekleştirildi. TCG İstanbul Fırkateyni’nin Eylül 2023’te Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedefleniyor.
STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşa edilen projede, Havelsan ve Aselsan ana iş ortakları olarak yer aldı. Tedarikçilerin büyük çoğunluğu yerli firmalardan oluştu.
Savunma Sanayi Başkanlığı, üç İ Sınıfı Fırkateyn Tedariki Projesi’nin Anadolu, Sedef, Sefine, TAİS Ortak Girişimi Ticari İşletmesi ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ iş ortaklığı ile gerçekleştirilmesine 23 Ocak 2023’te karar verdiğini açıkladı. Anadolu, Sedef ve Sefine tersanelerinin her birinde eş zamanlı olarak üç İ sınıfı fırkateynin 36 ayda teslim edilmesi planlanıyor.
İ Sınıfı Fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yeteneklerine, ileri karakol faaliyetlerinin icrasına, keşif, gözetleme, hedef tespiti, teşhis, tanıma ve erken ihbar imkanlarına sahiptir.
TCG İstanbul Fırkateyninin tam boyu 113.2 metre, genişliği 14.4 metre, derinliği 7.75 metre, su çekimi 4.05 metre ve deplasmanı 3,000 ton olarak açıklandı. Gemi inşası için 62 bin gün adam işçiliği harcandı, 110 ton saç işlendi, 5 bin 500 metre boru donatımı yapıldı ve 1454 adet ana ekipman gemiye monte edildi.
TCG İstanbul üzerinde, Leonardo Firmasından temin edilen 76 mm Super Rapid Deniz Topu bulunmaktadır. Baş topun hemen arkasında ise 16 hücreli Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) yer almaktadır. MİDLAS ile karadan ilk atış testi HİSAR-D RF Füzesi kullanılarak Aksaray Atışlı Test Alanı’nda Aralık 2022’de başarıyla gerçekleştirildi. ROKETSAN tarafından geliştirilen 16 hücreli Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS), hem HİSAR-D hem de ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) B1 ve B2 Füzelerinin birlikte kullanılabileceği şeklinde açıklanmıştır. Deniz Kuvvetlerinin planlamasına göre, MİDLAS quadpack olarak toplamda 64 (16×4) ESSM Blok 2 füzesi veya 16 HİSAR füzesi veya HİSAR + ESSM Blok 2 Karma yerleşim kullanılabilecek şekilde planlanmaktadır.
TCG İstanbul üzerinde Leonardo ürünü baş topu bulunurken diğer üç gemide MKE ürünü 76 mm Deniz Topu kullanılacaktır.
ADA sınıfı korvetlerimizden farklı olarak, değişen harekat ihtiyaçları ve gelişen teknolojiye uygun olarak daha önce yurt dışından tedarik edilen sistemlerin önemli bir kısmı ülkemizde geliştirilip TCG İstanbul fırkateynine entegre edildi. Bunlar arasında ilk defa daha uzun menzile sahip olacak satıh-havaya dikey atım sistemleri (MİDLAS), satıh-satıha ATMACA güdüm mermisi, üç boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı, kızıl ötesi arama ve karşı elektronik taarruz sistemleri, nokta savunma silah sistemleri ve torpido kovan sistemleri en önemlilerindendir.