ABD Donanması Ohio sınıfı balistik füze denizaltısı USS Wyoming (SSBN-742), Trident II D5LE denizaltıdan fırlatılan balistik füzeyi başarıyla test etti.

Florida Cape Canaveral kıyılarındaki Eastern Test bölgesinde planlanan test atışında, ömrü uzatılan iki adet Trident II (D5LE) füzesi nükleer başlık olmadan başarıyla ateşlendi.

DASO-31 olarak adlandırılan Gösteri ve Sarsma Operasyonunun bir parçası olan testin amacı, denizaltıların operasyonel konuşlandırmadan önce SSBN’nin(Denizaltılardan atılan balistik nükleer füze ) Stratejik Silah Sisteminin (SWS) ve mürettebatın hazır olup olmadığını değerlendirmek ve göstermektir. Son test ile Trident II (D5 & D5LE) füzeleri 184 başarılı füze atışı yapmış oldu.

Trident stratejik silah sistemi son derece hassas ve güvenilir füze sitemi olarak gösteriliyor. Trident II (D5) füzeleri, kısa süre önce, yaşlanma ve eskimeden kaynaklanan etkileri azaltmak için ömür uzatma programından geçti.

ABD, ülkenin aktif stratejik termo-nükleer savaş başlıklarının yaklaşık yarısını taşıyan 14 Ohio sınıfı balistik füze denizaltısından oluşan bir filoya sahip. Her denizaltı, 8’e kadar nükleer savaş başlığı taşıyan 24 trident füzesi taşıyor.

Son günlerde küresel hakimiyet amacına ulaşmak için askeri hareketliliğini artıran Çin, dünyayı alarma geçirdi. Pekin yönetimi savaş ve casus uçaklarını Tayvan’a gönderirken, ABD ve İngiltere ile Pekin karşıtı ittifak kuran Avustralya’dan gelen savaş açıklamasıyla tansiyon iyiden iyiye yükseldi.

Avustralya Savunma Bakanı, Çin ile Tayvan yüzünden büyük bir savaş çıkmasının olası olduğunu kabul etti ve ülkesinin hazırlıklara başlaması gerektiği konusunda uyardı.

Bu arada Boris Johnson, İngiltere’nin artık Güney Çin Denizi’nde savaşa sürüklenebileceği kaygılarının ortasında, İngiltere’nin ABD ve Avustralya ile yapılan ittifaka katılımını savunmak zorunda kaldı. Başbakan Johnson, hiçbir olasılığı dışlamayacağını belirterek Avam Kamarası’nda “Birleşik Krallık uluslararası hukuku savunmaya kararlıdır” diye konuştu.

Çin’in bölgedeki etkinliğini arttırması üzerine, ABD ve İngiltere, Avustralya’nın nükleer enerjili denizaltılar edinmesine yardımcı olacaklarını açıklamıştı.

Başkan Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison tarafından açıklanan ortaklık kapsamında, ABD, Avustralya’ya nükleer enerjili denizaltıları konuşlandırma ve teknolojisi desteği sağlayacak. Üç lider, anlaşmayı başkentlerinde üç yönlü bir sanal ortamda duyurdu.

Ortaklık Avustralya’nın Fransız gemi yapımcısı Naval Group’a yirmi yılı aşkın Collins denizaltılarının yerine 40 milyar dolar değerinde yeni bir denizaltı filosu inşa ettirme girişimlerini sona erdirdi. Bu durum Fransa’nın tepkisine neden oldu, Fransa Dışişleri Bakanlığı, ülkenin ABD ve Avustralya büyükelçilerini istişareler için geri çağırdıklarını belirtti.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here