Savunma Sanayii Başkanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Tawazun Konseyi arasında iki Kurum tarafından belirlenmiş alanlarda ortak teknoloji geliştirme, ortak üretim ve tedarik konularını kapsayan bir anlaşma imzalandı. Ayrıca BAE Uzay Ajansı ile Türkiye Uzay Ajansı arasında, ortak fırlatma aracı geliştirilmesine yönelik bir ön anlaşma da imzalandı.

Savunma Sanayii Başkanlığı açıklamasında,  “Başkanlığımız ile Birleşik Arap Emirlikleri Tawazun Konseyi arasında, iki Kurum tarafından belirlenmiş alanlarda ortak teknoloji geliştirme, ortak üretim ve tedarik konularını kapsayan bir anlaşma imzalanmıştır.” ifadeleri yer aldı. 

Bu anlaşma, iki ülke savunma sanayilerinin ortak projelerle güçlendirilmesini ve teknoloji transferini hedeflemektedir. Taraflar, savunma ve güvenlik alanındaki tecrübelerini bir araya getirerek, yeni teknolojilerin geliştirilmesi, askeri kapasitelerin artırılması ve bölgesel güvenliğin desteklenmesi amacıyla işbirliği yapmayı taahhüt etmektedir.

Geçen yıl SAHA EXPO fuarı kapsamında düzenlenen ‘Savunma Sanayinde Bölgesel İşbirliği İmkanları’ panelinden konuşan TAWAZUN Ekonomik Konseyi CEO’su Tarık el-Hüseyni ve EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Banna, Türkiye Savunma sanayii ile gerçekleştirmek istedikleri ortak girişimler konusunda bilgi vermişti.

TAWAZUN Ekonomik Konseyi CEO’su Tarık el-Hüseyni, Türkiye ile farklı bir ortaklık modeli geliştirdiklerini söyledi. Türkiye’deki savunma ekosistemi bize ciddi fırsatlar sunduğunu belirten el-Hüseyni, “Sadece işbirliğimiz ürün seviyesini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda ekosistemimizde destek görüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

El-Hüseyni, “Küçük bir ülkeyiz, kaynaklarımız sınırlı; bu nedenle ortaklık kurmak, gerçekten bölgesel kuvvete ulaşmak için en önemli aşamalardan biridir. Türkiye’de doğru deneyimlerle pek çok paylaşım yaptığımız bir ülke.” dedi.

EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Al Banna ise “Bazen belirli başlı becerileri öğrenmek için çalışıyoruz. Mesela Roketsan ile farklı ürünler için neler yapabiliriz diye konuşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir operasyon modeline sahip olduklarını vurgulayan EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faisal, üç alanda odaklandıklarını söyledi. Bizim bir veya iki alanda lider olmamız gerektiğini belirten Al Banna, “Bunlardan bir tanesi Otonom platformlar (Hava, Deniz, Kara) üzerinde çok zaman harcıyoruz, geleceğin orada olduğunu düşünüyoruz. Bir de Elektronik Harp, 10 yıl önce sınırlıydı. Küresel olarak birkaç oyuncu vardı. Üçüncüsü ise Akıllı silahlar, İHA olabilir, füze olabilir. Burada yararlı yük ve sensörler devreye giriyor. Her şeyi kendi kendimize üretemeyiz. Bunları yapabilecek ülkelerin sayısı çok az. Bütün bunları mümkün kılmak için doğru ekosistem ortaklıkları kurmalıyız.” diye konuştu.

Al Banna konuşmasına şöyle devam etti: “Daha esnek ve açık görüşlü bir ortaklık modeli ortaya koymamız lazım. Yani biz olalım, Türkiye olsun, daha yükseğe ulaşmamız lazım. Heyecanlıyız, hızlı ilerliyoruz. Burada fırsatlar var, bu sebeple biz buradayız. Türkiye’yi kilit düzeyde önem taşıyan bir ortak olarak görüyoruz.”

UZAY ALANINDA İŞBİRLİĞİ

BAE Uzay Ajansı, Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Uzay Ajansı arasında, ticari amaçlarla ortak fırlatma aracı yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik bir ön anlaşma imzalandı.

Anlaşma kapsamında, iki ülke arasındaki uzay teknolojileri alanında işbirliğinin güçlenmesi hedeflenmekte ve uzay keşfi ile araştırmalarına yeni bir ivme kazandırılması amaçlanmaktadır. Taraflar, uzay endüstrisindeki bilgi birikimlerini birleştirerek gelecekte gerçekleştirilecek fırlatma projelerinde ortak çalışmalar yürütmeyi planlamaktadır.

BAE Uzay Ajansı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin uzay araştırmaları ve keşfi için kurulmuş olan bir kurumdur. Ajans, 2020 yılında Mars’a bir uzay aracı gönderen “Hope Probe” (Esperanza Sondası) misyonuyla önemli bir başarıya imza atmıştır. Hope Probe, Mars’ın atmosferini ve iklimini inceleyerek gezegenin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamış ve BAE’yi dünyada Mars’a başarılı bir şekilde ulaşan beşinci ülke haline getirmiştir.

Arap Emirlikleri’ndeki Dubai’deki Mohammed bin Rashid Uzay Merkezi, ilk Arap yapımı Ay uzay aracı Rashid rover’ı geliştirdi. Rashid rover, Ay yüzeyinde keşif yapmak ve bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla tasarlandı. Uzay aracının 22 pound (10 kilogram) ağırlığında olduğu belirtiliyor. Rover’ın tam olarak hangi bilimsel deneyler ve görevler için kullanılacağına dair detaylı bilgiye sahip değiliz. Ancak Ay’ın kuzeydoğusundaki Atlas Krateri’ni keşfetmek için Ay yüzeyinde araştırmalar yapması planlanmaktaydı. Rashid rover, Ay yüzeyindeki hareketliliği sağlamak için tekerleklerle donatıldı; tasarımında Avrupa Uzay Ajansı da yardımcı oldu. Japon şirketi “iSpace”, Ay’a yumuşak iniş için gönderdiği Hakuto-R uzay aracı Rashid rover’ı taşıyordu. Fakat uzay aracı iniş sırasında Ay yüzeyine çakıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here