Güney Marmara Bölgesi Balıkesir Bandırma ilçesinde kurulması planlanan Türkiye’nin ilk “Yeşil Hidrojen Tesisi” için Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim Santralleri, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK MAM ve ASPİLSAN Enerji iş birliği protokolüne imza attılar.

Anlaşma kapsamında fosil yakıtlar yerine ikame edilebilecek en büyük potansiyele sahip alternatif enerji kaynağı yeşil hidrojenin, Enerjisa Üretim’e ait Bandırma Enerji Üssü’nde üretimi ve kullanımına başlanmasına karar verildi.

Ana hedefin Bandırma-Biga hattında “Hidrojen Üretim Merkezi” oluşturmak olduğunu söyleyen Güney Marmara Kalkınma Ajansı Enerji Yöneticisi Mehmet Volkan DUMAN, ” Yeşil hidrojen üretim merkezi olarak Güney Marmara’nın tercih edilmesinde Bölge’nin Türkiye’nin %12,50 elektriğini üretmesi, 2,50 GW’lık yenilenebilir kaynak bazlı elektrik kurulu kapasitesiyle Türkiye’nin en verimli yenilenebilir enerji santrallerini barındırması ” olduğunu söyledi.

Bölgenin rüzgâr enerjisi kurulu kapasitesinde Türkiye’nin lideri olduğunu vurgulayan Duman, bölgenin seçilmesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Danimarka Enerji Ajansı’nın ortak yürüttüğü Deniz-üstü RES çalışmalarında en cazip yerlerden biri olarak belirlenmesinin etkili olduğunu belirtti.

Mayıs ayında yerli lityum pil üretiminin müjdesini veren ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat ÖZSOY, Hidrojen konusunda dünyada gelişmeler sürerken Türkiye’nin bu konuda çalışmalarını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, Hidrojen konusunda da borun çok büyük avantajları var ve bu avantajı kullanarak katma değeri yüksek, katı bor hidrojen bileşiklerinin üretimine odaklandılarını belirtti. Keleşer, Eti Maden olarak elinden gelen desteği vererek bu iş birliğinin geliştirilmesine katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

“TÜBİTAK-MAM gibi kuruluşlarımız çok önemli çalışmalara imza atıyorlar. İşte kamuda oluşan bu birikimi özel sektör ile birlikte kullanmamız lazım “ ifadelerini kullanan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, “Bandırma Enerji Üssü” gibi kuruluşlarımızca ortak bir vizyon belirlenmiş alanlarda yapılacak çalışmaların, Türkiye’de KOBİ’lere, akademiye, girişimcilere fayda sağlaması için Bakanlık kaynaklarının harekete geçirilebileceğini söyledi.

Yeşil hidrojen nedir?

Periyodik cetvelin en tepesinde bulunan ve atom numarası 1 olan hidrojen evrenin kütlesinin yüzde 75’ini oluşturur ve evrende en çok bulunan elementtir. Ayrıca dünyadaki en uçucu ve yanıcı element olan hidrojen doğada saf halde bulunmuyor.

Hidrojen, Yunanca “su oluşturan” anlamına geliyor ve suyun elektrolize edilmesiyle sıvı halde üretilebiliyor. “Yeşil hidrojen” de kavram olarak, “sürdürülebilir yollarla elde edilen elektrik kullanılarak sudan sıvı hidrojen üretilmesi anlamına geliyor.

Uzmanlara göre, karbonsuz hidrojen veya hidrojen bazlı yakıtlar 2050 yılına kadar,  Avrupa’daki nihai enerji ihtiyacının kabaca beşte birini sağlayacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here