Yunanistan Fransa’dan finansal kiralama yoluyla Aquitaine sınıfı FREMM tipi iki fırkateyn alacağını duyurdu. Suriye operasyonuna katılan FREMM tipi Fransız fırkateyni Languedoc‘dan, üç MdCN deniz versiyonu füze ateşlenmişti.

Yunanistan Savunma Bakan Vekili Fotis Kouvelis, ” Fransa’nın finansal kiralama yoluyla bize iki fırkateyn sağlayacağı doğru, sonraki adım iki fırkateyn daha alamak olacak.” dedi.

Fırkateynlerin yaz ayları içerisinde gelmesinin mümkün olduğunu söyleyen Kouvelis, devamında alınması planlanan iki fırkateyn için ise finansal kiralama yerine satın alınma yoluna gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Kouvelis, Yunan ordusunun modernize edilmesi ihtiyacı bulunduğuna işaret ederek, “Ancak, Yunanistan silahlanma yarışının bir parçası olmayacak.”değerlendirmesinde bulundu.

MACRON : EGE VE AKDENİZ’DEKİ ANLAŞMAZLIKLARDA YUNANİSTAN’IN YANINDAYIZ

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun 2018 İlerleme Raporu’nda, Türkiye’ye yönelik eleştirilerde Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşanan gerilimler önemli yer tuttu.Bunun üzerine Ege’de Türkiye’nin Kardak, Yunanistan’ın İmia dediği kayalıklarla ilgili gerilim yeniden tırmandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ege ve Akdeniz’deki anlaşmazlıklarda Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanında oldukları mesajı vermişti.Macron, ” AB’de savunma işbirliği ve dayanışmanın öncelikli olduğunu, Skripal vakasında dış tehdide karşı İngiltere’yi destekleyen Fransa’nın Yunanistan’la da aynısını yapacağını, bu konuda Başbakan Aleksis Çipras’a güvence verdiğini..”  söyledi.

FREMM FIRKATEYNLERİNDEN FIRLATILAN MDCN FÜZELERİNİN MENZİLİ 250’KM FAZLA

FREMM tipi Fırkateynlerde MDCN (Missile De Croisière Naval ) deniz seyir füzesi Sylver A70 VLS lançerlerden 250 km’den fazla menzile fırlatılabiliyor.

MdCN füzesinin deniz versiyonu askeri ve ekonomik altyapı hedeflerini vurmak için Fransız Donanması için geliştirildi.Füze uzun vadede gemilerde ve denizaltılarda depolanacak şekilde tasarlandı.

MdCN füzesi yaklaşık 1.400 kg ağırlığındadır. Toplam uzunluğu 6.50m ve 0.5m’lik bir çapa sahiptir. Füze 250km’den fazla bir menzile sahiptir.

IR hedefeleme başlığı taşıyan füzeler uçuş boyunca yönünü ve irtifasını değiştirme yeteneğine sahiptir. Hedefe düşük irtifada yaklaşma kabiliyeti olan MdCN füzesi, basit bir akış mikro-turbo TR50 turbojet motor tarafından desteklenmektedir.

Yunanistan’ın alacağı FREMM tipi Fırkateynlerde hangi füze sistemlerinin olacağı henüz belli değil. Eğer MdCN füze sistemlerine sahip olunursa, Türkiye’nin Ege kıyıları ve Anadolu’nun iç kesimleri bu füzelerin tehdidine girecektir.

Ayrıca Yunanistan elinde bulunan AM-39 Exocet füzesi ile donatılarak gemisavar görevleri de üstlenebilen Mirage 2000’ler, özellikle Ege semalarında Türk Hava Kuvvetleri F-16’ları ile sık sık karşı karşıya geliyor. 

Mirage 2000-5 savaş uçakları 300km’den yüksek menzili, entegre INS/GPS, TERPROM ve IIR güdüm kontrol sistemi ile 450kg’lik harp başlığı ile son derece etkili bir stratejik silah sistemi olan SCALP EG’lere sahiptir.Miraj 2000-5 uçakları Anadolu’nun derinliklerindeki hassas hedeflere erişim imkânı kazandığını görüyoruz.

FREMM SINIFI FIRKATEYNİ MISIR’DA SATIN ALDI

Fransa 2015 Şubat ayında Mısır’a çok amaçlı FREMM tipi fırkateyn teslimatı yapmıştı. Fırkateynin maliyetinin 1 milyar euro olduğu açıklanmıştı.

Fransanın Normandie fırkateyni Mısır’a teslim edilerek “Tahya Mısr” adını aldı.

Mısır, Doğu Akdeniz’in ‘yeni enerji jeopolitiğinde’ oldukça agresif bir silahlanma çalışması yürütüyor. Enerji kaynaklarına erişim ve bunların güvenliklerinin sağlanması konularında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu işbirliklerinin Türkiye’yi hedef aldığı görülüyor. Bu durum gelecekte Türk ve Mısır donanmalarının Akdeniz’de artan biçimde karşı karşıya gelmeleri sonucunu doğurabilir.

 

SURİYE OPERASYONUNDA SEYİR FÜZELERİ İLK ATEŞLEMEDE ÇALIŞMADI

Geçen 14 Nisan’da Suriye operasyonuna katılan FREMM tipi Fransız Fırkateyni Languedoc‘dan, üç MdCN deniz versiyonu füze ateşlenmişti.

Languedoc fırkateyninden atılan  füzelerin ilk ateşlemede çalışmadığı, yetkililerin konuyu araştırdıklarını belirtilmişti.

Fransız ordusu sözcüsü Albay Patrick Steiger, “seyir füzelerinin ilk salvo atışında çalışmadı.” dedi.

Bütün hedeflerin başarılı şekilde vurulduğunu kaydeden Albay Patrick Steiger, yedek sistemin devreye girdiğini söyledi. Steiger, teknik problemin ne olduğu bilinmediğini soruşturmanın devam ettiğini belirtmişti.

 

 

FREMM SINIFI FIRKATEYNLER FRANSIZ İTALYAN ORTAK YAPIMI

Fransız -İtalyan ortak projesi olan FREMM sınıfı Fırkateynler iki ülke deniz kuvvetlerinin  ihtiyacı karşılamak için üretildi. Fırkateynler çok maksatlı farklı görev modülleri, silah ve sensör sistemlerine sahip.

Fransa’da Aquitane, İtalya’da Bergamini sınıfı olarak hizmet eden fırkateynler, görevlerine göre farklı versiyonlarda üretildi. Genel FREMM tasarımında 8 adet MBDA MM-40 Exocet Block3 (Fransız gemileri) ya da Teseo Mk2A (İtalyan gemileri) gemisavar füze, DCNS Sylver A70 – A43 VLS lançerlerden fırlatılan MBDA Aster füzeleri, MdCN seyir füzeleri, kısa menzil hava savunma sistemler, EuroTorp MU90 torpido, NH90 veya EH101 gibi 10 ton sınıfındaki iki helikopter, helikopteri için hangar ve pist, karşı tedbir sistemi gibi kalemler ortak olmakla birlikte, görevlerine göre gemilerde ayrıca değişik silah ve komuta kontrol ve sensör sistemleri bulunmakta.

144 metre uzunluğundaki geminin tam yük deplasmanı yaklaşık olarak 6 bin 700 ton. 27 knot hıza ulaşabilen gemide 200 kişilik personel konaklayabiliyor.

Aquitaine sınıfı üçüncü FREEM (Çok maksatlı fırkateyn) olan Languedoc, 4 Temmuz 2017 göreve başladı.

Görev öncesinde denize dayanıklılık ve askeri kabiliyetlerini test amacıyla seyir faaliyetlerini kapsayan 104 günlük bir test döneminden geçen söz konusu gemi,  bu dönemde ABD, Kanada, İzlanda, Norveç ve İskoçya’ya liman ziyaretleri gerçekleştirdi. Gemi kuzey kutup dairesinde 80 derece enleminin kuzeyinde seyir icra etti.

Kaynak: Ajanslar, Siyah Gri Beyaz, DCNS

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here