Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2023, hem Milli Muharip uçağın hangardan çıkacağı, hem de HÜRJET’in uçacağı yıl olacak.” dedi. Demir, Türkiye’nin ilk uçak gemisinin Türkiye’de üretileceğini söyledi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV Haber kanalının yayınında Türk savunma sanayiinde devam eden projelerin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan çıkarılan derslere değinen İsmail Demir, çeşitli menzil ve kademede hava savunmanın önemini görüyoruz. Her ne kadar dünyada yüksek irtifa balistik füze savunması öne çıksada, bu savaşta alçak irtifa hava savunmaya ne kadar hazırlıklı olması gerektiğinin görüldüğünü söyledi.

Savaş taktikleri, harekat alanın konsept kavramları değişmeye başladığını belirten Demir, ” hızlı olmak, insansız sistemlerin sahada birbiriyle etkili şekilde iletişim sağlayıp harekat yapabilir bir ortamı söylüyorduk.Onu belki ilk nüvelerini gördük.” dedi.

Bu savaşta çok sayıda ders olduğunu söyleyen Demir, ” harekat ortamında sayı olarak fazla, kolayca harcayabileceğiniz ucuz, insan kaybı vermeyeceğiniz vurucu sistemler, önleyici sistemler ve Elektronik harp önemli gibi görünüyor..” ifadelerini kullandı.

2023 TARİHİ; MİLLİ MUHARİP UÇAĞI HANGARADAN ÇIKACAK, HÜRJET İLK UÇUŞU YAPACAK.

Milli Muharip uçak projesinin çok iddialı olduğunu söyleyen Demir, ” onun olgunlaşma süreci epeyce bir zaman alacak, bu arda HÜRJET’i çıkarmış olmak ki önümüzdeki yıl uçuşunu başlamak için ekipler gece gündüz çalışıyorlar.Onu başardığımız zaman sadece jet eğitim uçağı yapmış olmuyoruz. Ortaya koyduğumuz bir platform ve sistemler sizin ise artık onu modifiye edip değiştirip çeşitli kabiliyetler kazandırabiliyorsunuz. ” şeklinde konuştu.

HÜRJET jet eğitim uçağından öte, amacımız aslında hem deniz platformuna iniş kalkış yapacak kabiliyetleri kazandırmak, hem de yakın hava destek görevi görmesini sağlayacak muhtelif silah unsurlarını üzerinde taşıyacak hale getirmek gibi amacı olduklarını belirten İsmail Demir, ” dünyada 5’inci 6’ıncı nesil savaş uçakları konuşuluyor olsada bugün gördüğümüz gibi ihtiyaç olduğunda dördüncü nesil veya yakın hava destek uçağıda çok rahat şelide iş görebilecek hale gelebiliyor.” dedi.

İsmail Demir, ” 2023 hem Milli Muharip uçağın hangardan çıkacağı tarih hem de HÜRJET’in uçacağı tarih, inşallah Ağır ATAK dediğimiz helikopterimizinde havalanacağı tarih olarak bir kenara yazdık .. “ dedi.

İLK UÇAK GEMİSİ TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

Türkiye’nin ilk uçak gemisi ülkemizde üretilebilir mi sorusuna Demir, ” üretilebilir kelimesi ! üretilecek..yani bunu lami cimi yok. O konuda kesiniz.Ne bunu alırız ne de başkasına ürettiririz. tasarım ile ilgili, model ile ilgili işbirliği halinde çalışabiliriz. onlar ayrı bir kavram. Türkiye’den, hazır bir ürün almamızı beklememiz lazım.“ifadelerini kullandı.

Hava Savunma Sistemleri’nin Ukrayna Rusya savaşında gördüğümüz gibi ne kadar önemli olduğunu gördüklerini vurgulayan İsmail Demir, ” 3 sene önce Stinger gibi sistemler elimizde vardı. Ondan sonra KORKUT geldi. SUNGUR geldi. HİSAR A+ geldi. HİSAR O+ geldi. SiPER’in çalışmaları devam ediyor. Çok yakında SİPER’in yeni bir test atışını yapacağız. testleri üst üste koya koya sistemi bir yere doğru götürüyoruz. Katmanda bir üst kademeye daha çıkmış olacağız. ..” dedi.

Yakın Hava Savunma sistemleri hakkında bilgi veren Demir, SUNGUR şu anda seri üretimde, SUNGUR’un bir omuzdan atılan versiyonu bir de araç üstü versiyonu var. ikiside şu an imalatları devam ediyor. GÖKDENİZ’in Kalifikasyon testler bitti. Gemilerimizde kullanılabilecek halde ki aslında Türkiye’den önce bir firmamızın başka bir ülkeye yaptığı korvet üzerinde şu anda kullanılacak halde ve orada kullanılığını söyledi.

İSTİF SINIFI FIRKTEYNLER 18 AY İÇİNDE ÜÇÜ BİRDEN HİZMETE GİRECEK

Fırkateynlerde ihalesine çıkılan 6’ıncı, 7’inci ve 8’inci gemilerde son durum hakkındaki soruya Demir, ” Teklifleri aldık, değerlendirmeler yapıldı. İcra komitemiz toplandığında değerlendirmeler sunulacak, ondan sonra yola devam edilecek..” dedi.

Demir, 5’inci geminin inşası devam ediyor. Ne yapılacağı belli, yapım süreside şu andaki modelde paralel şekilde aynı anda yapılıyor olaması gibi bir şey söz konusu, yani bir gemi yapılınca öbürkü için bir kaç ay beklemiyeceğiz, belki bir sene içinde üçü birden hizmete girebilecek veya 18 ay içinde, öyle bir model öngörüyoruz.

ATMACA füzesinin deniz platformlarında attığımız seyir füzesi ayrıca şu anda konuştuğumuz HİSAR A+, HİSAR O+’ların denize uyarlanmış versiyonları, yani denizdeki hava savunma sistemininde çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Demir, ” Deniz platformları hem hava savunma yapacak, hem de karaya ve denize atış yapabilecek, denizaltından atış yapabilecek sistemler devrede, artı yakın zamanda denizaltından havaya ve karaya atılacak sistemleri yakında konuşuyor olacağız.” dedi.

ALTAY TANKINA KORE MOTORU ENTEGRE EDİLDİ

ALTAY tankının son durumunu değerlendiren Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 1500 Beygir gücündeki motorumuz ALTAY için hazırlanıyor. Burada tabi Kore ile belli bir aşamaya geldik.Şu anda Kore’den gelen güç paketini biz tankımıza entegre ettik. Prototip tank üzerinde testler devam ediyor. Sonuçlar gayet iyi, Kore ile seri üretim ile ilgili bir yere vardık.Çözüme yaklaştık. Yerli motor tam üretime girene kadar Kore’den gelen motor ile üretime devam edilecek.

Demir, bu güç sistemi ilk defa tanka entegre edilmiş oldu. Kore’de kullanılan tankın güç paketi bu paketin aynısı değil. Çünkü onlar transmisyon kısmını hala Alman transmisyonu kullanıyorlar. Bu aslında bir ilk, ilk olduğu gibi güç paketin yan aksamı oluyor. Aksamlarda da onlar dışarı bağımlılıkları var. Biz bunları yerleştirmek üzere bir faaliyette bulunuyoruz. Zaman olarak sanırım 2 yıl içinde bu motorla güç paketi ile seri üretime başlar. Çünkü 2 yıl derken bu testlerin sonuçlarını beklememiz gerekir. İlk defa bu transmisyon bu pakete entegre edildi. Bu testlerin uzun sürmesine neden olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here