Dinyeper Nehri’ndeki bir barajın yıkılması sonucu Herson şehri sular altında kaldı. Olay, dün akşam saatlerinde meydana geldi. Barajın neden çöktüğü henüz bilinmemektedir. Yetkililer, sabotaj ihtimalini de araştırıyor.

Baraj, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma bölgesinde yer alıyor ve her iki taraf da barajın çöküşüyle ilgili sorumluluğu diğer tarafa atıyor. Çöküşün nedeni henüz netlik kazanmadı, ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy durumu “kitle imha silahı niteliğinde bir çevre bombası” olarak nitelendirdi.

Sular altında kalan şehirde binlerce kişi tahliye edildi. Bazı mahallelerde elektrik ve su kesintileri yaşandı. Çevre felaketinin boyutu henüz tam olarak belirlenemedi. Dinyeper Nehri’nde yaşayan balık ve diğer canlıların durumu da endişe verici.

BM insani yardım şefi Martin Griffiths, “hayatın zaten çatışmadan (Rusya-Ukrayna Savaşı) muzdarip olanlar için katlanılmaz derecede zorlaşacağını” söyledi ve acil yardım çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Zelenskiy, mağdurlara yardım edilmesi için talimat verdi. Barajın yeniden inşa edilmesi için bir planın hazırlanacağını duyurdu.

Barajın yıkılması, Ukrayna’nın enerji sektörüne de büyük zarar verdi. Ülkenin en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olan santralde üretim durdu. Enerji Bakanlığı, elektrik arzında aksaklık yaşanmaması için alternatif enerji kaynaklarının kullanıldığını açıkladı.

Barajın çökmesinin en dramatik sonuçlarından biri, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporojye Nükleer Santrali’nin soğutma suyu kaynağının kesilmesi oldu. Santral, su kaynağı olarak baraj tarafından oluşturulan rezervuardan su temin ediyordu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, santralin reaktörlerinin soğutulması için alternatif su kaynaklarının korunmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Baraj aynı zamanda Rusya kontrolündeki Kırım’a su sağlamak için hayati öneme sahipti. Kırım’ın su ihtiyacının yüzde 85’i Dinyeper Nehri’nden karşılanıyordu. Barajın çökmesiyle birlikte Kırım’ın su sıkıntısı daha da derinleşecek.

Uzmanlar, barajın çökmesinin uzun vadeli ekolojik ve ekonomik sonuçlarının olacağını belirtiyor. Dinyeper Nehri’nin su seviyesinin azalmasıyla birlikte Nehir kıyısında bulunan bitki ve hayvan türleri tehlike altında. Ayrıca, nehir boyunca kurulu hidroelektrik santrallerin enerji üretimi de düşecek.

Ukrayna hükümeti, uluslararası toplumdan destek istedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’yı barajı yıkarak utanç verici bir eylem gerçekleştirmekle suçladı” ve Ukrayna’ya dayanışma mesajı verdi.

Bu olay, Ukrayna tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri olarak kaydedildi. Barajın yıkılma nedeni ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışmalar halen devam ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here