Filipinler ve Çin, Pazar günü Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bir sığlık yakınında gemilerinin çarpışmasıyla ilgili birbirlerine suçlamalarda bulunurken, hayati önem taşıyan su yolundaki hak iddialarına ilişkin gerginlikler de arttı.

Filipin sahil güvenliği, Çin’i tazyikli su sıkmakla, ikmal gemilerine ve sahil güvenlik gemisine çarpmakla suçladı ve bunlardan birinin ‘ciddi motor hasarına’ neden olduğunu belirtti.

Çin sahil güvenliği ise Filipin gemisinin kasıtlı olarak gemisine çarptığını söyledi.

Çin, Filipinler, Vietnam, Endonezya, Malezya ve Brunei’nin hak iddia ettiği kısımlar da dahil olmak üzere, yıllık 3 trilyon dolardan fazla gemi ticaretinin kanalı olan Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor. Daimi Tahkim Mahkemesi 2016 yılında Çin’in iddialarının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söylemişti.

Pekin ve Manila, Filipinler’in özel ekonomik bölgesindeki ıssız İkinci Thomas Shoal çevresinde kedi-fare oyunu oynarken, Filipinler, Manila’nın denizcilik iddialarını korumak için 1999’da kasten karaya oturan eskimiş bir savaş gemisinde yaşayan Filipinli askerler için ikmal misyonları konuşlandırıyor.

Pekin ve Manila, Güney Çin Denizi’ndeki Spratly Adaları’nda bulunan İkinci Thomas Shoal resifiyle ilgili toprak anlaşmazlığı yaşıyor. Sığlık üzerinde Çin, Filipinler, Tayvan ve Vietnam hak iddia ediyor.

Filipinler, kıyıda kasıtlı olarak karaya oturan İkinci Dünya Savaşı’nda ABD yapımı Filipin Donanması çıkarma gemisi Sierra Madre’de bir düzineden az denizci personelinin varlığını sürdürüyor. Çin’in Mischief Reef 45’i ıslahına yanıt olarak 1999’da atolü işgal etti. Filipinler, atolün kendi kıta sahanlığının bir parçası olduğunu iddia ederken, İkinci Thomas Shoal’ın bulunduğu Spratly adalar grubunun bazı kısımları Çin, Brunei, Filipinler, Malezya ve Vietnam tarafından iddia ediliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here